Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Mindent a megfázásról – okok, tünetek, kezelés

A megfázás a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik, különösen az októbertől márciusig tartó hónapokban. Pontosan mik a tünetei, miért dönt le minket a lábunkról és mit tehetünk ellene? Itt megtalálod a választ!

A náthát a legtöbb esetben különböző vírustörzsekhez tartozó vírusok okozzák, a leggyakoribbak az orrnyálkahártya gyulladásáért felelős rhinovírusok és az RSV.

A kórokozók leginkább cseppfertőzéssel kerülnek a levegőbe, vagyis beszéd, tüsszentés vagy köhögés útján, de kézfogással, esetleg a beteg által érintett tárgyak (kapaszkodó, számítógépes egér, billentyűzet stb.) közös használata révén is továbbadhatók.

Fotó: iStock

Fotó: iStock

Miért az őszi-téli szezonban betegszünk meg leggyakrabban?

A kórokozóknak a nyári forróságnál jobban kedvez az őszi-téli-tavaszi párásabb, hűvösebb idő.

A stressz, az állandó hideg, a kevés napsütésből adódó D-vitamin-hiány, vagy épp a más betegségek miatt legyengült immunrendszert könnyebben betegítik meg a vírusok, de akkor is hamarabb megfázhatunk, ha fáradtak, kialvatlanok vagyunk.  

A fűtéstől kiszárad a nyálkahártya, a kevésbé szellőztetett helyiségekben pedig a kórokozók is nagyobb koncentrációban hemzsegnek.

A pokolba kívánt tünetek

A megfázás tünetei rövid, két-három napos lappangási idő után jelentkeznek. Az orrnyálkahártya gyulladását nyákos orrfolyás kíséri, melyhez tüsszögés, torokfájás, köhögés társul, de a közérzet sem túl rózsás: kedvetlenség, levertség és sokszor jellegzetes végtagfájdalom és fejfájás is jelentkezhet. További kellemetlen tünet az orrdugulás. A megfázás vagy más légúti fertőzés következtében az orrjáratokba jutott kórokozók megtelepedésének akadályozására a szervezet fokozott váladékképződéssel reagál. Ilyenkor nemcsak a nyáktermelés fokozódik, hanem a váladék összetétele is megváltozik. Az orrjáratok eldugulásának egyik oka tehát a fokozott váladékképződés, de az irritált orrnyálkahártya gyulladásával járó duzzanat szintén tovább szűkíti az orrjáratokat.

Az orrnyálkahártya gyulladása orrspray-kkel és orrcseppekkel kezelhető, amelyek duzzanatcsökkentő és nyákoldó hatásúak egyszerre: összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon a nyálkahártya normális nedvességtartalma és működése.

Fontos! Ha nem a betegtájékoztatóban leírt módon (megfelelő dózisban és korlátozott ideig) használjuk ezeket a szereket, akár orrspray-függővé is válhatunk, ami az orr nyálkahártyáján maradandó károsodásokat okozhat!

De mit tehetünk a megfázás ellen?

Amíg betegek vagyunk, és módunk van rá, lehetőleg maradjunk otthon a meleg ágyban. Az orrváladék fellazítását elősegíti a bőséges folyadékbevitel, ezért igyunk sok meleg teát.

Tipp: A téli, hideg időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyél forrásban levő vízbe, majd hagyd ázni öt percig. Szűrd le, majd ízesítsd mézzel, citrommal.

Sokféle gyógyszer, illetve gyógyhatású termék áll rendelkezésre a meghűlés, nátha tüneteinek enyhítésére, legtöbbjük vény nélkül kapható. Hasznos lehet különböző illóolajok (eukaliptusz, hibiszkusz, kámfor) inhalálása, belélegzése is.

(Nyitókép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top