Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Mindent a cikluszavarról

Mi az a cikluszavar? Egyáltalán kiket érint? Mi húzódhat a hátterében? Mit tehetünk ellene? Körbejárjuk!

Mi az a cikluszavar?

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális esetben 21 és 35 nap között van. Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy épp túl hosszúra nyúlik.

Ilyen szabálytalanság átmenetileg kialakulhat

  • egy fogyókúra miatti koplalás,
  • komolyabb érzelmi megrázkódtatás (például szerelmi bánat),
  • túlhajszoltság,
  • stressz vagy folytonos idegeskedés miatt egyaránt.

Emellett a rendszeres, kimerítő edzés és az alacsony testzsírszázalék (kóros soványság) ugyancsak megzavarhatja a normális menetrendet, vagy akár a menstruáció teljes elmaradását is okozhatja.

Fotó: iStock

„Szó szerint koplaltattam magam, hogy elérjem a kitűzött célt. Észre sem vettem, de rögeszmémmé vált a diétázás, az edzés és az állandó mérlegelés. Teljesen kikészítettem magam és a szervezetemet, de ezt csak akkor vettem észre, amikor már harmadik hónapja nem volt menstruációm. Felkerestem az orvosomat, aki elmondta, hogy a táplálékmegvonás, a megerőltető edzések nem tettek jót a szervezetemnek, teljesen felborult a hormonháztartásom. Laborvizsgálat és nőgyógyászati vizsgálatok után gyógyszeres kezelést kaptam, amitől végül megszűntek a panaszaim, és ismét rendszeressé vált a menzeszem, a koplalásnak pedig egy életre véget vetettem” – mesélte Nóra.

Tudtad? A mióma, a petefészekciszta, méhpolip is gyakori oka a menstruáció kimaradásának.

A menstruációs vér színe, szaga, állaga, mennyisége mindenkinél más, de a megszokottól eltérő változásra oda kell figyelni. Ha például kifejezetten bűzös lesz, akkor azonnal orvoshoz kell fordulnunk, mert akár nemi úton terjedő betegség is lehet a háttérben. A pirosas-narancssárga árnyalat bakteriális fertőzésre utalhat. A vizesen rózsaszín váladék láttán komoly vashiányt, vérszegénységet feltételezhetünk. Ha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk, azonnal keressük fel a nőgyógyászunkat.

Kiket érint?

A menstruáció megjelenésétől – ami körülbelül 12-13 éves kor között jelentkezik a lányoknál – egészen a változókorig (48-53 éves korig) minden nőt érinthet a probléma. A negyvenes évektől a kezdetét veszi a petefészek-működés hanyatlása, és a csökkenő hormontermelés elsőként a menstruációs ciklus megszokottól eltérő rendjében nyilvánul meg. A két menzesz közti időtartam rövidebb vagy hosszabb lehet, egy-egy vérzés akár ki is maradhat, jelentkezhetnek úgynevezett köztivérzések, pecsételések.

A cikluszavar súlyos következménye

Az agyalapi mirigy által termelt, ún. „anyasági hormon”, a prolaktin szerepe a terhesség támogatása, valamint a szülés utáni tejelválasztás beindítása és fenntartása. A prolaktin kis mennyiségben állandóan jelen van a női szervezetben, ha azonban terhesség vagy szoptatás nélkül is magas a szintje, akkor megzavarhatja a ciklust, amivel pont a teherbe esést akadályozhatja meg.

Fontos! Nemcsak akkor érdemes felkeresni az orvost, ha elmarad a menstruáció, hanem olyankor is, amikor a két menzesz között 22 napnál rövidebb idő telik el, egymás után többször.  Ugyancsak gyanakvásra adhat okot, ha a ciklusunk egyszer csak kitolódik, és 36-90 nap telik el két menzesz között.

Tehetünk a cikluszavar ellen!

A vérzési rendellenesség oka legtöbbször a tüszőrepedés elmaradása, aminek hátterében általában a stressz áll. Rendszeres sporttal, egészséges táplálkozással, pihentető alvással, kiegyensúlyozott életmóddal sokat tehetünk hormonháztartásunk szabályos működéséért. Emellett konzultáljunk orvosunkkal, aki a megfelelő terápia előírásával segít megoldani a problémát!

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top