Szűrd ki cikkek

Ezek 2020 legjobb diétái

Fogyás, jó közérzet, egészséges test és lélek: a szakemberek szerint az alábbi öt diéta ezt biztosítja.

Dietetikusok és szakorvosok segítségével az U.S. News minden évben összeállít egy listát, ami aszerint rangsorolja a legkülönfélébb diétákat, hogy azok mennyire hatásosak, mennyire biztonságosak, mennyire könnyű őket betartani, és mennyire járulnak hozzá a testi egészséghez. A lista első 5 helyezettjét hoztuk el.

mediterrán diéta

Fotó: Profimedia

Mediterrán diéta

A sokak számára ismerős mediterrán diéta három éve foglalja el a dobogó első helyét, ami nem is annyira diéta, mint egy életmódbeli szokás, amit a finom és változatos ízeknek köszönhetően egyáltalán nem nehéz betartani. Ez a diéta nem a megvonásról szól, sokkal inkább bizonyos ételek száműzéséről (vörös hús, cukor), mások mértékletes fogyasztásáról (tejtermékek, magok, csokoládé, tojás, alkohol), és az olívaolaj, a teljes kiőrlésű gabonák, az idényzöldségek és a friss gyümölcsök rendszeres fogyasztásáról szól.

Súlyfigyelő diéta

A dobogó második fokát a Weight Watchers diéta foglalja el, ami nemcsak a fogyásban segít, de az elért testsúly megőrzésében is. Első olvasatra ez a diéta kissé bonyolultnak tűnhet, ám ez csak a látszat. A módszer minden ételt fehérje-, szénhidrát-, zsír-, rost-, illetve kalória alapján pontoz, a diétázónak pedig nincs más feladata, mint egy kalkulátor segítségével kiszámolni, hogy hogy neme, kora, testsúlya, magassága és a leadni kívánt kilók alapján miből mennyit ehet. A diéta előnye, hogy semmiről nem kell lemondani.

Health Management Resources (HMR) diéta

Egy viselkedéskutató állította össze ezt a diétát, ami alacsony kalóriatartalmú fogásokkal “dolgozik”, az étkezéseket gyümölcsökben és zöldségekben gazdag shake-ek teszik ki – és fontos szerepet kapnak a sovány húsok és az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok. A módszer része a rendszeres mozgás (minimum húsz perc séta), és az egészséges életmód.

Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diéta

A szakemberek által kidolgozott diéta eredetileg a magas vérnyomással és koleszterinszinttel küzdők számára készült, ám mára nagyon sok fogyókúrázó teszi le voksát a módszer mellett. Aki a DASH diéta szerint táplálkozik, nem eszik zsíros húsokat, tejtermékeket, cukrot és olajat, ellenben a sovány húsok, a teljes kiőrlésű gabonák, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek, kis mennyiségben magok és halak fogyasztása nagyon is támogatott. 

Ornish-diéta

Ez a diétás módszer már a 90-es évek óta közismert és sokak által alkalmazott. Az ételeket öt csoportba sorolja (az 1-es a legegészségesebb, az 5-ös a legegészségtelenebb), és kiköti, hogy a bevitt kalóriának mindössze a 10 százaléka származhat zsírból. A finomított szénhidrát, az állati eredetű fehérjék, a koffein tiltólistára kerülnek, ellenben a magas rosttartalmú élelmiszerek, az összetett szénhidrátok jó pontozást kapnak.

Olvass tovább!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top