nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Fiúknak és lányoknak is kell a HPV oltás

„Nem is kérdés, hogy minden gyerekem megkapja a HPV-oltást”

A HPV ellen ingyenes az oltás, mégis a magyar gyerekek egy része lemarad róla, mert a szülők nem kérik nekik az oltást. Pedig az oltás és a szűrés életeket menthet.

Tudtad, hogy a HPV- (human papilloma vírus) fertőzés az egyik leggyakrabban előforduló vírusos betegség, ami jelentősen növeli a méhnyakrák – amely a nők körében a második leggyakoribb daganatféle – kockázatát? A hetedikes lányoknak a HPV elleni oltás ingyenesen jár az iskolában, csupán egy szülői hozzájárulás kell hozzá.

Tudtad?

A HPV nemcsak méhnyakrákot okoz, hanem az összes rosszindulatú daganat hat százalékáért ez a kórokozó felel. A végbél körüli malignus betegségek 85 százalékának hátterében ez a vírus áll, de okozhat szájüregi, gége-, garat- vagy nyelőcsőrákot, ahogyan hüvelyi vagy hímvesszőtumort is.

A HPV nem egyenlő a méhnyakrákkal

Igaz ugyan, hogy a HPV majdnem 100 százalékban felelős a méhnyakrákért, ez mégsem jelenti azt, hogy ha jelen van a vírus a szervezetünkben, akkor betegek vagyunk. Az immunrendszer az esetek 80 százalékában le tudja győzni ugyanis a HPV-t, ami így nem okoz daganatos megbetegedést, ám mégis jobb, ha nem hanyagoljuk el az orvosi vizsgálatokat az immunrendszerünkre hivatkozva.

Felnőtt nőként legalább évente egyszer kell nőgyógyászati szűrővizsgálatra menni, ilyenkor az orvos a méhnyakról vett kenetből meg tudja állapítani, hogy jelen van-e a vírus a szervezetünkben. A megelőzésben pedig rendkívül fontos, hogy a gyerekek megkapják a HPV-oltást – amit egyébként felnőtteknek is ajánlanak most már –, mert 12-13 éves korban, a szexuális élet megkezdése előtt a leghatékonyabb a vakcina.

Mennyien élnek az oltás lehetőségével?

Az Emmi (Emberi Erőforrások Minisztériuma) tájékoztatása szerint a 2019–2020-as tanévben a 49,5 ezer oltásra jogosult, hetedikes lányok 84,2 százaléka kapta meg a HPV elleni védőoltást. Az elmúlt tanévben 7750 gyermek szülője mondott nemet a vakcinára. Szerencsére a statisztikai adatokból az látszik, hogy évről évre csökken a vakcinaellenes szülők aránya. A HPV-átoltottsági adat a 2018–2019-es tanévben 78 százalék körül volt, a korábbi években pedig 74-75 százalékon állt.

Azt mondhatjuk tehát, hogy az oltás és a szűrés együtt a leghatásosabb védekezés a méhnyakrák ellen, ám azért hozzá kell tennünk azt is, hogy a nőgyógyászati citológiai vizsgálat sem mindenható, a statisztikák alapján a rákos esetek nagyjából 30 százalékát nem lehet a kenetvétellel kimutatni. Léteznek már nagyon profi HPV-tesztek is, melyek segítségével rendszeresen ellenőrizhetjük egészségi állapotunkat. Ezzel együtt akkor mehetünk a legbiztosabbra, ha járunk a szűrésre, és ha a nőgyógyász indokoltnak tartja, elvégzünk egy Full Spectrum HPV-vizsgálatot.

Mindent a HPV oltásról

A lányokat és a fiúkat is oltani kell! (Kép: Getty Images)

A fiúkat is oltani kell!

Dr. Schaff Zsuzsa, a HPV okozta daganatok megelőzésével foglalkozó szakmai kerekasztal koordinátora az mta.hu-nak adott nyilatkozatában elmondta: „A vírusok egy része »látványosabb«, heveny, nemritkán halálos fertőzést okozhat, azonban több vírus »alattomosan«, lassan, szinte észrevétlenül okoz fertőzést, és vezet súlyos, gyakran halálos megbetegedéshez. (…) A citológiai vizsgálattal történő méhnyakrákszűrés nagymértékben csökkentette a betegség előfordulását, azonban az áttörést a HPV elleni vakcina népességi szintű alkalmazása jelentette.”

„A másik lényeges fordulat a HPV-fertőzésekkel kapcsolatban annak a felismerése volt, hogy a vírus nemcsak méhnyakrákot okozhat, hanem fej-nyaki és a végbélnyílás körüli rákokat is, sőt újszülöttek is fertőződhetnek, és nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érintheti. Mindez indokolja, hogy 11–14 éves lányok mellett a hasonló korú fiúk HPV elleni oltása is megtörténjen.”

