Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ezek a tényezők vezethetnek az alváshiányhoz

Az alváshiány napjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. Óriási tévedés, ha azt gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz más következménye! Mi vezethet alváshiányhoz? Összegyűjtöttük!

Az inszomnia, álmatlanság nemcsak azokra vonatkozik, akik képtelenek elaludni, hanem mindenkire, akinek az éjszakai pihenése nyugtalan, zavart, rövidebb a kelleténél, és nem tudja ellátni az alapvető funkcióját: a szervezet és a lélek feltöltődését új erővel, energiával.

Azt, hogy rosszul alszunk vagy éppen nem eleget, néha észre sem vesszük, az inszomniának azonban egy idő után nyilvánvaló jelei vannak: csökkenő koncentrációkészség, hullámzó és gyakran nehezen kontrollálható érzelmek és indulatok, állandósuló belső feszültség, a teljesítőképesség romlása. Hosszú távon a munkahely és a párkapcsolatok láthatják csak igazán kárát ezeknek a tüneteknek, így nem érdemes elhanyagolni és legyinteni, ha észleljük őket.

Fotó: iStock

„Multinál dolgozom középvezetőként több, mint 10 éve. A teher és a felelősség évről-évre nagyobb, hogy a rám nehezedő nyomásról ne is beszéljünk. Egy fontos prezentációm előtt csak forgolódtam az ágyban, nem tudtam parancsolni a gondolataimnak. Másnap nagyon fáradtan adtam elő, éreztem, hogy nem sikerült a fellépésem. Nyugtalanított a dolog, a következő hetekben sem tudtam pihenni, csak a családi és a munkahelyi feladatokat láttam magam előtt. Az első sikertelen prezentációt három hét múlva egy még borzalmasabb követte. Nehezemre esett koncentrálni, szorongtam, ideges voltam, kár szépíteni: totál csődöt mondtam! Az eset után a főnököm kényszerpihenőre küldött, amitől depresszióba estem. De be kellett látnom, hogy nem élhetek mindennapi stresszben, hiszen ezzel nemcsak magamnak, de a környezetemben élőknek is ártok. Féltem segítséget kérni, féltem a szorongásaimról és az alvásproblémáiról beszélni, de szerencsére a férjem mindenben támogatott, így felkerestünk egy pszichológust. Hálás vagyok a férjemnek és a szakembernek is, hiszen segítségével sikerült rájönni és megoldást találni a problémáimra. Ma már sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, és ha baj van, nem félek segítséget kérni” – mondta Kata.

Mik az álmatlanság okai?

Sokféle alvászavar létezik, de leggyakoribb formája az álmatlanság, avagy inszomnia. A tartós inszomnia mögött igen gyakran állnak pszichológiai problémák, de sokszor teljesen gyakorlati okok miatt jelentkezik.

Tudtad? Az alvászavar nem csak az időseket érintheti, a fiatalabb korosztály körében is egyre gyakoribb az előfordulása, ráadásul a nőknél 23 százalék, míg a férfiaknál csak 17 százalékos az előfordulási arány.

Inszomniához sok féle tényező vezethet:

A felmérések szerint kifejezetten segíti a kóros álmatlanság kialakulását, ha valakinek rossz a kondíciója, több időt tölt ágyban, alvással annál, mint amit a szervezete igényelne, illetve ha túlsúlyos, ha váltott műszakban dolgozik, gyermeket szült. Továbbá az álmatlanság betudható valamilyen mentális zavarnak is, például depresszió, szorongás, időeltolódásnak, alkoholizmusnak vagy bizonyos gyógyszerek, élvezeti szerek (kávé, energiaital) fogyasztásának. Gyakran abból is eredhet, hogy megtörik az alvási ciklus ritmusa, pl. váltakozó munkaműszakok, intenzív éjszakai élet miatt.

Kialakulhat környezeti tényező vagy belső ok miatt:

Környezeti tényező:

  • napi teher, kihívások
  • környezeti ingerek sokasága
  • leterheltség
  • bizonyos élethelyzetek

Belső ok, mint

  • túlzó elvárások, akár magunkkal szemben is
  • túlérzékenység
  • csalódások
  • „kikapcsolásra” való képtelenség
  • hajlam az apróságok túlreagálására

Mindezeken felül fizikai megbetegedések is okozhatnak álmatlanságot: pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség, magas vérnyomás, asztma, gyomorfekély, vesebetegségek, sőt még a kóros horkolás is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top