Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Hüvelyszárazság: nemcsak a szex válhat kellemetlenné

Azon felül, hogy megkeseríti az együttléteket, még megannyi fájdalmas vagy épp nyugtalanító tünetet tud produkálni a hüvelyszárazság. Mire gondolunk? Összeszedtük!

Bár a hüvelyszárazságot sokszor az ösztrogénszint csökkenése okozza, a probléma nem csak a változókorban lévőket érintheti. Fiatal nőknél éppúgy előfordulhat, például a fogamzásgátló, antibiotikum vagy antidepresszáns tabletták szedésének mellékhatásként.

Hüvelyszárazság következtében a szeméremtest és a hüvely vérkeringése gyengül, emiatt

  • nincs megfelelő nedvesedés
  • csökken a hüvelyhám sikamlóssága
  • a nemi aktus fájdalommal, és akár apró hámsérülésekkel is járhat
  • a mindennapokban is állandósul az égő, viszkető, feszülő érzés.

Hüvelyszárazság: ne bagatellizáld!

1. A hüvelyszárazság legjellemzőbb tünete, hogy a hüvelyben nem termelődik elég váladék, ilyenkor a hüvely felszíne a nyálkahártyájában bekövetkező változások miatt érzékeny lesz, ami irritációs panaszokat, égő érzést okoz.

2. A hüvelyszárazság a legtöbb esetben a szexuális együttlétek során jelent gondot, diszkomfort érzéssel, esetleg fájdalommal jár együtt, vagy akár el is lehetetleníti az aktust. Ha sokáig fennáll a probléma, akkor a libidó visszaesésével is számolni kell. Ráadásul apró sérülések is keletkezhetnek a hüvely belső falán – emiatt az együttléteteket vérzés is kísérheti.

3. Mivel a száraz hüvelyhám sérülékenyebb, az érintettek emiatt, illetve a hüvelyi pH megváltozása miatt a fertőzésekre is fogékonyabbak lehetnek. A fertőzés járhat például bűzös, sárgás folyással, de akár vizelési panaszokat, véres vizeletet, hólyaghurutot, vizelettartási nehézségeket is okozhat.

huvelyszarazsag, szex

Hüvelyszárazság: nemcsak a szex válhat kellemetlenné Fotó: iStock

„A megfelelési kényszer a munkahelyemen, a szorongás és az állandó stressz nem várt következményekkel járt. Feszülő, égő érzést éreztem odalent, és az együttlétek is egyre kínosabban lettek az állandó fájdalom miatt, ami nem tett jót sem a libidómnak, sem a párkapcsolatomnak. Véget kellett vetnem ennek az állapotnak, így bejelentkeztem a nőgyógyászomhoz. Megvizsgált, és már mondta is a diagnózist: hüvelyszárazság! Nem akartam elhinni, azt gondoltam, hogy ezzel a problémával ráérek majd 50 évesen foglalkozni, de az orvosom elmondta, hogy a stresszes életmód ugyancsak okozhat hüvelyszárazságot, és nálam is ez történt. Hüvelyi hidratáló készítmény használatával megszűnt a fájdalom, de nem akartam újra végigjárni ezt a poklot. A stressz levezetésére elkezdtem jógaórákra járni, és nem bántam meg a döntésemet! Sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok” – mondta Bori.

Oldd meg a problémát!

A gyógyszertárakban kaphatók vény nélküli és vényköteles készítmények is, melyek lehetnek hormonmentesek és hormontartalmúak, ezért érdemes vásárlás előtt konzultálni nőgyógyásszal, hogy megtudjuk, számunkra melyik a lehető legjobb választás.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top