nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Demencia megelőzése

Ne várj, már fiatalon vedd fel a harcot a demencia ellen!

Az időskori elbutulás, vagyis a demencia elleni harcban az a leghatékonyabb védekezés, ha odafigyelünk saját magunkra és egészséges életmódra váltunk.

A World Health Organization (WHO) átfogó tanulmánya szerint a demencia egyáltalán nem következik egyenesen abból, hogy megöregszünk. A kutatók szerint a kialakulása mögött gyakran olyan életmódbeli problémák állnak, mint például a mozgásszegény életvitel, egészségtelen étrend, dohányzás vagy a túl sok alkohol. A demencia világszerte 50 millió embert érint a WHO felmérése szerint, a helyzet pedig rosszabbodik, 2050-re már háromszor ennyien szenvednek majd az időskori elbutulástól.

Jól látható, hogy a demencia megelőzése ebben a pillanatban kezdődik, nem pedig akkor, amikor már nyakunkon van a baj. Az Alzheimer’s Society ajánlása alapján öt egyszerű lépésre vagyunk attól, hogy növeljük az esélyeket az időskori elbutulás ellen.

1. Rendszeres testmozgás

A fizikai aktivitás az egyik legjobb módja, hogy csökkentsük a demencia kockázatát – írja az Alzheimer’s Society iránymutatása. A testmozgás jót tesz a szívnek, érrendszernek, segít a súlytartásban és támogatja a mentális jóllétet. Olyan mozgást kell találnunk, amiben jól érezzük magunkat, mert csak egy ilyen mellett tartunk majd ki évekig, évtizedekig. Ha örömünket leljük a mozgásban, akkor nem lesz probléma, hogy a hét minden napján, akár csak 10 percet is mozogjunk.

A szakemberek az aerob mozgásokat ajánlják főleg, melyek során emelkedik a pulzus (egészséges mértékben), amit ki kell egészíteni izomépítéssel. Egy héten 150 perc közepes erősségű vagy 75 perc intenzív aerob mozgást (pl.: futás, biciklizás, gyors séta) és heti kétszer izommunkával járó mozgást javasolnak, ami nem feltétlenül jelent konditeremben súlyemelést, lehet akár az is izomépítés, hogy felássuk a kertet vagy felüléseket csinálunk.

Így előzheted meg a demenciát!

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen (Kép: Getty Images)

2. Egészséges étrend

A kiegyensúlyozott, egészséges étrend nemcsak a demencia, hanem az olyan betegségek megelőzésében is rendkívül fontos szerepet játszik, mint például a daganatos megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás vagy épp a szívbetegségek. Senkit sem buzdítunk fogyókúrára, inkább ésszerű életmódváltásra van szükség, melynek ezek a fő pillérei:

  • Naponta öt adag zöldség és gyümölcs.
  • Hetente kétszer fehérjében gazdag ételek (pl.: hús, olajos hal, bab).
  • A cukorfogyasztásra és a rejtett sótartalomra odafigyelés.
  • Rostos szénhidrátok, teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztása.
  • Naponta 6-8 pohár tiszta víz ivása.

3. Ne dohányozz!

Aki dohányzik, az nagyobb eséllyel lesz öregkorában demenciában érintett beteg, illetve más betegségeket is kockáztatunk a dohányzással, például a 2-es típusú cukorbetegséget vagy a stroke-ot. A dohányzás egyértelműen rossz hatással van az agyra, mert a keringésünkben okoz károkat, melyek az agy ereit is érintik. Bármennyire is nehéznek tűnik, a dohányzást bármikor abba lehet hagyni, ha kell, kérhetünk gyógyszeres segítséget a háziorvostól is.

4. Kevesebb alkohol

Mennyi a túl sok alkohol? A szakértőknek erre is van pontos válasza: 14 egység alkohol hetente az, ami még normálisnak számít, vagy legalábbis nem annyira ártalmas. De az sem mindegy természetesen, hogy milyen alkoholról van szó. Közepes erősségű sörből ez a 14 egység 2,8 litert jelent, de ha erősebb bort iszunk, akkor a 14 egység csupán 1,5 üveg lesz. Ha pedig töményet iszunk, akkor le kell szokni róla és nem egységeket számolni. A probléma az alkohollal az, hogy nem kell belőle sok ahhoz, hogy károsítsa az agyat, aminek pedig jó formában kellene maradnia öregkorunkra is.

5. Az agyat is edzeni kell

Az agynak is szüksége van arra, hogy aktív maradjon, és kihívások elé állítsuk. Rendszeresen kell edzenünk az agyat ahhoz, hogy olyan éles maradjon, mint fiatalkorunkban. Ezt megtehetjük például azzal, hogy állandóan tanulunk, csak a móka kedvéért elvégzünk olyan kurzusokat, melyek régóta érdekelnek, de az is hatásos, ha kártyajátékokkal, társasjátékkal, rejtvényfejtéssel és olvasással tartjuk aktívan az agyunkat, hogy elkerüljük a demenciát.

Az egészséges életmód:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top