Tabuk nélkül

Állandó fáradtság gyötör? Vashiány is okozhatja (x)

Kimerült vagy, gyakran fáj a fejed, és talán nem is veszed kellően komolyan? Pedig kéne: a vashiány elég nagy gondokat tud okozni!

„Sápadt és holtfáradt nő nézett vissza rám a tükörből”

Eleinte csak annyit éreztem, hogy kicsit fáradtabb vagyok, mint általában. Gyorsan megmagyaráztam magamnak, hogy kevesebbet aludtam és feszültebb a helyzet a munkahelyemen – idézte fel Barbara. – Gondoltam, a hétvégén majd kipihenem magam, és vasárnapra kutya bajom sem lesz. Tévedtem! Hosszú és mély alvás után sem lettem üdébb, a fejem is fájni kezdett. Szédelegtem is. Reggel egy karikás szemű, sápadt nő nézett vissza rám a tükörből. Megijedtem, már semmihez sem volt kedvem, alig tudtam koncentrálni. Ha a párom hozzám szólt, ingerülten reagáltam. A kimerültségem tartóssá vált, látszólag nem volt semmi oka, mégsem múlt el. A barátnőm ébresztett rá, hogy vashiányos lehetek. Végül is hónapok óta diétáztam, csak egy kevés sovány csirkehúst ettem, és inkább több zöldséget. Eszembe sem jutott, hogy a fogyókúrám vashiányhoz vezethet.”

Tudtad? A zöldségekből nehezebben szívódik fel a vas!

Ha a fáradtság nem múlik, úgy érzed, hogy nem tudod kipihenni magadat, a fejfájástól sem igazán tudsz szabadulni, és már a koncentrálás is nehezebben megy, akkor joggal gyanakodhatsz a vashiányra. Elterjedt probléma a világon, még a fejlett országokban is népbetegség. Ha gyakran diétázol, lehet, hogy változtatnod kéne az életmódodon, ugyanis a vashiány egyik oka pont a helytelen táplálkozás. Ha te is azok közé tartozol, akik szinte csak a zsírtalan fehér húst eszik meg, akkor itt az ideje, hogy néha a vörös húst is engedélyezd magadnak. Ugyanis a vörös húsokra is szükség van, mert sokkal több bennük a vas, mint a fehér húsokban. Ha az étrendedben leginkább csak zöldségek szerepelnek, esetleg vegetáriánus vagy, akkor mindenképpen gondolnod kell a vaspótlásra. Mert a húsokban és a zöldségekben lévő vas más-más kémiai szerkezetű. Nem sokan tudják, hogy a zöldségek vastartalmának csupán 3-5 százaléka hasznosul, míg a vörös húsokban lévő vasnak nagyjából a 15 százaléka. A zsíros ételekkel viszont bánj csínján, elhíznod már csak azért sem szerencsés, mert a túlsúlyos szervezet nehezebben veszi fel a szükséges vasat.

Veszélyeztetettebbek a nők

Mi, nők, a férfiakhoz képest sokkal inkább ki vagyunk téve a vashiánynak, aminek egyrészt a menstruációs vérveszteség az oka, másrészt pedig, hogy kevesebbet eszünk, ezért kevesebb vasat viszünk be a szervezetünkbe, mint a férfiak. Ha babát vársz, vagy szoptatsz, a vaspótlás kiemelt fontossággal bír, hiszen a terhes nőknek tízszer több vasra van szükségük: az ételekből felszívódó vas ilyenkor már nem elég, azt mindenképpen pótolni kell. Az elégtelen vasellátás a baba egészségét is veszélyeztetheti, nem csak az anya vérképzése lesz elégtelen. Serdülő gyerekedre is figyelj oda, mert a hirtelen növekedés miatt ugyancsak fokozott a vasszükséglet.

Vény nélkül kapható, vas-(III)-hidroxid-polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

Mit tehetünk a vashiány ellen?

A vashiány megelőzésére és pótlására régóta bevált gyógyszer a Maltofer rágótabletta. Több mint ötven éve alkalmazzák sikerrel a világ számos országában. Ezt a biztonságos vaskészítményt mostantól recept nélkül megveheted a patikában. A Maltofer rágótabletta hatóanyaga az „intelligens vas3 molekula-komplex”, melyből annyi vas szívódik fel, amennyi kell, és akkor, amikor arra szükség van. Előnye, hogy étkezéssel együtt szedhető, nem úgy, mint a vas2 hatóanyagot tartalmazó vaspótló szerek, amelyeket mindig éhgyomorra kell bevenni. A Maltofer esetében ugyanis az étkezés nem csökkenti a vas felszívódását, sőt inkább elősegíti azt. Bár a vaspótlás gyakran emésztőrendszeri mellékhatásokkal járhat, a Maltofer esetében ez kevésbé jellemző, mint más vaskészítmények esetében. Enyhébb vashiány kezelésére, vagy a vashiány megelőzésére a 100 milligramm elemi vasat tartalmazó Maltoferből napi egy tabletta javasolt. A kellemes, csokoládéízű tablettát kevés folyadékkal egészben, szétrágás nélkül is lenyelheted.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top