nlc.hu
Sztárok

III. Károly 2023-as erdélyi utazása

Pálinka és örökségvédelem – így tölti idejét Erdélyben III. Károly

Alexandru bácsi pálinkával, de volt olyan falusi, aki muskátlival és csattanós puszival üdvözölte III. Károlyt Erdélyben.

Ha fellapozzuk a történelemkönyveket, kicsit sem lepődünk meg azon, hogy III. Károly brit király Romániát, azon belül is Erdélyt választotta a koronázás utáni első hivatalos külföldi úti céljául.

Erdélyi magyar és román felmenők

Akár egy mese is kezdődhetne úgy, hogy élt egyszer egy Rhédey Klaudia nevű magyar grófnő, aki az erdélyi Erdőszentgyörgyön született. Amikor betegsége miatt Bécsbe utazott, hogy kezeljék, egy séta alkalmával megpillantotta Sándor württembergi herceget és fellángolt köztük a szerelem. Oké, lehet, hogy egy történelemkönyvben nem pont így jellemeznék a megismerkedésüket, de tény, hogy bár a szülők mindkét oldalon ellenezték a kapcsolatot, végül csak összeházasodhattak. Egy fiuk és két lányuk született, de ami „fontosabb”, hogy unokájuk az a Teck Mária brit királyné volt, aki V. György király felesége lett, és aki III. Károly király dédanyja volt.

Ez a mese egyik része. De az is igaz, hogy apja lévén, Károlyt a román királyi családhoz is szoros szálak főzik. Apja, a 2021-ben elhunyt Fülöp herceg apai dédapja és Mihály román király anyai nagyapja is I. Konstantin görög király volt. Fülöp volt a keresztapja Margit hercegnőnek, a román korona őrzőjének. „Fülöp vigyázott rá iskolás, líceumi, majd egyetemi évei alatt. II. Erzsébet és férje folyamatosan jelen voltak a román királyi család életében. Mihály király elhunyta után Margit hercegnő szülőként tekintett az edinburghi hercegre. A román és a brit királyi családok valamennyi generációja közeli kapcsolatban állt egymással, a mai generáció számára azonban II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg szellemi példakép, alapvető inspirációs forrás marad” – írták a román királyi család Facebook-oldalára.

Margit román királyi hercegnő és Fülöp király

Margit román királyi hercegnő és Fülöp 2022-ben egy romániai ukrán menekülttáborban (Fotó: Profimedia)

Károly, Erdély szerelmese

Ezek ismeretében talán már érthető, hogy Károly király miért döntött a számunkra szomszédos ország mellett, ahová 1998-ban utazott először. Négy évvel később tért vissza, akkor Temesvárt és Nagyszebent látogatta meg, de a bonchidai Bánffy-kastélyhoz is elment és támogatásáról biztosította az ottani vezetést, hogy folytatni tudják a kastély felújítását. 2003-ban ismét elutazott a régióba, akkor már az interjúkban is elmondta, hogy a környék szerelmese lett. 

2006-ban, még walesi hercegként megvásárolt és nagy óvatossággal felújított egy parasztházat Szászfehéregyházán. Károlyról köztudott, hogy elkötelezett természetvédő, így nem meglepő, hogy támogatott a környéken egy zöldség- és gyümölcsfeldolgozó központot, amit egy olyan alapítvány hozott létre, melynek az erdélyi biodiverzitás megőrzése és közösségfejlesztése a fő profilja. 

A második birtok

Tíz évvel ezelőtt vásárolt birtokot Zalánpatakon, melyeknek működésért Kálnoky Tibor gróf felel. Kálnoky remek kapcsolatot ápol a brit uralkodóval, így érthető, hogy feleségével együtt Vilmos és Katalin esküvőjén is jelen voltak.

Károly zalánpataki birtokát – amikor a király nincs ott – a turisták is birtokba vehetik. II. Erzsébet fiának célja az volt, hogy a turizmus élénkítésével támogassa a helyi közösségeket, fontosnak tartva a természeti környezet megóvását. Ennek érdekében alapította meg a Prince of Wales Alapítvány romániai oldalágát, aminek fő feladata a romániai örökségvédelem és a fenntartható fejlődés támogatása.

Erdélyi emberek
Megnézem
Összes kép (7)

Talán csak a családtagjai viselkednek olyan közvetlenül Károllyal, mint az erdélyi emberek. A kendős nénik, kezükben mezei virágot tartogatva, mindig örömmel fogadják őt, és mindenféle feszengés nélkül nyomnak csókot az arcára. Ennek lehettünk tanúi az elmúlt napokban, Károly legutóbbi erdélyi látogatásakor. De nagyon kedves pillanat volt az is, amikor egy bácsika arcon csókolta és megölelte az uralkodót, majd kezébe nyomta a házi pálinkáját. Mint az egyik román lap megírta, Alexandru bácsi nem először találkozott a királlyal. A Károlyt birsalmapálinkával váró férfi 2013-ban már összefutott vele. „Meg akartam mutatni neki, milyen íze és illata van a pálinkámnak. A tenyerembe öntöttem egy kicsit és beledörzsöltem, majd az orrához tettem a kezemet, hogy érezze az illatokat. Ezt követően ittuk meg” – emlékezett vissza 2013-as találkozásukra Alexandru.

Nekik ő csak „melegszívű Karcsi”

Nem Alexandru az egyetlen, aki több alkalommal találkozott már a májusban koronázott Károllyal. Június 6-án a király Szászfehéregyházán tartott egy kisebb ünnepséget az alkalomból, hogy idén 25 éve annak, hogy először ellátogatott Romániába. Az eseményen szinte mindenki ott volt, akivel az elmúlt években ilyen-olyan projektben Károly együtt dolgozott. „Ez alatt az idő alatt két 100 évnél is idősebb házat retusáltam, és ezekben a király – akkor még herceg – is részt vett. De meglátogatott már minket a juhméréskor tartott, 3 napos ünnepen is. Egy kedves, melegszívű embernek ismertem meg, akit valahogy megszerettünk, kedves az itt élőknek. Nagyon szereti a hagyományos (szász és erdélyi) ételeket” – mondta Ion Bozai, aki nejével együtt a koronázáson is kint volt Londonban, és román népviseletben integettek régi barátjuknak.

III Károly a tömegnek integet

III Károly a tömegnek integet, miután megérkezett Szászfehéregyházára (Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)

A június 6-ai találkozón ott volt még a 80 éves budfalvai Gheorghe Bod is, akit szintén a király hívott meg a jubileumi összejövetelre. Bod egy több mint 200 éves malom tulajdonosa, amit Károly 2005-ben látogatott meg. A férfi unokáival, a 20 éves Reghinával és a 11 éves Irina Lazarral érkezett a találkozóra, és Máramarosra jellemző ajándékot vitt az uralkodónak. „Nagyon boldogok voltunk, és kiváltságosnak éreztük magunkat, hogy 18 év után ezt a lehetőséget kaptuk. A család összes tagja nagy szeretettel várja Máramarosra is!” – mondták.

Mircea Pălăşan, Budfalva polgármestere arról beszélt az Agerpresnek, hogy mennyire sokat jelent számukra, hogy III. Károly ennyire szereti Erdélyt.

Az is kiderült, hogy Százfalvára már annyi turista jár, amennyit a település éppen csak elbír. Azt mondják a helyiek, hogy hétvégenként a legnagyobb a turistaáradat, III. Károly érkezésének a hírére pedig sokkal többen utaztak ide, mint amennyi az itt élő lakosok száma összesen. A környék 40-45 vendégháza mind megtelt…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top