Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ételek, amik segítenek a PMS elleni küzdelemben

Nem szeretnéd, hogy teljesen átvegye feletted az uralmat a menstruáció előtti őrület? Segíts magadon, figyelj az étkezésedre (is)!

Függetlenül attól, hogy a havi ciklus rendszeres vagy sem, a PMS, azaz a premenstruációs szindróma a nők igen nagy százalékát érinti. A tünetek a havivérzés előtt 7-10 nappal jelentkeznek, majd a menstruáció első napjaiban megszűnnek. A panaszok szerteágazók: egyebek mellett előfordulhatnak falási rohamok, kívánósság, fejfájás, fokozott verejtékezés, ingerlékenység, mellfeszülés és hasi görcsök, de megjelenhetnek a bőrön pattanások, zsírosabbá válhat a haj, emésztési zavarok, szédülés és álmatlanság is jelentkezhet.

A problémák hátterében a menstruációs ciklust vezérlő hormonok egyensúlyának felborulása áll, amit bizonyos ételek is segítenek.

Ne súlyosbítsuk a helyzetet, az alább felsorolt élelmiszereket tegyük tiltólistára ebben az időszakban:

  • magas cukortartalmú ételek,
  • finomított liszt,
  • koffein,
  • alkohol,
  • feldolgozott ételek,
  • szója,
  • vörösbor,
  • penészes sajtok,
  • csokoládé.

Ugyanis ezek az ételek az egyes tüneteket (pl. fejfájás, migrén) felerősíthetik!

Inkább együnk kalciumban és D-vitaminban gazdag ételeket!

A megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitel kifejezetten jótékony hatással van a ciklusra, segít egyensúlyban tartani a női hormonok szintjét. Hogy a PMS ne legyen olyan megterhelő, fontos, hogy az étrend tartalmazzon tejet, joghurtot, sajtokat és olyan zöldségeket, mint a brokkoli vagy a káposzta.

Szintén hasznos lehet a hormonok egyensúlyban tartására:

  • napi két evőkanál lenmag
  • megnövelt omega-3-bevitel – pl. szardíniából, heringből, lazacból és diófélékből
Ételek, amik segítenek a PMS elleni küzdelemben

Nem szeretnéd, hogy teljesen átvegye feletted az uralmat a menstruáció előtti őrület? (Fotó: B. BOISSONNET/BSIP)

Figyeljünk a vasra és a B-vitaminra!

A bő vérzéssel járó és hosszan tartó menstruáció gyakran vezet vashiányhoz, ezért is fontos, hogy vasban, B12- és B6-vitaminban, illetve folsavban gazdag ételeket is iktassunk be az étrendbe, legalább a menstruáció alatt. Ilyenek például a leveles zöldségek és az avokádó. A B6-vitaminnak pedig közismerten fontos szerepe van az ideg- és az immunrendszer megfelelő működésében, emellett görcsoldó hatású, illetve csökkenti az émelygést és a hányingert is.

Rostok

Olyan étel legyen minden étkezésnél a tányérunk felén, amely rostokban gazdag: spenót, sóska, brokkoli, karfiol, bimbós kel, fodros kel, káposzta. Kerüljük viszont a magas keményítőtartalmú élelmiszereket, mint a krumpli vagy a borsó.

Mangántartalmú ételek

A mangán csökkenti a vizesedést és a hangulatingadozásra is jótékonyan hat, illetve természetes antidepresszánsként is működik, mert megemeli a szerotonin hormon szintjét. Szuper mangánforrás az ananász, a barna rizs és a málna is.

Sok magnézium

A magnéziumról már tudjuk jó ideje, hogy lazítja az idegeket és az izmokat, ezért jó hatással van a PMS és a menstruáció kellemetlen tüneteire is, úgyhogy érdemes olyan ételeket fogyasztani, mint a spenót, kesudió, brazil dió. Ráadásul a cukoréhséget is elveszik ezek a magvak, nassolás helyett kiváló csemegék.

A kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet

Az orvosok szerint fontos, hogy ne hagyjunk ki egy étkezést sem a nap folyamán – legalább a menstruációnk alatt. Legyen rendes reggeli, ebéd és vacsora az asztalon, mert az a cél, hogy stabilizáljuk a vércukor- és hormonszintet a szervezetben. A menstruáció nem a fogyókúra és a böjtölés ideje, figyeljünk oda, és a szervezetünk meghálálja a gondoskodást.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top