Sztárok

A rágózás segít a diétában és rossz szokásokról való leszokásban

Amikor úgy döntünk, hogy megszabadulunk függőségeinktől, túlsúlyunktól vagy egyéb egészségtelen szokásainktól, hasznos eszköz lehet azoknak egy másik, ártalmatlan vagy éppen egészséges szokásra való "kicserélése". Az egyik leghatékonyabb rossz szokás-helyettesítő tevékenység a cukormentes rágógumi használata, amely számos előnyének köszönhetően a diétában is sokat segít.

A rágózás segít a diétában és rossz szokásokról való leszokásbanA legtöbb ember küzd valamilyen függőséggel, pótcselekvésekkel vagy rossz szokással, amelyektől szívesen megszabadulna, hiszen ezek általában csökkentik az életminőséget, rontják a közérzetet és az egészségi állapotot, nem utolsósorban pedig felesleges pénzkiadással járnak.

Ráadásul minden függőség vagy rossz szokás saját szabadságunk korlátozásával jár: általuk sokszor megfosztjuk magunkat attól, amit igazán tenni szeretnénk.
Ha például a túlsúlyunk miatt nem tudunk felmászni a hegytetőn lévő kilátóba, nem élvezhetjük a gyönyörű látványt, lemondunk egy élményről, amit egyébként módunkban állna átélni.

Természetesen az egészségtelen szokásoktól való megszabadulás sohasem könnyű. Az életünk egyes pillanataiban meghozott döntések megfontolt választásnak tűnhetnek, pedig valójában nagy részük automatizmus vagy egyszerű megszokás. Amikor úgy döntünk, hogy megszabadulunk rossz beidegződéseinktől, hasznos eszköz lehet azoknak egy másik, ártalmatlan vagy éppen egészséges szokásra való “kicserélése”. Így az agyunk is megkapja a maga komfortos kapaszkodóját, és egy idő után ugyanolyan “boldogan” küldi az impulzusokat az egészséges szokással kapcsolatban.

A rágózás segít a diétában és rossz szokásokról való leszokásban

Az egyik leghatékonyabb rossz szokásokat helyettesítő egészséges tevékenység a rágózás. “A cukormentes rágógumi használata számos előnyös hatással jár: fokozza a nyáltermelést, ezáltal védi a fogakat, hiszen egyfajta átmosó hatása van a szájüregben, és javítja az emésztést is. A diétázók számára például mindez kiemelten fontos, és nagyban segíti a vágyott testsúly elérését, mivel a megfelelő emésztés alapvetően szükséges a súlyvesztéshez – mondja Dr. Balsai Tamás fogszakorvos. – Az emésztést a fogak állapota is jelentősen befolyásolja, mivel hiányos fogsorral megfelelő rágóerő híján nem tudjuk az ételt alaposan megrágni, és ez gyengíti az emésztés hatásfokát. Sokan nem is tudják, hogy a fogak állapota milyen szoros kapcsolatban van a test általános egészségi állapotával – hogy a lelki tényezőkről ne is beszéljünk” – teszi hozzá a szakember.

A diétázók számára mindezek mellett a cukormentes rágógumiknak még egy fontos előnye van: azt az üzenetet küldi az agynak, hogy rágunk (vagyis eszünk), mindezt kalória-bevitel nélkül! Az édes íz megnyugtatja az ízlelőbimbókat, így rágógumival átvészelhetők azok az időszakok, amikor nehezen tartjuk magunkat a fogadalmunkhoz, és nagyon szeretnénk enni valamit. Így tehát a cukormentes rágógumi használata és a bőséges folyadékfogyasztás lehet a fogyókúra két legfőbb mankója: a rágózással tulajdonképpen az ártalmas függőségünket cseréljük le egy hasznos és egészséges szokásra.

A rágózás segít a diétában és rossz szokásokról való leszokásban“A legjobb, ha mindenfajta függőségtől való megszabadulás életmódváltással jár együtt. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy megfosztjuk magunkat mindentől, amit szerettünk, hanem éppen ellenkezőleg: megjutalmazzuk magunkat olyan dolgokkal, amitől egészségesebbek leszünk, és jobb lesz a közérzetünk. Ilyen például a táplálkozási szokásaink megváltoztatása, a minőségi étkezés – amire a függőségeink elhagyásával több pénzünk is lesz –, vagy éppen a fogaink rendbetétele, ami szintén hozzájárul a jobb egészségi állapothoz, az önbizalmunk és önértékelésünk növeléséhez” – foglalta össze Dr. Balsai Tamás, a Perfect Smile fogszakorvosa.

További információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top