Szűrések

Amikor nem csak egyszer csap le – lehet rejtett oka is a fejfájásnak

Amikor az embernek fáj a feje, először nem is gondol arra, hogy valamilyen komolyabb betegség állhat a háttérben. Ha nem múlik a fájdalom, és már nem lehet könnyen viselni a kellemetlenséget, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a tünetekkel.

A sok stressz, egy kis megfázás vagy épp a hideginger is vezethet fejfájáshoz. Ha nyilvánvalóak a testünk jelzései, akkor a legtöbb esetben néhány óra múlva, esetleg egy átaludt éjszaka után megkönnyebbülten nyugtázzuk, hogy túl vagyunk a kínzó fájdalmon. Ha frontérzékenyek vagyunk, már nincs ekkora szerencsénk, ugyanis a visszatérő kellemetlenségek sok nehéz napért felelősek. A legrosszabb talán mégis az, amikor nem lehet tudni, hogy mi állhat a rendszeres fejfájás hátterében.

Több mint százféle

A tudomány jelenleg több mint százféle fejfájást különböztet meg.  A fájdalom lehet nyomó, szorító, lüktető vagy hasogató. Amikor a tünetek már annyira megkeserítik a mindennapokat, hogy orvosi segítségre van szükségünk, sokat remélünk a szakemberektől. Ám a doktoroknak nincsen könnyű dolguk ilyen esetekben, hiszen ahhoz, hogy meg tudják oldani a problémát, ki kell deríteniük, hogy milyen betegségről van szó.

Amikor nemcsak egyszer csap le - lehet rejtett oka is a fejfájásnak

 Ahhoz pedig több vizsgálaton is át kell esnie a pácienseknek, ami hosszadalmas és nem egyszerű folyamat. Először azt kell megtudni,hogy egyszerű fejfájásról van-e szó, vagy pedig valamilyen betegség áll a hátterében. A betegek 90 százalékánál végül kiderül, hogy nincs kóros állapot és általában az életmódváltás segít a probléma megszüntetésében.

Ki kell vizsgálni

A fejfájás az esetek alig 10 százalékában jelezhet komolyabb szervi problémát. A fájdalom mögött többek között érrendszeri betegség, agynyomás változás, vagy akár tumort is lehet. Természetesen nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Ha rejtett okot feltételez az orvos, és úgy látja jónak, továbbküldi a páciensét  a vérvétel után olyan CT vagy MRI képalkotó diagnosztikai vizsgálatra, amely sokat segíthet a betegség feltárásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top