nlc.hu
Sztárok

Udvaros Dorottya akkor és most

Csodás képek a 68 éves Udvaros Dorottyáról

Lehet, hogy mostanában A mi kis falunk Kati nénijeként szoktál vele találkozni, de Udvaros Dorottya jóval több a nyugdíjas tanárnő karakterénél.

Március végével újra visszatérhettünk Pajkaszegre, folytatódik ugyanis az RTL közönségkedvenc sorozata. A mi kis falunk sok színes egyénisége közül nehéz lenne kiválasztani a kedvencünket, nekünk mégis Kati, a nyugdíjas magyartanár és a polgármester testvére áll a legközelebb a szívünkhöz – de valószínűleg csak azért, mert különösen szeretjük Udvaros Dorottyát. A színésznő örökké fiatal hangját sosem unjuk meg, a tehetségétől pedig mindig újra és újra elájulunk.

Udvaros Dorottya

Udvaros Dorottya a Marie Claire Fashion Days 2009-es divatbemutatóján (Fotó: Schumy Csaba)

Hamisítatlan magyar nepo bébiként kezdte a karrierjét: édesanyja Dévay Camilla, színésznő, édesapja Udvaros Béla, rendező volt. De az évtizedek során sokszorosan is bebizonyította, hogy a nepotizmus néha működik, és olykor a gyerek simán túlszárnyalja a szüleit. Hiszen nem véletlenül vették fel a Színművészetire, ahol 1978-ban diplomázott. Ezután színházról színházra járt – az egyetem után a szolnoki Szigligeti Színházban kezdte, ’82-ben a Katona alapító tagja volt, manapság pedig már több, mint 20 éve a Nemzeti Színház tagja. Még a főiskolás évei alatt elkezdett ismerkedni a filmezés világával is a ’76-os Pókfocival, azóta pedig nemcsak moziban, színpadon, de sorozatokban is láthattad.

Udvaros Dorottya

Udvaros Dorottya 1987-ben a Katona József Színház Három lány kékben című darabjában (Fotó: x Archívum Nők Lapja)

„Egy szerep megformálása nem szép ruhákban csillogás, hanem kőkemény, kegyetlen, fizikai és lelki munka. De ez nem tartozik a nézőkre. Rájuk a végeredmény tartozik, és ott már – ha a szerep azt kívánja – én úgy fogok állni, mint egy nagy díva” – mondta egyszer egy interjúban Udvaros Dorottya. És valóban: ő egy folyton megújuló, ezerarcú színésznő, aki száztíz százalékkal ugrik fejest egy-egy szerepébe. Ha kell, a legkülönbözőbb parókákat húzza fel, de attól sem fél, hogy teljesen kopaszra borotválja a fejét, amit az Amalfi hercegnőhöz meg is tett.

Udvaros Dorottya

Merlin avagy a puszta ország című darab, Ginevra szerepében vörös parókában (Fotó: x Kádár Kata)

Az elhivatottságát számtalan kitüntetéssel elismerték már – tavaly a Magyar Mozgókép Fesztiválon életműdíjat kapott –, de leginkább a Kossuth-díjára büszke. „Mindenképp a Kossuth-díjra, hiszen ez a legnagyobb állami elismerés, és büszkeséggel tölt el, hogy nagyon fiatalon kaptam. Ráadásul olyan időben, amikor már nem lehetett többször is Kossuth-díjat kapni azért, ha valaki eljátszotta Lenin anyját vagy magát Lenint”emlékezett vissza Balázs Fecó kérdésére a művésznő.

Udvaros Dorottya

A 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválon az életműdíjával (Fotó: Olajos Piroska)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top