nlc.hu
Sztárok

Harry herceg követelései a koronázáskor

Harry herceg a következő feltételekhez szabja a koronázáson való részvételét

Annak érdekében, hogy Harry herceg és Meghan Markle részt vegyenek Károly király koronázásán, a palotának jó néhány követelést kellene teljesíteni. Nekik viszont nem nagyon ér meg ennyit az egész.

Úgy néz ki, Harry herceg és Meghan Markle elég nagy fejfájást okoznak a királyi palotának – már ami a Károly király koronázási ceremóniáján való részvételüket illeti. Ugyan a pár – a szóbeszéd szerint – már egy ideje megkapta a meghívóját a Westminsteri apátságban 2000 fő előtt tartott ünnepségre, egyelőre nem fogadták el azt. A királyi család és Harryék viszonya sosem volt még ilyen rossz, így kérdéses, hogy egyáltalán válaszolnak-e a meghívásra. Most a Mirror úgy értesült, hogy több faktor is közrejátszik abban, érkezik-e reakció Harryéktől, és ha igen, azt vajon a részvételüket erősíti-e majd meg. Hogy egészen konkrétak legyünk, a hercegnek állítólag van néhány követelése, amit a palotának teljesítenie kéne ahhoz, hogy felüljön nejével a London felé tartó repülőre.

Archie és Lilibet a fókuszban

Az egyik első és legfontosabb feltétele Harryéknek az az, hogy a palota vegye számításba a gyerekeik létezését is. Archie és Lilibet ugyanis – az unokatestvéreikkel ellentétben – egyelőre még csak meghívót sem kaptak a ceremóniára. Pedig a gyerekek III. Károly trónra lepésének következtében már maguk is megkapták a hercegi/hercegnői címeiket, így már csak ebből fakadóan is illene rájuk is kiterjeszteni az invitálást. Észszerű indok lehet persze, hogy a nagyon picik nem szoktak részt venni a nagy eseményeken, azonban ahogy arra Dr. Tessa Dunlop, történész is felhívta a figyelmet:

„Ki kapott rövid, de annál jelentősebb szerepet az 1953-as koronázáson? Károly herceg. 4 éves volt.”

 

Így Archie már bőven elég nagy lesz ahhoz, hogy legalább vendégként elmenjen a ceremóniára, hiszen épp a koronázás napján tölti be a 4-et. A palota viszont pont, hogy aggódik, hogy Harryék elvonhatják a figyelmet Károlyról, ha nyilvánosan felköszöntik Archie-t. Lehetségesnek tartják azonban, hogy Harry megy el egyedül az ünnepségre, aki ezzel ugyan lemarad a fia születésnapjáról, de azt mégis meg tudják tartani, ha Meghan otthon marad vele és Lilibettel.

A tények kedvéért a hírek szerint Katalin és Vilmos három gyermekéből is csak kettő lesz jelen (valószínűleg) a koronázáson. Lajos herceget még vélhetőleg nem teszik ki a 2-3 órás ceremóniának. De Eugénia és Beatrix hercegnők kicsi gyermekei sem lesznek ott. Azonban Peter Phillips 10 év feletti lányai, és Zara Tindall 9 éves lánya már igen.

A nagy beszélgetés

Források szerint Harry csak akkor hajlandó megjelenni a koronázáson, ha ő, az apja és Vilmos herceg leülnek megbeszélni a problémáikat. „Harry egyértelműen jelezte, mit szeretne, az álláspontja pedig nem változott. Nem megy, ha úgy érzi, a hangulat hasonlóan toxikus lesz, mint amilyen Erzsébet királynő uralkodásának platina évfordulóján és temetésén volt. Szeretne kibékülni a családjával, de most náluk van a labda, és egyelőre semmi sem változott” – magyarázta egy informátor a Mirrornak. 

A másik oldalt nézve viszont, vajon Károly és Vilmos jogosnak érzik-e Harry sértettségét, azok után, hogy könyvben, dokusorozatban és interjúkban is megcáfolható dolgokat állított, vagy éppen nem túl kedvesen nyilatkozott Katalinról és Kamilláról.

Harry herceg

Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

Erkély vagy nem erkély?

Az ültetés egy szimpla népesebb családban is kacifántos lehet, hát még ha a királyi családról van szó! Az esetükben a kardinális kérdést az jelenti, hogy ki állhat a Buckingham-palotának azon a bizonyos erkélyén. Erzsébet királynő tavaly nyári ünnepségén Harry, Meghan és a gyerekeik nem mehettek ki a balkonra, de Vilmos herceg és családja igen. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy Vilmosék még dolgozó tagjai a királyi családnak, betartva annak minden szabályát. Ezúttal azonban Harryék szeretnének ott állni az erkélyen a család többi tagjával együtt – egyelőre viszont úgy néz ki, hogy a leszerepelt András herceggel együtt ki vannak tiltva a karzatról.

Biztonsági kérdés

Harry többször kért már fegyveres rendőri védelmet, amikor ő és/vagy a családja visszatért Nagy-Britanniába, azonban többször is elutasították. Erre az volt a magyarázat, hogy mivel nem dolgozó tagjai már a királyi családnak, ezért nem jár nekik a fizetett rendőri kíséret. A herceg jogi útra terelte a kérdést, és áprilisban már a legfelsőbb bíróság előtt tárgyalhatják az ügyet, ám nem biztos, hogy végleges határozat születik a koronázás előtt. A mostani helyzet pedig úgy áll, hogy ha Harry az Egyesült Királyságba látogat, előtte 28 nappal jeleznie kell azt, hogy a védelmével kapcsolatban döntést hozzanak – így a hercegnek egyre szűkösebb az ideje, hogy eldöntse: megy-e a májusban tartandó ceremóniára…

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top