nlc.hu
Sztárok

Kovács Kati a múltról

Soha nem hallott történet: Kovács Katit Szibériába száműzte a Kádár-korszak popzenei ura

Ahol tudtak, keresztbe tettek neki.

Kovács Katiról mindig is tudni lehetett, hogy nemcsak elképesztő tehetség, de nagyon karakán személyiség is, ami majdnem a karrierjébe került. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő Endrei Judit Korhatártalanul című műsorában rántotta le a leplet egy régi titokról. Mint kiderült, ha a Kádár-korszak popzenei urán, Erdős Péteren múlik, akkor nemcsak Csepregi Éva, de ő is a Neoton Família egyik énekesnője lenne.

Kovács Kati

Fotó: Olajos Piroska

Kati viszont mindig is érezte, hogy ő szólista, ezért nemet mondott Erdős Péter ajánlatára. A problémák pedig itt kezdődtek. „Mentem a magam útján, nem nagyon érdekelt, mi lesz, az sem, ha azt mondták volna, többet nem énekelhetek – emlékezett vissza Kovács Kati, aki ugyan énekelhetett tovább, csak nem mindig ott, ahol szeretett volna. – Éppen Hamburgban kezdtem sztárrá válni, de jött a nyári turné az Országos Rendezőiroda szervezésében: közölték, ki kellene menni Szibériába másfél hónapra. Próbáltam elmagyarázni, hogy Hamburgban várnak, listavezető a dalom, és Ella Fitzgerald után kellene fellépnem egy klubban. Erre feltette az igazgató úr a kérdést, hogy akarok-e még valaha énekelni… Mert ha igen, akkor Szibériát kell választania, önként és dalolva.”

A legendás énekesnő végül nem kapta meg az engedélyt, hogy nyugatra utazzon, sőt úgy érezte, a lemezgyárban sem ő volt a kedvenc, hiába nyert Táncdalfesztivált, Ki mit tud?-ot. Arról sem szóltak neki, hogy több százezer bakelitet eladott, amelyért természetesen aranylemez járt.

„Emlékszem, egyszer a főnök berendelt magához. Várakoznom kellett, és közben a titkárnő asztaláról, a poros gémkapcsok közül kivettem egy kis lemezfélét, majd megkérdeztem, ez micsoda. A titkárnő azt mondta, »ez egy aranylemez, történetesen a tiéd, vidd innen a francba, mert csak itt porosodik«. Ez volt egy aranylemez-átadás.

Erdős Péter évtizedekkel ezelőtt egy interjúban elismerte, tett olyan dolgokat Kati ellen, amit nem kellett volna. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top