nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Ezek a betegségek veszélyesek terhesség alatt

7 betegség, ami veszélyezteti a babát a terhesség alatt

A terhesség során az anya nem lesz védett a betegségek ellen, a következő vírusokra, baktériumokra fokozottan oda kell figyelni, mert a magzatra is veszélyesek lehetnek.

A terhesség nem azt jelenti, hogy elzárkózunk a külvilágtól, úgyhogy nem is tudjuk teljesen távol tartani magunkat a vírusoktól és baktériumoktól. Nem kell pánikba esni, ha megbetegszünk terhesen, de érdemes ebben az időszakban kiemelt figyelmet tulajdonítani a következő betegségeknek, és természetesen azonnal felkeresni minden gyanús tünet esetén a nőgyógyászt, nehogy baja legyen a babának.

Influenza

Az influenzavírus nem feltétlenül károsítja a babát, ám az, ha az anya magas lázzal küzd, árthat a magzatnak: növeli a fejlődési rendellenességek, köztük például az ajak- és/vagy szájpadhasadék kialakulásának a kockázatát. A nőgyógyász vagy a háziorvos tud segíteni abban, hogy milyen lázcsillapítót szedhetünk a terhesség mellett és hogyan csökkentsük a kellemetlen, ártalmas tüneteket.

Rubeola

A köztudatban leginkább a rubeola él, mint a magzatra veszélyes terhesség alatti betegség, már évtizedek óta tudjuk, hogy a látás, a hallás, a szív és a belső szervek is károsodhatnak a magzatnál, ha a kismama elkapja a rubeolát. Bár kötelező oltást kapunk ellene gyerekkorban, mégis érdemes szűrővizsgálattal megnézetni, hogy mennyire vagyunk védettek a rubeola ellen, amikor babát tervezünk.

Bárányhimlő

A bárányhimlő elleni védőoltás nem olyan régi, így a mostanában terhes nők még nem kaptak gyerekkorukban, ezért csak az lehet támpont terhesség alatt, hogy elkaptuk-e gyerekként a bárányhimlőt vagy sem. Ha igen, akkor védettek vagyunk, ha pedig nem, akkor érdemes lehet terhesség előtt kérni a védőoltást ellene, ugyanis ha várandósan megfertőződünk bárányhimlővel, akkor a babánál fejlődési rendellenességeket vagy akár vetélést is okozhat a betegség.

Betegségek veszélyesek terhesség alatt

Terhesség alatt fokozottan vigyázni kell (Kép: Getty Images)

Toxoplazmózis

Szintén rossz a híre, ezért sokan tudják, hogy a terhesség alatt veszélyes a babára, ha az anya életében először fertőződik meg toxoplazmózissal. Ez a parazita általában mosatlan zöldséggel, gyümölccsel, állati ürülékkel, esetleg nyers hússal juthat az anya közelébe, ezért szokták azt javasolni, hogy lehetőleg ne a kismama takarítsa otthon a macskaalmot vagy szedje össze a kutya után a kakit. A fokozott odafigyelés a higiéniára elég szokott lenni ahhoz, hogy ezt a fertőzést elkerüljük terhesen.

Szifilisz

Régi idők betegségének gondolnánk a szifiliszt, ám nagyot tévedünk, ha azt hisszük, minket már biztos elkerül ez a betegség. Az utóbbi években aggasztó mértékben nőtt a szifiliszes megbetegedések száma világszerte, és ha terhesen kapjuk el, akkor nagyon veszélyes a magzatra, ám ez a kockázat minimális lesz, ha megfelelő kezelésben részesülünk a betegség korai stádiumában a terhesség első szakaszában.

Lisztéria

A lisztéria nevű baktérium miatt léphet fel fertőzés a kismamánál, amit antibiotikummal ki lehet kezelni, ám a tüneteket könnyű összekeverni más betegségekkel – például az ételmérgezéssel –, ezért előfordulhat, hogy nem érkezik időben a kezelés, ami már veszélyes a magzatra nézve. Ezért szokták azt ajánlani, hogy terhesen inkább kerüljük az olyan ételeket, mint a nyers hús, tengeri halak vagy lágy sajtok, mert ezek növelhetik a lisztériafertőzés kockázatát.

Koronavírus

Mostanában leginkább a koronavírus foglalkoztatja a kismamákat, hogy vajon milyen hatással lesz a magzatra, ha elkapja anya a vírust? Ezzel kapcsolatban Rusvai Miklós virológus szavait fogadjuk meg: „A fertőzés önmagában a magzatra olyan értelemben nem veszélyes, hogy a placentán nem megy át, tehát a magzatot elvileg nem fertőzi meg a vírus, de mivel az anya szervezetét nagyon súlyosan igénybe veszi, sajnos a magas láznak, a súlyos betegségnek abortív hatása lehet abban az esetben is, ha a magzat nem károsodik.”

Az anyaságról:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top