Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Tabuk nélkül a depresszióról

A depresszió a leggyakoribb lelki betegség, ami fiatalokra és idősekre, férfiakra és nőkre egyaránt lesújthat. Valójában mi áll a pszichés betegség mögött? Elmondjuk!

Minden hatodik ember élete során legalább egyszer megtapasztalja a depressziós tünetek enyhe vagy súlyosabb formáját, sőt, a legújabb adatok szerint előfordulása növekvő tendenciát mutat.

Fotó: Unsplash

Ezek a depresszió lehetséges kiváltó okai:

  • Genetika
  • Állandó, fokozott stressz
  • Gyógyszerek
  • Súlyos betegségek (szívbetegség, stroke, cukorbetegség, rák, Alzheimer-kór)
  • Személyiség (alacsony önértékelés, túlzott önkritika, pesszimizmus)
  • Hormonális változások (például a klimax idején)
  • Alkohol- és drogfüggőség
  • Az emberek életében bekövetkező jelentős fordulatok, negatív események (haláleset, munka elvesztése, válás vagy nyugdíjazás).

Tudtad? A felmérések szerint azoknál, akiknek egy közvetlen hozzátartozója – szülő vagy testvér – depresszióban szenved, két-háromszor nagyobb az esély, hogy maguk is érintettek legyenek a lelki problémákban.

A depresszió tünetei:

A depresszió nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan alakul ki. Olykor nehéz lehet felismerni, mert nem mindig a legtipikusabbnak vélt tünetek (búskomorság, levertség) állnak előtérben, ráadásul nem csupán az érzelmi életet, hanem a testet is érintheti.

Érzelmi tünetek: szomorúság, belső nyugtalanság, szorongás, rosszkedv, önbizalomhiány, önutálat, bezárkózás, a társas érintkezés elhanyagolása.

Motivációs tünetek: az érdeklődés csökkenése, a „nincs kedvem semmihez” érzés felerősödése.

Viselkedési tünetek: produktivitás, aktivitás csökken, koncentrációs zavarok, energiahiány, görnyedt testtartás, halk beszéd.

Testi tünetek: fejfájás, emésztési zavar, fogyás vagy hízás, szédülés, alvászavar, állandó fáradékonyság, hátfájás, szédülés, gyomor- és bélpanaszok, szívdobogásérzés.

Mindig van megoldás, ne féljünk segítséget kérni!

Az enyhe depressziót sem szabad félvállról venni, fontos, hogy időben felismerjük, és tegyünk azért, hogy ne legyen nagyobb a baj.

Az átmeneti rosszkedv száműzhető:

  • társaságba járással,
  • sportolással,
  • barátokkal való közös programok szervezésével.

Időben felismerve a bajt, a depresszió kialakulásának folyamata akár vissza is fordítható, még mielőtt orvosi beavatkozásra lenne szükség. Súlyosabb esetben azonban a depresszió kezelését mindenképpen szakorvosra kell bízni, hiszen a visszatérő, súlyos depressziók esetén elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés, antidepresszánsok formájában.

A kezelés része a pszichoterápia is, ami segíthet abban, hogy a depresszióban szenvedő képes legyen megbirkózni a betegsége kialakulásáért, illetve fennállásáért felelős problémákkal, vagy akár együtt tudjon élni velük.

(Nyitókép: Unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top