A szakember szerint a szülőknek nem kell a HPV-oltás miatt aggódni, mert Magyarországon a legkorszerűbbnek számító, 9 komponensű oltást használják, ami hétféle, daganatos megbetegedést okozó HPV-típus és két nemi szervi szemölcsöket okozó típus ellen nyújt védelmet. A mellékhatásoktól sem kell tartani, ugyanis a vakcina rendszeres alkalmazása óta több százmillió oltást végeztek. Mivel azonban a hatékonyság felméréséhez 15-20 évnyi tapasztalat kell, és Magyarországon még nem tart ilyen régen ez a fajta védekezés, ezért a hazai adatokra még pár évet várni kell. Azonban a nagyvilágból rendelkezésünkre állnak a biztató statisztikák: Ausztráliában a HPV-oltás használata óta felére csökkent a rákmegelőző állapotok és a méhnyakrák gyakorisága, az Egyesült Királyságban 89%-kal csökkent a leggyakoribb HPV-típusok előfordulása a 19–21 éves oltott nők körében, Skóciában pedig 10 év alatt 89 százalékkal csökkent a méhnyakbetegségek száma az oltásnak köszönhetően.

Ingyenes a HPV elleni oltás

„2006-ban kezdődött Magyarországon ez az oltássorozat, akkor még fizetni kellett érte, 30.000 forint volt az ára darabonként, de voltak akciók, illetve olyan önkormányzatok, amelyek finanszírozták a településük 18 év alatti lakóinak a vakcina árát. 2014 szeptembere óta a 12 éves lányokat kampányszerűen oltják az állam támogatásával. A 15 év alattiaknak már csak kétszer szükséges megkapniuk, egyszer szeptember környékén, egyszer pedig fél évvel később, tavasszal. Ha valaki 15 éves kora felett szeretné beoltatni magát, három oltásra lesz szüksége” – nyilatkozta az nlc-nek Dr. Kisfalvi István szülész-nőgyógyász.

„Nem is kérdés, hogy minden gyerekem megkapja a HPV-oltást”

Bea egy fiú és egy lány édesanyja, azt mondja, számára természetes, hogy amikor a megfelelő korba érnek a gyerekek, kérni fogja mindkettőjüknek a HPV-oltást. Bár a férje először meglepődött, hogy a fiúnak is be akarja Bea adatni, de aztán meggyőzték őt is a tudományos érvek és statisztikák.

„Nem is kérdés, hogy minden gyerekem megkapja a HPV oltást – kezdi Bea a történetét. – A fiam és lányom is ugyanúgy ott fog sorakozni 13 évesen, amikor az iskolában lesz lehetőség az ingyenes oltásra. Sajnos egy nagyon közeli barátnőmnek volt méhnyakrákja, és bár szerencsésen felépült, de senkinek sem kívánnám azokat a kezeléseket, műtéteket, melyeken át kellett esnie. Testileg és lelkileg is rettenetesen megviselte a betegség, mi tartottuk benne a lelket, borzasztó időszak volt mindannyiuk számára, úgyhogy ha csak annyival, hogy beoltatom a gyerekeimet, csökkentem az esélyét bármelyik daganatos betegségnek náluk, akkor bizony lecsapok erre a lehetőségre.”

Nem is kérdés, hogy minden gyerekem megkapja a HPV oltást

Fotó: VOISIN/Phanie via AFP)

Bea elmondása szerint az egyik legfájdalmasabb lelkileg az volt a barátnőjének, amikor szembesült azzal az előítélettel, miszerint a vírust csak azok kaphatják el, akik össze-vissza élnek szexuális életet. Ez természetesen nem igaz, tudta ő is, mégis, hűséges feleségként megviselték ezek a tévhitek. Bea mindezt látva, sokkal mélyebben beleásta magát a HPV és méhnyakrák témájába, ezért alakult ki benne a szilárd meggyőződés, hogy mindenképp megkapják az oltást a gyerekei.

„Sokat gondolkodtam az oltás kérdésén, és mindig arra jutok, hogy úgy lenne igazán hatásos, ha felvilágosító óra is járna mellé, melynek során elmondják a gyerekeknek például azt a hihetetlenül fontos információt, hogy a HPV-től nem véd meg az óvszer, mert nem csak és kizárólag váladékkal fertőz.”

 

„Meg arról is fel kellene világosítani a gyerekeket – én itthon meg is teszem –, hogy az oltás sem véd 100 százalékosan, és hogy járni kell évente HPV-szűrésre felnőttként majd – teszi hozzá Bea. – Meg kell adnunk a gyerekeinknek az esélyt, hogy ne kelljen megküzdeniük egy szörnyű betegséggel, ami akár megelőzhető is lenne.”

A daganatos betegségekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top