Szűrések

Amióta belelátnak az emberekbe, sokkal többen élik túl

Amíg régen csak vágytak arra az orvosok, hogy belelássanak a betegekbe, addig manapság teljesen természetes, hogy a legfejlettebb technikákat hívják segítségül, ha alapos elemzésre van szükség. Az orvosi képalkotás azoknak az eljárásoknak a gyűjtőneve, amelyek az emberi testről tudományos célból alkotnak képeket.

A képalkotó diagnosztika nagyszerűségét az adja, hogy a szakemberek olyan fontos információkhoz jutnak a technika segítségével, amelyek akár életmentőek is lehetnek. A kétdimenziós, röntgensugárzással készült felvételek a mai napig meghatározóak a gyógyításban. A sugárzás a szöveteken különböző módon hatol át, így mutat sajátos képet a test állapotáról. Az orvostudomány egyik legjelentősebb állomása az volt, amikor 1895-ben Röntgen felfedezte az X sugarakat. A fizikus Nobel-díjat is kapott a tevékenységéért. 

Sugarakkal, hullámokkal

Az első időkben a képalkató diagnosztikát a röntgenezés jelentette, manapság több korszerű eljárás is bepillantást enged az emberi test szöveteibe, és nyújt óriási segítséget az orvoslásban. Ilyen a röntgensugárzás segítségével működő CT, a komputertomográf, amellyel például több röntgenfelvétel készül, és egy számítógépes rendszer egyesíti a felvételeket egyetlen értékelhető képpé. A testet merőlegesen vagy harántmetszeteiben mutatja.

Az MRI, a mágneses rezonanciás képalkotás mágneses térben észlel elektromágneses hullámokat. A modern MRI-k már háromdimenziós képalkotásra is alkalmasak. A beteg erős mágneses térbe kerül a vizsgálat során, ahol rádióhullámok leadásával és a test szöveteiből kibocsátott hullámok vételével jut információhoz a rendszer.

Amióta belelátnak az emberbe, sokkal többen élik túk

A közel 80 éve ismert ultrahangos vizsgálat az ember számára nem hallható hanghullámot hívja segítségül. A hullám másképp reagál az eltérő szövetekre, van, amelyiken áthatol, van, ahol szóródik vagy visszaverődik. A hanghullámok és a visszhangok a szövetek belső struktúráját mutatják. Az eljárás viszonylag könnyen elérhető, nagyszerű képalkotó, és nem okoz károsodást. Az ultrahangok kapcsán sokan a várandósságra gondolnak, holott a készülékekkel a szervekről, az izmokról, az inakról, sőt még az artériákról is alkotnak képet.

A modern képalkotó diagnosztikának hálás lehet az emberség, milliók életét mentették már meg a különböző vizsgálatok. Azoknak, akiknek az egészségügyi állapota megköveteli a szűréseket, manapság sokkal nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mint azok az elődeink, akiknek még nem volt szerencséjük ezekhez a zseniális technikai vívmányokhoz. Ráadásul nemcsak a gyógyításban és a terhesgondozásban van fontos szerepük a gépeknek, hanem a megelőzésben is nélkülözhetetlenné váltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top