nlc.hu
Sztárok

Rosalynn Carter halála

Elhunyt Rosalynn Carter – 96 éves volt az egykori amerikai first lady, akit „társelnöknek” is tartottak

Otthonában, családja körében halt meg.

Kilencvenhat éves korában elhunyt Rosalynn Carter, volt amerikai first lady. Az egészségi állapotának romlása miatt péntek óta hospice-ellátásban részesülő Rosalynn Carter a Georgia állambeli Plainsben lévő otthonukban hunyt el „békésen, családjával az oldalán” – áll a Jimmy Carter, volt elnök imázsát és politikai örökségét ápoló alapítvány közleményében.

Rosalynn Carter

Rosalynn és Jimmy Carter 2019-ben – Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto via Getty Images

„Rosalynn mindenben egyenlő partnerem volt, amit csak elértem” – jelentette ki a volt demokrata párti elnök a közlemény szerint. Jimmy és Rosalynn Carter 1946-ban kötöttek házasságot.

A 99 éves Nobel-békedíjas exelnök február óta részesül hospice-kezelésben. Carter, aki 1977 és 1981 között volt az Egyesült Államok államfője, a történelem legidősebb amerikai elnöke.

„Az emberi méltóság bajnoka” volt

Meghatóan búcsúztak Rosalynn Cartertől volt amerikai elnökök és first ladyk:

  • Joe Biden elnök és felesége az egykori first ladyre közleményben emlékezett, akiről azt írták, hogy „a nők és lányok egyenjogúságának bajnoka volt”, a lelki egészség és jólét szószólója.
  • Joe Biden újságírók előtt vasárnap egy „hihetetlen családnak mondta a Cartereket, akik nagymértékű »kellemet« adtak az elnöki hivatalnak”.
  • Donald Trump korábbi elnök a közösségi médiában fejezte ki részvétét, és azt írta Rosalynn Carter megérdemelten vívta ki az ország csodálatát és elismerését: „A haditengerészeti feleség időszakával, kormányzófeleség idejével, first ladyként eltöltött éveivel, a Carter Centerben végzett munkájával és önkéntes tevékenységével kivételes örökséget hagy maga mögött”.
  • Michelle Obama, egykori first lady, Barack Obama felesége búcsúüzenetében azokat az alkalmakat idézte fel, amikor rendszeres ebédjeiken találkozott a Fehér Házban Rosalynn Carterrel, és, aki több tanáccsal is ellátta azzal kapcsolatban, hogy mit jelent az elnöki feleség szerepének betöltése.
  • George W. Bush, korábbi elnök azt írta, hogy nem volt Jimmy Carter elnöknek nagyobb szószólója, mint felesége, a partnerségük pedig csodálatos példája a lojalitásnak és hűségnek.
  • Bill és Hillary Clinton közleményében az emberi méltóság bajnokának nevezte a vasárnap elhunyt egykori first ladyt.

„Társelnöknek” is tartották

Az amerikai sajtóban közölt megemlékezések azt emelik ki Rosalynn Carter Fehér Házban töltött időszakából, hogy férje egyik legközelebbi hivatali tanácsadója is volt, akire a fehér házi tanácsadók annak idején úgy hivatkoztak, hogy a „társelnök”. A sajtóban példaként felidézik, hogy alig néhány hónappal Jimmy Carter hivatalba lépése után 1977 tavaszán ő utazott Latin-Amerikába, hogy a katonai diktatúrák vezetőinek tudomására hozzá, hogy az Egyesült Államok megvonja katonai támogatását, amennyiben nem tartják tiszteletben az emberi jogokat.

Carter házaspár

A Carter házaspár 1978-ban – Fotó: Hum Images/Universal Images Group via Getty Images

Hivatali idejük alatt számos változtatást hoztak a fehér házi szokásokban, így például égetett szeszes italokat nem szolgáltak fel hivatalos eseményeken, a borok között az amerikaiakat részesítették előnyben, valamint a nagyszabású, báltermi eseményekkel szemben jobban szerették a piknikjellegű programokat.

(MTI-hírek alapján)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top