Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A rendszertelen ciklus oka: a magas prolaktinszint

Hogyan reagál egy régóta babáról álmodozó nő, amikor barátnője teherbe esik? Hogyan befolyásolhatja a rendszertelen ciklus a teherbeesést? Bogi és Erika történetéből kiderül.

Bogi és Erika a munkahelyükön lettek barátnők, de kapcsolatuk olyan, mintha ezer éve tartana. Erika egyik reggel a szokásos irodai kávé mellett nagy titkot árult el Boginak:

– Képzeld, kisbabát várok!

– Micsoda?! – kerekedett el Bogi szeme, de nem tudott teljesen őszintén örülni, mégis megpróbálta leplezni.

– De még csak a 8. hétben járok, így a vezetőségnek nem akarok szólni, majd csak a 12. hét után!

Bogi gratulált Erikának, de a szíve összeszorult, hiszen ők is régóta szeretnének babát a párjával, mindeddig hiába. Gyorsan elröppent a következő négy hét, és mivel Erika férje éppen üzleti úton volt, Erika Bogit kérte meg, kísérje el a 12. heti genetikai ultrahangra, mert kicsit izgult, minden rendben van-e a babával.

Munka után együtt mentek a belvárosi nőgyógyászati rendelőbe, ahol a doktornő nagyon kedvesen fogadta őket. Nekiláttak az ultrahangnak, a szakember pedig mindent elmagyarázott Erikának és Boginak, mit is látnak. Amint a foltokból kirajzolódott a kisbaba, Bogit elkapta a zokogás. Miután sikerült megnyugtatni, a doktornő hozzá fordult:

–Mióta próbálkoztok a babával? – kérdezte.

– Több mint fél éve!

babavaras, prolaktin

Fotó: ThinkStock

– Orvosként azt tanácsolom a pároknak, hogy egyévnyi próbálkozás után mindenképp forduljanak szakemberhez. Mennyire rendszeres a menstruációd?

– Egy ideje vezetem, és számomra is most rajzolódott ki, hogy nagyon rendszertelen.

– Érdemes lenne csináltatni pár vizsgálatot, adok egy időpontot a jövő hétre, rendben?

– Köszönöm!

– A rendszertelen ciklus akadályozhatja a teherbeesést, ami  mögött számos esetben a magas prolaktinszint áll. Ezt hormonvizsgálattal ki tudjuk deríteni, és ennek megfelelően gyógyszeresen kezelni. Létezik szelíd gyógymód is, például a barátcserje alkalmazása, amely hormonmentesen szabályozza a prolaktintermelést, így segít rendezni a ciklust – magyarázta a doktornő, akinek szavai megnyugtatták Bogit.

Bogi és Erika, miután végeztek az orvosnál, beültek egy kávéra gyönyörködni a kinyomtatott ultrahangképekben.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top