Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Aranyér: tudd, mivel állsz szemben!

Az aranyér nagyon gyakori betegség, a felnőtt lakosság több mint 50 százalékát érinti, mégis egyáltalán nem, vagy csak keveset beszélünk róla. Pedig nem árt tisztában lenni azzal, mivel állunk szemben!

Nagyon elterjedt probléma, de a legtöbben még mindig túlságosan szemérmesek ahhoz, hogy segítséget kérjenek az aranyér kezeléséhez!

Mi az az aranyér?

Aranyérnek a végbélnyílás közelében található vénás fonatokat nevezzük. Feladatuk a székletürítés, valamint a széklettartás segítése. Ha ezek a visszerek kitágulnak, duzzadt, fájdalmas csomók formájában tapinthatók a végbélben, akkor aranyerességről, vagy aranyérbetegségről beszélünk. A betegség fájdalmat, viszketést és időnként vérzést is okozhat, az aranyeres csomók erőlködéskor, székeléskor a végbélnyíláson át előeshetnek, bennük vérrögök képződhetnek. Attól függően, hogy a végbél záróizmától milyen irányban helyezkednek el, külső vagy belső aranyérről beszélhetünk.

Fotó: Profimedia

Tudtad? Becslések szerint az emberek csaknem harmadát érintik enyhébb vagy súlyosabb mértékben aranyeres problémák. 50 éves kor felett pedig minden második ember elmondhatja, hogy voltak már ilyen jellegű panaszai.

Aranyérbetegség oka lehet:

  • genetikai hajlam
  • gyakori székrekedés miatti erőlködés
  • elhízás
  • ülőmunka
  • mozgáshiány
  • terhesség és szülés

A betegségnek 4 stádiumát ismerjük:

  1. Mérsékelten megnagyobbodott, vérzékeny aranyér, kifordulás nélkül, mely sem lényeges tünetet, sem panaszt nem okoz.
  2. Préseléskor, székletürítéskor kiforduló, de spontán visszahúzódó csomó, ami a kitüremkedéskor diszkomfortot, akár vérzést is okozhat.
  3. A harmadik stádiumban levő aranyeres csomók már nehezen húzódnak vissza maguktól, szinte mindig fájnak és vérezhetnek.
  4. Állandóan kifordult állapotban lévő, vissza nem helyezhető aranyér. A kicsúszott aranyérben a végbél izomzatának összezárása esetenként meggátolhatja a vénás vér visszaáramlását: az aranyeres krízisnek nevezett, heves fájdalommal, gyulladással, lázzal és elesettséggel járó állapot sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Megoldás mindig van!

A kezdődő aranyeres panaszokat jól lehet kezelni patikában kapható kúpokkal, krémekkel, életmódbeli változtatásokkal, de időnként segíthet a kismedencei torna és a kamillás ülőfürdő is. Amennyiben nem szűnnek meg, vagy nem enyhülnek a panaszok, akkor mindenképp javasolt proktológushoz fordulni. Az aranyér sebészi kezelésére számos műtéti technika közül lehet választani. A betegség stádiumától függően eredményes lehet a gumigyűrű felhelyezése, az ultrahangos, esetleg lézeres aranyérelzárás, végső esetben pedig a hagyományos aranyér-eltávolításra is szükség lehet.  

Tipp: rostban gazdag étrenddel, megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével, rendszeres étkezéssel és testmozgással sokat tehetünk magunkért és egészségünkért.  Ajánlott élelmiszerek: müzli, tejtermékek, szezámmag, lenmag, napraforgó, méz, mazsola, búzacsíra, zöldségek, héjastul fogyasztott gyümölcsök, mogyoró. Az aranyeres megbetegedésre hajlamosak kerüljék a túl sok fehér kenyér, a rizs, a tésztafélék, a szénszavas üdítők, a fekete tea, a zsíros, fűszeres ételek, a túl sok hús, illetve a hagyma fogyasztását.

(Nyitókép: Profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top