nlc.hu
Sztárok
Ők Hollywood feltörekvő színésznői

Az új Meryl Streep már a kanyarban van? – 6 tehetséges fiatal színésznő, aki készen áll Hollywoodot meghódítani

Oké, Merylből csak egy van, és őt senki nem tudná pótolni, ám az újoncok előtt a vörös szőnyeg már kigurult. Vajon rálépnek?

Sorozatunk első részében olyan 30 év alatti férfi színészeket mutattunk, akik készek átvenni a stafétát Brad Pittől és társaitól. Most pedig arra voltam kíváncsi, hogy kik azok, akik női fronton törnek babérokra.

A mezőny itt is nagyon erős, de szerencsére nem csak egy maradhat a végén, ugyanis a következő színésznők mind megérdemlik, hogy néhány éven belül a legnagyobbak között emlegessék őket. Talán – de csak talán, mert a jövendőmondó gömböm összetört – nem kizárt, hogy közöttük rejlik generációjuk Meryl Streepje.

Daisy Edgar-Jones

Daisy Edgar-Jones

Daisy Edgar-Jones (Fotó: Dave Benett/Getty Images for Gucci Cosmos)

Daisy Edgar-Jones neve talán a legismertebb mind közül – de még messze nem eléggé! A 26 éves színésznő a Normális emberek című sorozattal futott be, azaz nemcsak befutott, hanem konkrétan rárúgta az ajtót a világra. Tehetsége már az első pillanattól kezdve nyilvánvaló volt, úgyhogy Hollywood is azonnal utánanyúlt és 2022-ben már az Ahol a folyami rákok énekelnek című nagy költségvetésű moziban találta magát, ami körül hatalmas volt a hype. Reese Witherspoon producerként, Taylor Swift pedig a film betétdalának szerzőjeként már elég volt ahhoz, hogy mindenki Delia Owens könyvadaptációjáról – és Edgar-Jonesról beszéljen. (Bár a kritikusok nem szerették a filmet, azért a színésznő kvalitásait senki nem firtatta.) Daisy láthatóan még keresi a hangját, az már biztos, hogy a hamarosan megjelenő Twistersben is láthatjuk majd – ahol az új személyes kedvencem, Glen Powell lesz a másik főszereplő –, ez pedig valószínűleg újabb előrelépést jelent abban, hogy A-listás sztár váljon belőle.

Jenna Ortega

Jenna Ortega

Jenna Ortega (Fotó: Gilbert Flores/Variety via Getty Images)

Jenna Ortega neve egybeforrt Wednesday Addams karakterével, pedig a színésznő nem új arc a szakmában. Gyerekszínészként rengeteg filmben feltűnt már, mire megkapta a galád család újabb remakejének főszerepét, és noha egyetértek azzal, hogy tökéletesen hozza a kissé különc Wednesday figuráját, azért ennél jóval több van benne. Kérdés, hogy engedik-e ezt neki megmutatni. A Csábító leckékben egy unatkozó diáklányt alakított, aki megpróbálta a tanárát elcsábítani, és ebben is volt egyfajta sötét kisugárzása, az idén bemutatásra kerülő Beetlejuice, Beetlejuice pedig pontosan ugyanolyan kifordított világban játszódik, akárcsak a Wednesday. Drukkolok neki, hogy ne ragadjon bele a dark queen skatulyába, 21 évesen kár lenne érte.

Thomasin McKenzie

Thomasin McKenzie

Thomasin McKenzie (Fotó: Belinda Jiao/Getty Images)

Jojo nyuszi, Utolsó éjszaka a Sohóban, Idő – három nagyon különböző film, amiben egy közös van Thomasin McKenzie bravúros alakítása. A 23 éves színésznő eddig kevés, de annál jelentősebb szerepben mutatta meg mire képes, ráadásul igazi kaméleon, aki ugyanúgy képes megidézni a szomszéd lányt vagy akár a femme fatale-t is, attól függően, éppen melyikre van szükség. McKenzie-nek tavaly négy filmje jött ki, és előkészület alatt még hét van, tehát az biztos, hogy egyelőre nem tervez a háttérbe húzódni. Ez pedig jó hír, hiszen végre nem csak Millie Bobby Brown vagy az Eufória sztárjai vannak terítéken, ha új tehetségekről van szó.

