nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Cukorbetegség terhesen

Diabétesz és babavárás: erre figyelj, ha cukorbetegen leszel terhes!

Ha cukorbetegen leszel terhes, akkor sokkal tudatosabban kell törődnöd magaddal, mint másoknak. Tanulj meg előre tervezni!

A cukorbetegség nem állhat a gyerekvállalás útjába, de mindenképpen orvosi felügyeletet igényel az állapot már jóval a várandósság előtt. Sok esetben előfordul az is, hogy a terhesség közben alakul ki a diabétesz, mindkét eset sok olyan veszélyt hordoz a magzatra és anyára nézve, ami miatt szükséges a szoros orvosi kontroll végig a terhesség alatt.

Cukorbetegség és terhesség

A mai orvostudomány szerencsére már ott tart, hogy a gyógyszerekkel jelentősen csökkenthető a terhességet veszélyeztető szövődmények kockázata a cukorbeteg kismamáknál. A gyógyszerekre akkor is szükség lehet, ha a terhesség előtt cukorbeteg volt az anyuka, és akkor is, ha a terhesség közben jött elő a diabétesz – ezt hívják gesztációs diabétesznek.

A gesztációs diabétesz okai mögött általában a várandósság miatt változó hormonháztartás áll, illetve többek között az is kockázatot jelent a cukorbetegség szempontjából, ha az anya elhízással, magas vérnyomással vagy visszatérő húgyúti fertőzésekkel küzd. A terhesség alatt rendszeresen figyelik a vércukorszintet az orvosok, épp azért, hogy idejében megkezdődjön a gyógyszeres kezelés, és csökkentsék a cukorbetegség káros hatásait. A gyógyszertől tehát nem kell félni, sőt, inkább örüljünk neki, hogy léteznek ma már olyan gyógyszerek melyek segítségével egészséges babának adhatunk életet akkor is, ha cukorbetegség valamilyen formájával küzdünk.

Ha a cukorbetegség már a terhesség előtt fennáll, akkor legalább három hónappal előre kell gondolkodni, felkeresni az orvost, aki a vércukorértékek felülvizsgálatával beállítja és stabilizálja azokat. Előírhatja azt is, hogy átalakítsuk az életmódunkat, hogy a szervezetet felkészítsük a terhességre. Az biztos, hogy a javaslatok között ott lesz az egészséges étrend és rendszeres mozgás, hiszen mindkettő nagyban hozzájárul a kiegyensúlyozott vércukorszinthez. Általában a 160 grammos szénhidrátdiétát tanácsolják a szakemberek, aminek segítségével a megfelelő étrendet össze tudunk magunknak állítani a vércukor-ingadozások megelőzése érdekében.

Terhesen és cukorbetegen

Cukorbetegség és terhesség (Kép: Getty Images)

Előre készülj!

Ha tehát cukorbetegen akarunk gyermeket vállalni, akkor jóval előre kell gondolkodni, és már akkor felkeresni az orvost, amikor a próbálkozás előtt állunk. A következő lépéseket kell megtennünk a terhesség előtt és közben.

Felkeresni az orvost – Az internet nem a legjobb tanácsadó, ha ilyen komoly dologról van szó, mint a cukorbetegség és terhesség, ezért inkább ne a fórumokból és csoportokból tájékozódjunk, hanem keressük fel az orvost, aki a cukorbetegséget rendszeresen kontrollálja. Vele együtt készítsünk egy stratégiát a terhességre, és vegyük komolyan az orvos utasításait.

Tartani a diétát – Cukorbetegen anélkül is rendkívül fontos a megfelelő diéta, hogy terhesek lennénk, ha pedig az a cél, hogy legyen egy baba, még nagyobb hangsúlyt kap az egészséges, rendszeres étkezés. A legjobb az, ha ezzel kapcsolatban konzultálunk a dietetikussal, aki profin össze tudja állítani nekünk a megfelelő étrendet és javaslatokat. Ne sajnáljuk az időt és energiát a szénhidrátok mérésére, számolására, hiszen nagyon sokat javíthatunk a helyes táplálkozással a saját állapotunkon.

Mérni a vércukrot – Amikor cukorbetegség van, akkor az önellenőrzés szinte rutinból megy már. Ha pedig terhességre készülünk, akkor számíthatunk arra, hogy az orvos előírt időpontokban kéri majd a vércukormérést, és erről naplót is kell majd írni számára. Az is előfordulhat, hogy változtat a mért adatok ismeretében a gyógyszereken, hogy stabilizálják a vércukorszintet.

Az életmódváltás mellett, orvosi javaslat nélkül is tegyük meg magunkért, hogy elmegyünk egy szemvizsgálatra, abbahagyjuk a dohányzást és lehetőleg egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt. A cél, hogy egészséges gyermek szülessen, amiért minden áldozatot megéri meghozni.

A gyermeket is ki kell vizsgálni!

„A terhességi cukorbetegség utánkövetése a gyermekeknél is nélkülözhetetlen, hiszen a magzat, ahol az édesanyának gesztációs diabétesz jelentkezett a várandósság alatt, fokozott kockázattal bír a gyermekeknél is a cukorbetegség kialakulására. A gyermek folyamatos, hosszú távú utánkövetése a gyermekorvos és a védőnő feladata” – olvasható a Cukorbeteg Központ tájékoztatójában.

Az egészséges étrend:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top