Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Természetes módszerekkel a klimax ellen – vedd fel a harcot!

A változókor testi tünetei – alvászavar, hőhullámok, hízás – mellett a lelkiek, mint például ingerlékenység, állandó fáradtság, szorongás, hangulatingadozás sem elhanyagolhatók. Vess be természetes módszereket a klimax tünetei ellen!

A változókor a nőknél egy több éven át tartó, általában a negyvenes évek vége felé kezdődő folyamat. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más, kellemetlen tünetek is megkeseríthetik a nők mindennapjait. Hogyan enyhítsük a tüneteket? Összeszedtünk pár hasznos tippet!

Tanulj meg nemet mondani!

Több olyan étel és ital létezik, amelyet jobb, ha kerülünk, vagy legalábbis kevesebbet fogyasztunk belőlük. A koffein és az alkohol mennyiségét csökkentsük, és inkább mondjunk nemet a cukros vagy túl fűszeres élelmiszerekre, szénsavas italokra. Ezek mellett ugyanis gyakoribbá válhatnak a hőhullámok, ráadásul nyugtalanságot, álmatlanságot is előidézhetnek.

Fogadd el magad!

A változókor az élet természetes része. Ha ezt így szemléljük, talán könnyebben kezeljük a tüneteket is. Ne érezzük úgy, hogy a testünk cserben hagyott bennünket, inkább igyekezzünk elfogadni ezt az életszakaszt. Ha egyedül nem sikerül, ne féljünk segítséget kérni a családunktól, vagy ha így sem boldogulunk, akkor nyugodtan forduljunk pszichológushoz!

Figyelj a napi folyadékbevitelre!

Változókorban az ösztrogénszint csökkenése a bőr kiszáradását, a kötőszövetek rugalmasságának csökkenését okozza. Hidratáljuk magunkat belülről is, igyunk meg minimum napi 8-10 pohár vizet.

Tudtad? A megfelelő folyadékellátottság fontos eleme az egészség megőrzésének. Szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában, a testhőmérséklet szabályozásában.

Mozogni, mozogni, mozogni!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a sport milyen fontos az ember életében, függetlenül attól, melyik életszakaszban járjon éppen. A menopauza idején még jelentősebb a szerepe a rendszeres mozgásnak, ugyanis:

  • a tünetek enyhítésének egyszerű és hatékony módszere lehet
  • segít, hogy újra jól érezzük magunkat a bőrünkben
  • rendszeres mozgással a testsúlyunkat is könnyebben kordában tarthatjuk
  • kitűnő stresszoldó, jobban alszunk utána
  • erősíti az izmokat és a csontokat, és számtalan betegséggel szemben tehet ellenállóbbá

A kulcs a tudatos táplálkozás!

Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, halat és olívaolajat. Fogyasszunk kevesebb szénhidrátot, tartózkodjunk az édességektől és a sok sótól, használjunk helyette inkább zöldfűszereket.

klimax, harcVesd be a házi (gyógynövény)patikát!

Gyógynövényekkel is érdemes próbálkozni a klimax tünetei ellen:

  • vörös here és szója: ösztrogénszerű hatásuk révén a testi tüneteket enyhítik
  • orbáncfű: hangulatjavító, hatásos az enyhe depresszió ellen
  • poloskavész: régóta alkalmazzák „női bajokra”, napjainkban elsősorban a változókor testi tüneteinek csillapítására
  • citromfű: nyugtató, feszültségoldó hatású
  • macskagyökér: álmatlanság ellen lehet a hasznunkra

Fontos! Bármelyik gyógynövényt is alkalmazzuk, mindig járjunk utána, milyen készítményekkel szedhetők együtt, és a használatukról feltétlenül tájékoztassuk kezelőorvosunkat is!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top