Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A hüvelygomba 5 legfőbb kiváltó oka

Viszketés, szúró, égő érzés – a hüvelygomba az egyik leggyakoribb intim fertőzés, amelyet a hüvelyben természetesen is élő, többnyire Candida gombák túlzott szaporodása okoz. Számtalan kiváltó oka lehet.

Kevés olyan nő létezik, aki életében legalább egyszer nem találkozott a hüvelygomba kellemetlen tüneteivel, amelyek nemcsak a testünket uralják akár hetekig, hanem a közérzetünkre, a lelkünkre is negatív hatással vannak. A fertőzés szerencsére könnyen kezelhető, és nem érdemes házi módszerekkel kísérletezni. Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a hüvelygomba nem szexuális úton terjedő betegség. Akkor alakul ki, ha a hüvelyben lévő gombák és baktériumok egyensúlya egyszerre felborul, a hüvely savas környezete megváltozik, így a gombák elszaporodhatnak. De mitől borul fel az egyensúly? Öt pontba gyűjtöttük össze a lehetséges okokat.

Bizonyos betegségek

Kevesen tudják, hogy bizonyos betegségek hajlamosítanak a gombás fertőzésekre, ilyen egyebek között a diabétesz is. Ha hajlamos vagy a hüvelygombára, gyakran alakul ki nálad fertőzés, érdemes kideríteni, hogy nem vagy-e cukorbeteg, vagy ismert betegség esetén megfelelő-e a beállított diéta és kezelés. Miért fontos ez? Mert ilyen esetekben fokozottabb a fertőzésekre, köztük a hüvelygombára való hajlam. A kezeletlen diabéteszre jellemző, hogy tartósan magas a vércukorszint a szervezetben, amely ideális környezetet teremt a gombáknak és baktériumoknak is. A hüvelyhám szénhidráttartalma is megemelkedhet, amely a hüvelyben természetesen jelen lévő gombák számára ideális életkörülményeket biztosít, hiszen bőséges táplálékforrást jelent számukra.

Ilyenkor nem elég csupán a kórokozók kiirtásáról gondoskodni, hanem az egészséges hüvelyflóra, köztük az enyhén savas kémhatás helyreállítására és fenntartására is törekedni kell. Ezért érdemes a hüvelyflórát regeneráló, savas kémhatású hüvelyi készítményeket is alkalmazni.

Várandósság

A hüvelygomba kialakulásának egyik oka, ha a hormonháztartás felborul, azaz megváltozik a szervezet hormonszintje. Nőknél ez a változás minden hónapban lezajlik, de a szervezet működését többnyire mégsem befolyásolja olyan mértékben, hogy gombás fertőzés kialakulásának kedvező körülmények jöjjenek létre. Erre sokkal nagyobb az esély babavárás idején, a várandósság ugyanis komolyan átalakítja a szervezet élettani folyamatait. A hüvelyflóra egyensúlya könnyebben felborul, a hüvely egészséges állapotát kordában tartó mikroorganizmusok, a tejsavbaktériumok száma csökkenhet, az ott élő gombák viszont így elszaporodhatnak. A legfontosabb, hogy ne kezeld magad megbízhatatlan forrásból származó házi módszerekkel, ne kérj tippeket a barátnődtől vagy a közösségi oldalak csoportjaiban. Minél előbb fordulj nőgyógyászhoz, aki kivizsgálás után a számodra legmegfelelőbb készítményt írja fel. Ez azért is fontos, mert a kismamáknál sokszor nem is gombás hüvelyfertőzés okozza a kellemetlen tüneteket. A félrekezelés, a tünetek elhanyagolása, a betegség elhúzódása felülfertőződéshez vezethet, a szövődmények pedig nemcsak rád, hanem a magzatra is veszélyt jelenthetnek.

Szex

A hüvelygomba ugyan nem szexuális úton terjedő betegség, a gyakori szexuális együttlét azonban könnyen felboríthatja a hüvelyflórát és a hüvely savas pH-ját, így túlszaporodhatnak a hüvelyben élő gombák. A fertőzés alatti nemi élettel ugyancsak érdemes óvatosnak lenni. A hüvelygomba-fertőzés a férfiak esetében legtöbbször tünetmentes, ami nem jelenti azt, hogy nem érinti őket. Sőt, képesek visszafertőzni téged akkor, amikor már éppen múlnak a kellemetlen tünetek. Ha kiderül, hogy hüvelygombád van, a kezelés ideje alatt tanácsos kerülni a közösülést, hogy gyorsabban gyógyulj. Ha mégis szeretnétek együtt lenni, mindenképp használjatok óvszert. Az aktus után pedig alkalmazz olyan készítményeket, amelyek segítik a hüvelyflóra regenerálódását.

Antibiotikumos vagy szteroidos kezelés

Kevesen gondolnak egy-egy betegség, mint például az influenza vagy gyulladásos megbetegedések gyógykezelésekor arra, hogy milyen mellékhatásai lehetnek az adott készítménynek. Pedig erre is érdemes felkészülnöd, ugyanis a hetekig tartó, elhúzódó vagy az egymást sűrűn követő gyógyszeres kezelések nemcsak a bélben, hanem a hüvelyben élő mikroorganizmusokra is kihatnak. A gyógyszerek a hüvelyben élő tejsavbaktérium-fajtákat (Lactobacillus rhamnosus és Lactobacillus paracasei) is megtizedelik. Pedig ezek azok a védő bacilusok, amelyek megakadályozzák a Candida gombák túlzott szaporodását. Érdemes a hüvelygomba okozta panaszaidra olyan készítményt választani, amely nemcsak a kórokozók megtelepedését gátolja, és a tüneteket enyhíti, hanem a hüvely pH-jának visszaállítását is segíti.

Rossz szokások

Végül, de nem utolsósorban szót kell ejteni azokról a szokásainkról is, amelyek szintén kedveznek a Candida albicans elszaporodásának és a gombás hüvelyfertőzés kialakulásának. Ha felismerted, hogy hajlamos vagy a hüvelygombára, kerüld a szűk, szintetikus anyagból készült fehérneműket, és ne viseld edzés után sokáig az átizzadt sportruházatot. Bármennyire is szeretnéd megelőzni a bajt, a hüvelyöblítő, az intim tisztálkodószerek túlzott használatát is felejtsd el, tartsd be az erre vonatkozó előírásokat. Sokat tehetsz azzal is, ha odafigyelsz a megfelelő szénhidrát-bevitelre, okosan és kiegyensúlyozottan táplálkozol.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top