nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Szűrővizsgálatok 45 éves kor felett

Ezekre a szűrővizsgálatokra menj el 45 éves korod felett!

45 éves nőként az egészségünkre való odafigyelés felértékelődik és egyre fontosabbá válik, ahogy halad az idő.

Az öregedés elkerülhetetlen, és akár tetszik, akár nem, a korral együtt számos változás következik be a testünkben és az agyunkban. Mivel 40 éves kor felett az anyagcsere lelassul, fontos, hogy jobban vigyázzunk magunkra, mint valaha. Az egészséges táplálkozás, az elegendő testmozgás és a stresszkezelés mellett ajánlott a következő rendszeres egészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése is.

Vércukorszint-vizsgálat

Ez a vizsgálat a vérünkben lévő glükóz mennyiségét méri, fontos eszköz a cukorbetegség megelőzésében, diagnosztizálásában, nyomon követésében és kezelésében. Az egyéni kockázatoktól függően évente vagy háromévente kell elvégeztetni a szűrést. A kockázati tényezők közé tartozik a 45 éves vagy annál idősebb kor, a túlsúly, a családi kórtörténet, a mozgásszegény életmód, a magas koleszterinszint vagy a magas vérnyomás.

Laborvizsgálat reumás betegségekre

A reumás betegségeket gyakran az „ízületi gyulladás” kifejezés alatt csoportosítják. Olyan autoimmun és gyulladásos betegségekről van szó, amelyek az immunrendszert az ízületek, izmok, csontok és szervek megtámadására késztetik. A reumás betegségek, beleértve az ízületi gyulladás legtöbb formáját, általában fájdalmasak és idővel rosszabbodnak. A korai diagnózis és kezelés számos reumás betegség tüneteit enyhítheti. Ehhez egy laborvizsgálat már nagy segítség lehet, ahol kimutathatóak a reumás betegségek.

Pajzsmirigyvizsgálat

A pajzsmirigy egy kis mirigy, amely a nyaknak alsó-előtti részén található. Az általa termelt két fő hormon számos testi folyamat, például az anyagcsere, az energiaszint és a hangulat szabályozásának segítéséért felelős. Ha a pajzsmirigy nem termel elég hormont, az olyan tüneteket okozhat, mint a súlygyarapodás, az energiahiány és a depresszió. Ezt az állapotot pajzsmirigy-alulműködésnek nevezzük. Ha a pajzsmirigy viszont túl sok hormont termel, akkor fogyás, nagyfokú szorongás és remegés is jelentkezhet. Ezt nevezzük pajzsmirigy-túlműködésnek. A szűrővizsgálattal vérvételből megállapítják a hormonok szintjét, és ezek alapján mondja el az orvos a további kezelési lehetőségeket.

Vérvétel

Kép: Getty Images

Szemvizsgálat

A legtöbb szemész legalább egy-kétévente átfogó szemészeti vizsgálatot javasol, a korunktól, kockázati tényezőktől és attól függően, hogy jelenleg szemüvegesek vagyunk-e. Az alapszintű szemvizsgálat egy szűrővizsgálat a korai szembetegségek és egyéb általános egészségügyi problémák jeleinek feltárására. Ez azért fontos, mert a szem olyan betegségeket is jelezhet, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, sőt egyes daganatos megbetegedések is.

Hallásvizsgálat

Mivel az öregedés a halláscsökkenés egyik fő oka, 45 éves kor felett bizony be kell iktatni a szűrővizsgálatok közé a hallásvizsgálatot is. A szakértők azt javasolják, hogy a felnőttek 50 éves korukig 10 évente, majd ezt követően háromévente végeztessenek hallásvizsgálatot.

Vérnyomás

40 év felett még akkor is érdemes a vérnyomást évente ellenőriztetni a háziorvossal, ha amúgy nem volt a családban szívroham vagy stroke. Ha pedig még elő is fordultak ezek a betegségek a felmenőknél, akkor pláne oda kell figyelni a vérnyomásunkra. A magas vérnyomással nem szabad játszani, könnyen szívmegállás vagy stroke is lehet belőle.

Koleszterinszint

A nőknek 40-45 éves koruk között kell elkezdeniük a koleszterinszint-szűrést, mivel a koleszterinszint gyakran megemelkedik a menopauza kezdetén. A teljes szűrővizsgálat meghatározza a szívbetegségek különböző formáinak és az erek betegségeinek, például az érelmeszesedés vagy az aneurizma kialakulásának kockázatát.

Méhnyakrákszűrés

Mire 45 évesek leszünk, remélhetőleg rutinból járunk méhnyakrákszűrésre évente, de ha mégsem, akkor épp itt az ideje elkezdeni. A méhnyakrák bármely életkorban előfordulhat, de a 40 év feletti nők körében gyakoribb, úgyhogy nem szabad halogatni a szűrést a saját érdekünkben. Az eljárást sejtkenet-vizsgálat, méhnyak-citológia, illetve citológiai vizsgálat néven is szokták említeni, hivatalos nevén PAP-teszt.

Mellrákszűrés

Az emlővizsgálat a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat során végzett fizikális vizsgálat. A szűrés során az orvos alaposan áttapogatja a mellet, hónaljat és közvetlenül a mellcsont alatti területet, hogy bármilyen elváltozást vagy rendellenességet keressen. Az emlővizsgálat fő célja, hogy megkülönböztesse a normális élettani változásokat a különálló sejtszaporulatoktól. 45 éves kor felett a szűrővizsgálat része kell legyen mindenképp a mammográfia és ultrahang vizsgálat is a fizikális vizsgálat mellett.

Bőrgyógyászati szűrés

A bőrrák megelőzése érdekében legalább évente ellenőriztetni kell az anyajegyeinket a bőrgyógyásszal. Természetesen, ha bármilyen elváltozást észlelünk, menni kell az orvoshoz akkor is, ha épp nincs itt az ideje a szűrővizsgálatnak.

Csontsűrűségvizsgálat

A 45 éves kor azt is jelenti, hogy megnő a csontritkulás kockázata is. A csontsűrűségvizsgálat segít kideríteni, hogy milyen állapotban vannak a csontjaink, és milyen esetleges táplálékkiegészítőkre, egyéb kezelésre van szükségünk annak érdekében, hogy lassítani tudjuk a csontritkulást.

Egészség 45+ csomag hölgyeknek

A 45 év feletti nők számára szükséges orvosi ellenőrzések és szűrővizsgálatok teljes köre egyénenként változik, a kockázati tényezőktől, a személyes és családi kórtörténettől és az életmódtól függően. A SYNLAB Egészség 45+ csomag hölgyeknek szolgáltatásával átfogó képet kaphatunk az egészségi állapotunkról. A vizsgálat eredménye segítséget nyújt az esetlegesen meglévő cukorbetegség, reumás megbetegedések, valamint a pajzsmirigy betegségeinek kimutatásában.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top