nlc.hu
Szűrd ki cikkek

A változókor és az egészséges életmód

„A 40. születésnapomon, mint a villám csapott belém a felismerés, hogy öregszem”

A változókor 45-55 éves korunk között menthetetlenül beköszönt hozzánk. A hormonális változások miatt át kell alakítani az életmódunkat az egészségünk érdekében.

A női lét új korszaka az, amikor 45-55 éves korunk között a változókorba lépünk. Ebben az időszakban folyamatosan csökkeni kezd a petefészekhormonok (ösztrogén és progeszteron) termelődése, majd amikor leáll, akkor elmarad a menstruáció is. Mindez egy hosszabb folyamat, nem hirtelen történik szerencsére, ám a közben zajló hormonális változások megviselhetik a testünket és lelkünket.

A változókort nem egyszerű elfogadni

Az 50-es éveikben járó nők háromnegyede magabiztosabbnak érzi magát most, mint huszonévesen – derült ki egy brit kutatásban. Harmaduk a külsejével is elégedettebb, mint valaha, közel felük jobban szereti a testét, mint huszonéves korában, minden hetedik megkérdezett pedig úgy nyilatkozott: fittebbnek és szexibbnek érzi magát, mint bármikor eddigi élete során. A válaszadók harmada többet mozog, mióta betöltötte az 50-et, 45 százalékuk azonban felhagyott a diétával az ötödik X után. A többség (66 százalék) kevesebb időt és pénzt áldoz a külsejére az ötvenes éveiben, mint korábban.

A változókor és az egészséges életmód

Az egészséges életmód a kulcs (Fotó: Getty Images)

Ahhoz, hogy velünk is az történjen, ami a britekkel és tényleg életünk legjobb időszaka kezdődjön 50 éves korunk felett, az is kell, hogy elfogadjuk a változókort, és ne ellenségként tekintsünk a hormonális, testi változásokra, melyek a korral együtt elkerülhetetlenül felbukkannak. Kata a 40. születésnapjától kezdve állt harcban a saját korával, a legnehezebben a menopauza megjelenését viselte.

„A 40. születésnapomon, mint a villám csapott belém a felismerés, hogy öregszem, már nem tartozom a fiatal felnőttek közé, ami szinte sokkolt. Aztán 48 éves koromban ehhez még beköszöntött a változókor is, ami ellen aztán minden porcikámmal tiltakoztam. Utáltam a hőhullámokat, amik felébresztettek éjjelente, hogy aztán vissza sem tudtam aludni, kétségbeesetten küzdöttem a kilók ellen, amikor csak felfelé jöttek, lefelé nem mozdultak, és azzal sem voltam kibékülve, hogy érzelmi hullámvasúton ültem reggeltől estig. Nem volt kellemes élmény, de csak addig zavart nagyon, amíg harcoltam ellene, amikor elfogadtam, hogy már itt állok 50 évesen és nem utálkozni kell a koromon, hanem a legjobbat kihozni belőle, sokkal jobb lett az életem, mert elkezdtem a megoldási lehetőségekre koncentrálni a felesleges küzdelem helyett.”

A változókor leggyakoribb tünetei

Hőhullámok, fokozott verejtékezés, érzelmi labilitás, depresszió, alvászavarok, súlygyarapodás, nemi vágy csökkenése, hüvelyszárazság, ingerlékenység, arcpirulás, szédülés, emésztési problémák.

Az egészség megőrzése a cél

Ahogy Kata meséli, először nem volt könnyű dolga, mert annyit várt el a testétől, mintha még mindig fiatal nő lenne, pedig egészen máshogy kell összeállítani az egészséges életmódot a huszonéveseknek, mint az 50 felettieknek. Így jutott el végül oda, hogy szakember tanácsát kérte, hogy a jelenlegi, változókorban lévő szervezetének milyen ételekkel és testmozgással tehetné a legjobbat. Azt a javaslatot kapta, hogy a fő célja az egészség megőrzése legyen, ennek érdekében kell változtatni az étkezésén, illetve komolyan kell venni a rendszeres szűréseket.

„Arra jöttem rá – teszi hozzá Kata –, hogy ha nem állok ellen a változásnak, akkor nem olyan nehéz ez az időszak. Azzal kezdtem foglalkozni, hogy átalakítsam a napi rutint az orvos tanácsai alapján: elkezdtem rendszeresen mozogni, mindennap relaxáltam, sőt, leszoktam a napi négy kávéról – azért a reggeli kávé megmaradt –, alkoholt is kevesebbet ittam és a fűszeres ételeket is kerülni kezdtem, mert ezek erősíthetik a hőhullámokat, egyéb tüneteket. Mindez nemcsak abban segített, hogy a menopauza tüneteit csökkentsem, hanem a súlygyarapodásom is leállt, végül pedig leadtam azt a pluszt, ami felugrott rám az első hónapokban.”

