Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Minden, amit tudnod kell a hüvelygombáról

Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a gombás hüvelyfertőzésről, hogy tudd, mivel állsz szemben!

A gombás hüvelyfertőzés vezető tünete a hüvelyfolyás megváltozása: színe fehér vagy sárgásfehér, állaga pedig darabos, túrószerű lesz, de szagtalan marad. Emellett kellemetlen, vagy akár erős viszketés és fájdalom is jellemző a szeméremtájékon. A gombás hüvelyfertőzés akkor alakul ki, ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya, és túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő Candida gombák.

Fotó: getty/tumsasedgars

Fotó: getty/tumsasedgars

Miért borulhat fel a hüvelyflóra természetes egyensúlya?

Túlzásba vitt intimhigiénia

A gyakori hüvelyöblítéssel (irrigálás), szappanokkal, intim tusfürdőkkel és spray-kkel megváltoztatjuk a hüvely egészséges savas pH-ját, ettől lecsökken a védelmet adó tejsavbaktériumok létszáma, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak.

Fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátló tabletta szedése miatt megváltozhat a szervezet hormonháztartása, és a megemelkedett ösztrogénszint miatt megnő a hámsejtek glikogéntartalma. Ez az összetett szénhidrát pedig kedvezőbb körülményeket biztosít a gombák szaporodásához. Érdemes nőgyógyásszal megbeszélni a fogamzásgátlás egyéb lehetőségeit.

Antibiotikum-kúrák

A különféle betegségek kezelésére alkalmazott antibiotikumok nem feltétlenül csak a kórokozókat pusztítják el, hanem a szervezet számára hasznos baktériumok mennyiségét is megtizedelhetik, amivel megváltoztatják a testünkben élő mikroorganizmusok arányát. A bélflórához hasonlóan a hüvely flórájának egyensúlya is felborulhat, ami kedvez az ott élő Candida gombák elszaporodásának.

Életmód

Az alkohol, valamint a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek túlzott fogyasztása, illetve a dohányzás is elősegítheti a hüvelygomba kialakulását, a bennünk élő gombatörzsek elszaporodását.

Stressz

A hüvelygomba hátterében is állhat a stressz: a hüvelyflóra természetes részét képező Candida gombák az egészséges, savas kémhatású környezetben nem képesek túlszaporodni, ám stressz hatására felborulhat a belső rend, és ilyenkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek és még könnyebben visszatérhetnek a hüvelygomba tünetei is.

Hüvelygomba és a szex

A gombás hüvelyfertőzés gyógyulása nagyban múlik azon, milyen állapotban van a hüvelyflóra. Érdemes olyan készítményeket alkalmazni, amelyek segítenek visszaállítani a hüvely savas pH-ját. Ahhoz, hogy a hüvely könnyen és gyorsan regenerálódjon, jobb, ha egy ideig kerüljük a szexuális aktust, ugyanis ennek során a hüvelybe kerülő sperma megváltoztatja a hüvely pH-ját, és ismét felboríthatja a hüvelyflóra szokásos rendjét.

Nem beszélve a fájdalomról, ami ilyenkor megkeserítheti az intim együttlétet.

Tudtad? óvszerhasználat nélkül fennáll a veszélye annak is, hogy a partner visszafertőz, vagy épp mi fertőzzük meg őt. Ezt az oda-vissza adogatott fertőzést nevezik pingpong-effektusnak.

Hogy előzzük meg?

  • a menstruációs vérzés és a sperma is lúgos irányba tolhatja a hüvely optimális, enyhén savas kémhatását, ezért érdemes a tampont 1-2 óránként cserélni, illetve óvszert használni az együttlétek során.
  • figyeljünk az étrendünkre, és szorítsuk vissza a cukor- és szénhidrátfogyasztást.
  • a baktériumok és gombák nem pusztulnak el 30-40 fokon, ezért érdemes a műszálas fehérneműt biopamut alapanyagból készült darabokra váltani, amelyek bírják a 60 fokos mosást.
  • vigyázzunk az uszodákban! Miután úsztunk, az első dolgunk legyen letusolni, majd átcserélni a vizes fürdőruhát szárazra, ugyanis a nedves környezet nagyon kedvez a gombák szaporodásának.
  • sportoljunk, vezessük le a stresszt, igyunk napi 2-2,5 liter folyadékot és legyen meg a napi 8 óra alvásidő.

Lehet-e kezelni, és ha igen, hogyan?

Gombaellenes készítményekkel (kúppal, krémmel vagy tablettával) kezelhető a fertőzés, de fontos az is, hogy gondoskodjunk a hüvelyflóra helyreállításáról, illetve fenntartásáról is, mert ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top