nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Ezt ne edd, ha pajzsmirigy-alulműködésed van

7 étel, amit kerülj el, ha pajzsmirigy-alulműködésed van

Ha pajzsmirigy-alulműködésed van, akkor egyáltalán nem mindegy, mit eszel, érdemes bizonyos ételeket elkerülni, hogy ne rontsanak az állapotodon.

Bizonyos élelmiszerek, például a zsíros húsok és a keresztesvirágú zöldségek (mint például karfiol, káposzta, kelkáposzta) zavarhatják a pajzsmirigyhormon termelődését. Egyes tápanyagok nagymértékben befolyásolják a pajzsmirigy működését, és bizonyos ételek gátolhatják a szervezet azon képességét, hogy felszívja a pajzsmirigykezelés részeként esetleg szedett hormonokat.

A pajzsmirigybetegség nem egy örömteli állapot, de nyugtasson meg a tudat, hogy nem vagy egyedül ezzel az egészségügyi problémával. Az American Thyroid Association szerint a lakosság több mint 12 százaléka kerülhet pajzsmirigybetegséggel kapcsolatba élete egy bizonyos pontján. A pajzsmirigyproblémák pedig alattomosak lehetnek: a közel 20 millió amerikai közül, aki ezzel a betegséggel él, nagyjából 60 százalék nem is tudja, hogy probléma van a pajzsmirigyével. Bár nincs előírt diéta a pajzsmirigy-alulműködés esetén, a következő ételekre érdemes odafigyelni és elkerülni, hogy ne befolyásolják a pajzsmirigy működését.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

A következő tünetek pajzsmirigy-alulműködésre utalhatnak: gyakori fázásérzet, koncentrációs zavarok, krónikus fáradtság, izomfájdalom, száraz bőr, hajhullás, menstruációs problémák, hízás, székrekedés, depresszió. A SYNLAB Pajzsmirigy bővített csomagjában található vizsgálatokból kiderül, hogy jelenleg van-e pajzsmirigy-problémád.

1. Szóját tartalmazó élelmiszerek

A szójában található egyes vegyületek – az úgynevezett izoflavonok – negatív hatással lehetnek a pajzsmirigyre. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a túl sok szója növelheti a pajzsmirigy-alulműködés kockázatát. Egy 2019 márciusában, a Scientific Reports című szaklapban megjelent tanulmány azonban azt találta, hogy a szója nincs hatással a pajzsmirigyhormonokra, és kis mértékben emeli a pajzsmirigystimuláló hormon szintjét. Nincsenek tehát konkrét étrendi irányelvek, de egyes kutatások szerint a szója fogyasztása befolyásolhatja a pajzsmirigygyógyszerek felszívódását, úgyhogy megéri elkerülni.

2. Keresztesvirágú zöldségek

A keresztesvirágú zöldségek, mint például a brokkoli és a káposztafélék tele vannak rostokkal és más jótékony tápanyagokkal, de jódhiány esetén zavarhatják a pajzsmirigyhormon termelődését. Érdemes korlátozni a kelbimbó, káposzta, karfiol, kelkáposzta, fehérrépa és a bordáskel fogyasztását, mert a kutatások szerint ezen zöldségek emésztése gátolhatja a pajzsmirigy jódhasznosítási képességét, ami elengedhetetlen a normális pajzsmirigyműködéshez. A kutatók azért azt is hozzátették, hogy jelentős mennyiségű keresztesvirágú zöldséget kellene fogyasztani ahhoz, hogy az valóban befolyásolja a jódfelvételt. Ha pajzsmirigy-alulműködés és jódhiány is van a diagnózisodban, akkor jó tipp lehet, hogy csak főzve egyél ilyen zöldségeket, mert ezzel csökkenthető a pajzsmirigyre gyakorolt hatásuk. Illetve a mennyiséget is korlátozd napi 150 grammra a keresztesvirágú zöldségekből.

Milyen ételeket kell kerülni pajzsmirigy-alulműködés esetén? (Kép: Getty Images)

Milyen ételeket kell kerülni pajzsmirigy-alulműködés esetén? (Kép: Getty Images)

3. Glutén

Pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőként érdemes lehet minimalizálni a búzából, árpából, rozsból és más gabonafélékből készült élelmiszerekben található glutén fogyasztását. Az Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes című szaklapban 2019-ben megjelent tanulmány szerint a gluténmentes diéta klinikai előnyökkel járhat a pajzsmirigybetegségben szenvedő nők számára. Ha mégsem szeretnéd teljesen elkerülni a glutént, akkor figyelj arra, hogy inkább teljes kiőrlésű kenyér- és tésztaféléket válassz, amelyek magas rosttartalommal rendelkeznek.

4. Zsíros ételek

A zsírokról kiderült, hogy megzavarják a szervezetben a pajzsmirigy-hormonpótló gyógyszerek felszívódását és a pajzsmirigy hormontermelő képességét is nehezíthetik. Egyes szakemberek azt javasolják, hogy hagyjunk ki minden olajban sült ételt, és csökkentsük az olyan forrásokból származó zsírok bevitelét, mint a vaj, a majonéz, a margarin és a zsíros húsok, ha pajzsmirigy-alulműködéssel küzdünk.

5. Cukros ételek

A kutatók szerint a pajzsmirigy-alulműködés miatt lelassulhat a szervezet anyagcseréje, ami miatt könnyebben felszaladhatnak a kilók még diétás étrend mellett is. Érdemes kerülni ezért a túl sok cukrot tartalmazó ételeket, mert az sok kalóriát jelent tápanyag nélkül és hízáshoz vezet. A legjobb, ha csökkentjük a cukor mennyiségét, vagy megpróbáljuk teljesen kiiktatni az étrendünkből.

6. Kávé

Nem kell teljesen lemondani a kávéról, de óvatosan kell időzíteni a reggeli első csésze kávét, ha jót akarunk a pajzsmirigyünknek. A probléma ugyanis egy tanulmány szerint az, hogy a koffein blokkolja a pajzsmirigy-hormonpótló gyógyszer felszívódását. A kutatás során azoknál a résztvevőknél nem tudták kontrollálni a pajzsmirigyszintet, akik a reggeli kávéval együtt vették be a pajzsmirigygyógyszerüket. Ezért azt javasolják a szakemberek, hogy csak vízzel vegyük be a gyógyszert, és a bevétel után legalább 30 percet várjunk, mielőtt megisszuk az első kávét.

7. Alkohol

Az Indian Journal of Endocrinology and Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az alkoholfogyasztás ronthatja a pajzsmirigy hormontermelő képességét. Ráadásul még el is nyomja a szervezet pajzsmirigyhormon-felhasználási képességét. Ideális esetben a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknek teljesen ki kellene hagyni az alkoholt az életükből, de ha ez nem megy, akkor mértékkel szabad csak inni, hogy ne rontsunk tovább az egészségi állapotunkon.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top