Tabuk nélkül

Nem beszélünk róla, pedig a hüvelyszárazság ennyire egyszerűen is kezelhető! (x)

Ha gond adódik az intim tájakon, a nők mindent megtesznek azért, hogy mielőbb kikezeljék magukat bármely nyavalyából. Kivéve, ha hüvelyszárazságról van szó, mert ezt a problémát sokan még mindig hajlamosak a szőnyeg alá söpörni. Holott a panaszok egyszerűbben kezelhetők, mint hinnéd.

Nem beszélünk róla, pedig a hüvelyszárazság ennyire egyszerűen is kezelhető! (x)
Hüvelyszárazság esetén már csak azért sem helyes struccpolitikát folytatnod, mert az elhanyagolt, kezeletlenül hagyott tünetek akár szövődményekhez is vezethetnek: könnyebben alakulhatnak ki például különféle hüvelyfertőzések, illetve hólyaghurut is.

Vajon miért „tabu” a hüvelyszárazság?

Manapság egyre nyíltabban beszélünk például a hüvelygombáról, a száraz hüvelyre panaszkodni viszont még mindig vérciki. Valahol érthető, ha az ember lánya szégyelli ezt a problémát, hiszen sokat elárul a szexuális aktivitásunkról: onnantól mindenki tudni fogja, hogy nem mennek „olajozottan” a dolgok. Hüvelyszárazság esetén ugyanis az aktus kényelmetlenné, fájdalmassá válik, illetve nemcsak közösüléskor, hanem súlyosabb esetben akár a mindennapokban is kellemetlenséget jelent az intim tájakon tapasztalható feszülő-viszkető érzés. Egyébként a nők gyakran félre is értelmezik a hüvelyszárazság jeleit és a tünetek alapján jellemzően valamiféle intim fertőzésre gyanakodnak. Pedig fontos lenne felismerni a valódi problémát, mert csak így lehet megfelelő kezelési módot alkalmazni!

A hüvelyszárazság kezelése

A hüvelyszárazság tüneteinek enyhítésére jó választás a Cikatridina hüvelykúp, amely recept nélkül kapható a patikában. Hialuronsavat és gyógynövények ápoló kivonatait tartalmazza, azaz teljesen hormonmentes készítmény. A hialuronsav segít újra feltölteni nedvességgel a hüvely kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, emellett erősíti, táplálja is a szöveteket.

 

Gördülékeny együttlétet biztosíthat persze egy hagyományos, vizes bázisú intim síkosító is, csakhogy az ilyen szereknek csupán átmeneti a hatása. Azaz legfeljebb az együttlétet könnyítik meg, viszont a mindennapokban jelentkező kényelmetlen szárazságérzetet aligha képesek enyhíteni.  A gazdag összetételű Cikatridina hüvelykúp azonban hosszú távon a segítségünkre lehet a hüvelyszárazság enyhítésében. Használni is másképp kell: nem közvetlenül az aktus előtt, hanem kúraszerűen: esténként, lefekvés előtt helyezzünk fel 1 kúpot. Javasolt egy kezdeti 10 napos Cikatridina hüvelykúp-kúrát tartani, majd ezt követően fenntartó kezelésként általában elegendő heti 2-3 alkalommal alkalmazni. A Cikatridina hüvelykúp hormonmentes készítmény, ezért akár várandós vagy szoptatós kismamák is biztonsággal használhatják, de fontos, hogy a kezelőorvosukkal erről mindenképpen egyeztessenek.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Mi okozhat hüvelyszárazságot?

A hüvelyi szövetek állapota, nedvesedési képessége jelentős mértékben összefügg a női szervezet hormonszintjével. Mivel a hüvelyszárazságot általában az ösztrogén hormon hiánya okozza, ezért a menopauza után a legtöbb nő szembesül is ezzel a problémával. Ám nem kizárólag az idősebb nőknél fordulhat elő hormonhiány: átmenetileg például várandósság vagy szoptatás idején is lecsökkenhet annyira a női hormonok szintje, hogy emiatt hüvelyszárazság alakuljon ki.

Ha valaki hormontartalmú gyógyszereket, például fogamzásgátlót szed, mellékhatásként szintén tapasztalhat hüvelyszárazságot, amire bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség) ugyancsak hajlamosíthatnak. A sugár- és kemoterápiában részesülő nők szintén sok esetben küszködnek hüvelyszárazsággal: ezek a kezelések a gyorsan osztódó rákos sejtek elpusztítását célozzák, ám mindeközben károsíthatják a hüvelyhám sejtjeit is.

Miért fontos kezelni a hüvelyszárazságot?

A kezeletlenül hagyott, száraz hüvelyhám jóval fogékonyabb a különböző fertőzésekre. Ha pedig kialakul a hüvelyfertőzés, az elszaporodott kórokozók átkerülhetnek a szomszédos húgcsőnyílásba is, onnan továbbjutnak a húgyhólyagba, ahol megtapadva gyulladást, hólyaghurutot idézhetnek elő.

Mindezek miatt fontos, hogy tegyünk meg mindent a hüvely hidratáltságának helyreállításáért, és emellett fokozottan ügyeljünk az alapvető higiéniai szabályok betartására is!

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top