Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Mindent a PMS-ről

A PMS, azaz a premenstruációs szindróma az, ami igazi házi sárkányt csinálhat belőlünk, nőkből. Tény, hogy a nehéz napok előtti napok talán még nehezebbek, és sok esetben mindez nem szimpla hisztisorozat! Mi a PMS, mi az oka? Tünetei? Ismerd meg (még) közelebbről!

Mivel állunk szemben?

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma a menstruáló nők nagy részét érinti valamilyen formában. Sokak csak testi tüneteit tapasztalják, másoknál viszont testi és lelki tünetek egyaránt vannak.

A panaszok a havi vérzés előtt 7-10 nappal jelentkeznek, majd amint a menstruáció kezdetét veszi, hamarosan, akár 1-2 nap elteltével megszűnnek. Napjainkig még nem sikerült pontosan tisztázni a PMS kiváltó okát, de a túlzott stressz, az egészségtelen életmód és a depresszió mind szerepet játszhat a kialakulásában, akárcsak a hormonok. A női ciklust alapvetően két hormon, az ösztrogén (tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon) vezérli. Termelődésük szabályozása, illetve egyensúlyban tartása az agyban történik. A menstruációt megelőző napokban a PMS-re jellemző tünetek olyankor jelentkeznek, ha a szervezetben valamiért megbomlik a menstruációs ciklust vezérlő hormonok egyensúlya.

A PMS-nek különböző fokozatai ismertek.

A tünetegyüttessel a termékeny életkorban lévő nők 80 százaléka találkozott már, de mindössze 5 százalék körüli azoknak a száma, akiknek a mindennapi életét a PMS komolyabban befolyásolja. Ők azok, akik ilyenkor képtelenek a szokásos tevékenységeik, például a munkájuk elvégzésére, illetve nehézségeik támadhatnak akár az emberi kapcsolataikban is.

Fotó: iStock

Mik a tünetek?

Több mint 150 különböző tünet létezik, amely a PMS-sel összefüggésbe hozható. Nézzünk néhányat:

Testi:

  • mellfeszülés
  • fejfájás (migrén)
  • súlygyarapodás
  • alhasi görcsök
  • bőrproblémák
  • általános fájdalom

Lelki:

  • labilis hangulat
  • túlérzékenység
  • ingerlékenység
  • szorongás
  •  idegesség
  • búskomorság, sírósság

Ezenkívül tapasztalhatunk csökkent motivációt, visszahúzódást, farkasétvágyat, alvászavarokat és a szexuális vágy változását is.

Mi a megoldás?

A tünetek enyhítésében jó hatásúak lehetnek a nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve a hormonális fogamzásgátlók, ez utóbbi is alátámasztja, hogy a szervezet hormonális egyensúlyának szerepe van a PMS kialakulásában. Sajnos, a hormonkezelés nem mindenki számára hozza meg a várt enyhülést: előfordulhat, hogy hatástalannak bizonyul, vagy akár még fokozhatja is a tüneteket.

Tipp: alkalmazhatunk külön-külön tünetenyhítő szereket, így gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót, görcsoldót, esetleg vízhajtót, nyugtatót, feszültségoldót vagy altatót.

Hogy a táplálkozás milyen hatással van a PMS-re, az még nincs teljesen tisztázva, de a megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitel kifejezetten jótékony hatással van a ciklusra, segít egyensúlyban tartani az ösztrogén szintjét. Hogy a PMS ne legyen annyira megterhelő, fontos, hogy az étrended tartalmazzon tejet, joghurtot, sajtokat és olyan zöldségeket, mint a brokkoli vagy a káposzta.

Tudtad? A mozgás enyhítheti a tüneteket, már csak azért is, mert legalább eltereli a figyelmet a fájdalomról.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top