Sztárok

Fila Balázs – Két szereppel kezdi az évadot! (x)

Két előadást próbál egyszerre: A király beszédének főszerepét, Bertie-t és a Macskafogó pufók gengszterét, Mr. Gattot. Két próba és számtalan interjú között volt ránk is pár perce. Fila Balázs lubickol az új évad lehetőségeiben, és erről mesélt nekünk.

Szerednyei Béla, Fila Balázs, Makranczi Zalán


Fila Balázs:
Élvezem, de azért fárasztó a két próbafolyamat együtt. Teljesen más koncentrációt igényel. Míg egy-egy A király beszéde-próbán szellemileg, érzelmileg vagy mentálisan fáradok el, addig a Macskafogóban a musical sajátossága miatt a ritmus, a dalok, a tánc nem késhetnek. Ez is pontosságot igényel, csak kicsit komplexebbet. Ráadásul, ha látnád a ruhám… Így sem vagyok venyige, de Mr. Gatto tényleg testes kandúr lett.

Mit gondolsz, milyen lesz az előadás fogadtatása? Hosszú évek óta vagy a színház tagja, tehát jól ismered a közönségeteket.

A Macskafogó egy sikeres mese, amit mindenki ismer és szeret. Ráadásul rég dolgoztunk ennyien egyszerre. Mindenki nagyon várja, hogy milyen lesz a fogadtatása. Ahogy most látom: itt hétkor elkezdjük a darabot, és hetven ember nem fog megállni egyetlen percre sem. Tehát az egész színház mozgásban lesz a pincétől a padlásig, tényleg: négy hangosító, világosító, ahány öltöztető csak létezik, táncosok, ensemble, színészek (nem tudom, hányan vagyunk a darabban), legalább tíz díszítő – ez óriási csapatmeló lesz. Baromi jól néznek ki a jelmezek és a díszlet is. Minden adott. Annak ellenére, hogy tulajdonképpen nem egy pozitív figura  ez a szerepem, hisz Gatto egy maffiavezér, mégis kacagtató lesz. Szeretni fogom.

Fila Balázs, Makranczi Zalán


Igazán dúskálsz majd a szerepekben. Lehet egyet is jobban szeretni a többinél?

Mindegyiknek megvan a szépsége. Nehéz kiemelni valamit. Inkább most azt mondanám, hogy szerencsésnek érzem magam. Miközben nagyon félek és izgulok A király beszédétől, ugyanakkor nagyon várom is. Azt akarom, hogy jó legyen. Ha a szakmából vagy akárhonnan betéved egy néző, olyan jó lenne, ha úgy menne ki: itt ma tényleg történt valami. Azt a betyár mindenit!  És a színészek úgy dolgoznak, hogy azta… és egy olyan előadás született, hogy ide érdemes elmenni, ezt meg kell nézni.

A Macskafogó kapcsán kezdtünk beszélgetni, de A király beszédénél „kötöttünk” ki.

Nyilván az a szerep más kihívást rejt, a technikai megoldások miatt jobban is foglalkoztat, de ez nem jelenti azt, hogy ne frappírozna ugyanúgy a Macskafogó. Nagyon örülök, hogy már most nincs jegy a meghirdetett előadásokra, akkora az érdeklődés. Az tök jó, hogy híre megy: itt valami létrejött, valami újító készül. Tudod, az egész évad izgalmasnak ígérkezik, szuper lesz. Nagyon sok emberrel beszéltem, és tényleg: hosszú idő után nagyon ígéretes évad vár ránk. Várom az Eldorádót, mert iszonyú jó sztori. Ismerik és szeretik az emberek. A 9-től 5-ig című Dolly Parton-musicalt, amit szintén Vajk rendez, nem ismerem, de nagyon várom. Polyák Lillát, Szinetár Dórát nálunk nézni öröm lesz. Simon Kornél decemberi bemutatójára is kíváncsi vagyok, hisz vele a tavalyi évadban én is dolgoztam. Látod? Most kivételesen én nézem a kollégáimat. Ha nem dolgozom, színházba megyek. Velem tartasz? Két feltétele van: öltözz fel szépen, és szelfizz velem az előadás előtt. Persze bárki csatlakozhat hozzánk.  Eljössz a Macskafogó bemutatójára?

Szerednyei Béla, Fila Balázs, Makranczi Zalán

Még percekig mesél az évadról, az előző évadról, a kedves szerepekről, kollégákról. Imádja, amit csinál. Le sem tagadhatná. A Macskafogó és A király beszéde két egymást követő héten debütál a József Attila Színházban. Fila Balázs két merőben különböző arcát láthatják.

 

Fotók: Kállai Tóth Anett
Forrás: József Attila Színház

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top