Milly Alcock

Milly Alcock

Milly Alcock (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic for HBO)

Milly Alcock atipikus szépség, és pont ez adja az esszenciáját. A 24 éves színésznő Rhaenyra Targaryen szerepében debütált az HBO fantasysorozatában, a Sárkányok házában, ezzel pedig egy világ ismerte meg a nevét egyik napról a másikra. A színésznő korábban főleg ausztrál produkciókban vett részt – egyébként Sydney-ben született – és az, hogy egy csapásra a hírnév kapujában találta magát, azért eléggé felforgatta a mindennapjait. „Megpróbálok nem figyelni rá, nem foglalkozni vele, mert nem tesz jót nekem. Egyszerűen hihetetlenül nyugtalanít. Ha folyamatosan látom az arcomat, az feszültté tesz. Senkinek sem kellene ezt tennie. Rohadtul szívás, haver” – mesélte a Nylonnak adott interjújában, az nlc-nek pedig azt mondta: „Próbáljuk majd normálisan tovább élni az életünket, amennyire ez lehetséges. Ha nem a saját kis életedre és világodra fókuszálsz, az nagyon megterhelő lehet és teljesen rossz irányba vezethet.

Alcock annyira komolyan vette a saját tanácsát, hogy nem esett bele abba a hibába, hogy ész nélkül hajszolja a szerepeket. A Trónok harca spin-off óta igazából semmilyen filmje nem jött ki, legközelebb majd Supergirlként láthatjuk őt, de azt is csak 2025-ben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne benne potenciál. Lásd például Frances McDormandet, aki szintén alaposan megválogatja, mit vállal el, és mégis mindenki elismeri őt és a tehetségét.

Ayo Edebiri

Ayo Edebiri

Ayo Edebiri (Fotó: Matt Winkelmeyer/GA/The Hollywood Reporter via Getty Images)

Ayo Edebiri valószínűleg 2022 legnagyobb felfedezése volt. A színésznő A mackó című sorozatban alakította Sydney Adamut, és olyan mértékben lejátszott mindenkit a képernyőről – na jó, Jeremy Allen White-ot azért nem sikerült –, hogy kapásból Golden Globe-díjat, Screen Actors Guild-díjat és Primetime Emmy-díjat nyert a játékával. A színésznő humoristaként és televíziós íróként is dolgozik, és gyakran kölcsönzi a hangját animációs filmek szereplőinek is. Igazi multi talentum, aki nemcsak, hogy szereti mindenben kipróbálni magát, de láthatóan amibe belekezd, azt sikerre is viszi. Legutóbb az Agymanók második részében Irigység hangján szólalt meg, illetve A mackó második évadában is láthattuk őt, további öt projektje pedig előkészület alatt van. Érdemes megjegyezni a nevét a jövőre nézve, mert ritka jó kisugárzással rendelkezik – ha képernyőn van, nem lehet nem odafigyelni rá.

Josephine Langford

Josephine Langford

Josephine Langford (Fotó: Amy Sussman/Getty Images)

Mi – és nyugodtan beszélhetek többes számban, miután két részt is készítettünk a témában – nagyon hiányoljuk azokat az igazi romkom királynőket, akik a ’90-es években leuralták a vásznat. Ugyanakkor lenne utánpótlás, például Josephine Langford személyében, a színésznő ugyanis minden kitételnek megfelel: csinos, de amolyan szomszédlány típus, bájos, kissé esetlen, és nem utolsó sorban tehetséges. Oké, hogy a Miután-sorozatban nem feltétlenül sikerült saját magát megugrania, de ez nem a színészi kvalitásának hiánya, sokkal inkább a gyengén megírt forgatókönyvé. Langford a maga 26 évével nagyon is alkalmas lenne rá, hogy egy újfajta öntudatos, de nem tévedhetetlen naivát eljátsszon, A másik Zoey-ban erre már volt is lehetősége, ez azonban sajnos csak streamingre került fel, így sokkal kisebb közönséget ért el. Az IMDb szerint jelenleg nem dolgozik semmin, ugyanakkor bízom benne, hogy ez csak átmeneti, mert sokkal többre képes, mint egy toxikus kapcsolat főhősnőjét megformálni. Pont úgy, ahogyan a sorozatbeli partnere, Hero Fiennes Tiffin – akit a már említett előző részében szintén górcső alá vettem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top