nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Mozgás időskorban

Az időskor nem a fotelben ücsörgést jelenti, mutatjuk, milyen mozgást végezz 60 felett

A fizikai aktivitás, testmozgás nem életkorfüggő, hanem a szervezetünk egyik alapvető szükséglete, amire oda kell figyelnünk életünk minden szakaszában.

A testmozgást nem azért kell rendszeresíteni az életünkben, hogy nyáron jól nézzünk ki a strandon fürdőruhában, hanem mert a testünk és lelkünk egészségét támogatjuk azzal, ha aktívak maradunk fizikailag, mindegy, hogy 20 vagy 65 évesek vagyunk.

A testmozgás jótékony hatásai

„A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik alappillére és igen sok betegség megelőzésében fontos szerepe van. A WHO definíciója szerint fizikai aktivitásnak tekinthető minden olyan testmozgás, mely energiaráfordítást igényel a harántcsíkolt izomzat részéről. Ebbe beletartoznak azok a mozgásformák, melyeket munka, játék, sportolás, ház körüli munkák során végzünk, vagy épp utazás és kikapcsolódás közben” – olvashatjuk a Semmelweis Egyetem honlapján a testmozgás egészségre gyakorolt hatásairól szóló írásban.

A WHO (World Health Organization) ajánlásában pedig azt olvashatjuk, hogy a rendszeres testmozgás bizonyítottan segít az olyan betegségek megelőzésében, mint a szívbetegség, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás és a daganatos megbetegedések bizonyos fajtái. De nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is jó hatással van, segítségével csökkenthetjük a stresszt, enyhülnek a depresszió tünetei és az általános életminőségünk fog javulni attól, ha aktívak vagyunk fizikailag fiatalkorunktól kezdve egészen addig, míg mozogni tudunk időskorunkban.

A WHO által közzétett adatok azonban sajnos azt mutatják, hogy nem figyelünk eléggé oda a mozgásra, mindegy, hogy melyik életkorról van szó:

  • Az inaktív életmód világszerte a vezető halálokok között szerepel.
  • A mozgásszegény életmód kulcsszerepet tölt be a kardiovaszkuláris betegségek, a rosszindulatú daganatok és a cukorbetegség kialakulásában.
  • Világszerte négyből egy felnőtt nem mozog eleget.
  • A serdülőkorban lévő fiatalok 80 százaléka mozgásszegény életmódot él.
60 felett is mozogni kell

60 felett sem szabad hanyagolni a mozgást! (Kép: Getty Images)

Nem mindegy, milyen mozgást választasz

Természetesen szó sincs arról, hogy 65 évesen kellene nekiállni aerobik órákon ugrálni (hacsak nem senioroknak összeállított gyakorlatsorról van szó), ha nincs hozzászokva a szervezetünk ehhez a fajta terheléshez. Idősebb korban már fokozottan ügyelni kell az ízületek és csontok épségére, mellette pedig a pulzusunknak sem szabad elszállnia, hiszen a szívünk sem terhelhető úgy, mint ifjúkorunkban. A WHO ajánlása szerint a következő mozgásfajtákba érdemes belevágni 60 év felett, figyelembe véve az egészségügyi állapotunkat:

1. Aerob mozgás

Heti 150-300 perc alacsony intenzitású vagy 75-150 perc erőteljesebb aerob mozgás, mint például a gyors tempójú séta, biciklizés, tánc, kirándulás. Ezek a mozgásformák azért is erősen ajánlottak, mert társaságban a legjobb végezni mindegyiket, amivel az időskori elmagányosodást is megelőzhetjük.

2. Erőnléti edzés

Hetente minimum kétszer erőnléti edzés, ami nem nagy súlyok emelgetését, hanem idősebb korban inkább saját testsúlyos gyakorlatokat jelent, amivel alaposan át tudjuk mozgatni az izmainkat. A funkcionális edzésekhez érdemes profi edző tanácsát kérni, nehogy sérülés legyen a vége, de nem muszáj előírt gyakorlatokat végezni, hiszen izomgyakorlatnak számít az is, ha gyomlálunk vagy ásunk a kertben, esetleg ablakot mosunk és kádat sikálunk.

3. Keleti sportok

Az olyan keleti sportok, mint a tai chi, jóga vagy csikung kifejezetten ajánlottak idősebb korban, teljesen kezdőként is. Jó hatásukat nemcsak a testünkre, hanem a mentális állapotunkra is kifejtik, ezért mindenképp érdemes rendszeresen, napi minimum 30 percet gyakorolni valamelyiket.

Az egészséges étrend:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top