Tévhit: a menopauza tönkreteszi a szexuális életet

A menopauza idején bekövetkező hormonális változások valóban csökkenthetik a libidót, de ez sem törvényszerű. A menopauzán már átesett nők az 50-es éveikben gyakran sokkal jobban élvezik a szexet, mert már magabiztosabbak és a terhesség miatt sem kell aggódniuk. Igaz ugyan, hogy a változókorban csökken az ösztrogéntermelődés, ami miatt kevesebb vér jut a hüvely szöveteibe, ez pedig hüvelyszárazságot okozhat, ám erre is már többféle megoldás, kezelés létezik, amiben segíthet a nőgyógyász.

Mit sportoljunk 50 felett?

A hormonális változások következtében magas vérnyomás és cukorbetegség is nagyobb valószínűséggel jelentkezik változókorban, illetve hosszú távon kialakulhat csontritkulás, csonttörések – mindezek megelőzésében vagy kordában tartásában rengeteget segíthet a körültekintően megválasztott, rendszeres mozgás. Azon felül, hogy a testmozgás erősíti az immunrendszert és javítja a keringést, még az öregedést, a szervezet leépülését is lassítja. De csak akkor használ a testmozgás a testünknek, ha olyan edzést választunk, ami a korunknak és fizikai állapotunknak is megfelelő. 50 éves kor felett egyértelmű, hogy jobban oda kell figyelni a sportsérülésekre, és lehetőleg olyan edzés mellett dönteni, melynek során biztonságosan mozoghatunk.

50 felett így válts életmódot

Fotó: Getty Images

Már 35-40 évesen elkezdődik a testben az a természetes változás, ami miatt – ha nem vagyunk aktív sportolók – érdemes könnyebb, kevésbé megerőltető mozgásformát választani. Ebben az életszakaszban már csökken a teljesítőképesség, az erek rugalmassága és az izomtömeg, illetve a regenerálódás sem megy úgy, mint ifjúkorunkban, így egy egyszerű izomlázzal is meggyűlhet a bajunk, ha nem vigyázunk. 50 felett mindehhez még hozzáadódik az is, hogy az ízületeink már kevésbé bírják a terhelést, úgyhogy egy rosszul végzett feladatsor az edzésen akár hosszú hetekig tartó fájdalmat is okozhat. Érdemes ezért a kíméletesebb mozgásformák felé fordulni, melyek amellett, hogy karban tartják a testet, feltöltik a lelket is.

Gerinctorna: Ellazítja és nyújtja az izmokat, amivel nemcsak megelőzi, de a már meglévő nyak-, váll-, hát- és derékfájást is csillapítja. Fejleszti az egyensúlyt, mely minden életkorban segít kivédeni a sérüléseket.

Jóga és csikung: Mindkét mozgásforma egyszerre mozgatja át kíméletesen a testet, miközben a stresszt enyhíti és kisimítja az idegrendszerünket. És mindkettőt a fiatalság forrásaként szokták emlegetni, úgyhogy érdemes 50 felett még több időt szánni a gyakorlásra.

Nordic walking: A speciális botokkal végzett gyaloglás abszolút személyre szabott edzésforma, hiszen a gyaloglás sebességétől függően a rehabilitációs szinttől a testzsír-égetésig bármilyen fokozat mellett dönthetünk. A nordic walking olyan mozgásforma, amely növeli az oxigénfelvételt, javítja a vérkeringést és segít a két agyféltekét összehangolni. És akár nagy túlsúllyal is elkezdhető.

Úszás: Az egyik legjobb mozgásforma minden korosztály számára, mert tehermentesíti a gerincet, erősíti a mélyizmokat, és az egész testet átmozgatja úgy, hogy minimális a sérülés veszélye. Egyetlen hátránya, hogy uszoda kell hozzá, ami sajnos nem mindenkinek elérhető.

Csoportos torna: Társakkal együtt mozogni mindig jó ötlet! Ilyenkor lelkileg is tudjuk támogatni egymást, főleg, ha hasonló korosztályt választunk magunknak. Az is nagy előnye a csoportos tornának, hogy szakképzett edző vezeti a mozgást, aki odafigyel arra, hogy nehogy sérülés legyen az edzés vége.

Az egészség a laborban kezdődik!

50 év felett már érdemes rendszeresen ellenőrzésre, szűrésre járni, elvégeztetni olyan vizsgálatokat, melyek rámutathatnak a rejtett problémákra is a szervezetünkben. Az egészség megőrzése 50 felett ezért leginkább a laborban kezdődik.

Egészséges életmód:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top