Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Mindent egy helyen az alvászavarról

Mi történik, ha hiányzik a megfelelő mennyiségű és rendszeres alvás? Neked is vannak problémáid az alvással? Akkor ez a cikk neked szól!

Az alvás legfőbb funkciója, hogy a testünk pihenjen, ennek hiányában ugyanis az ember nem képes jól teljesíteni: gyengül a koncentráció, ingerlékenyekké válunk, bizonyos feladatok ellátása pedig akár fizikailag is nehezünkre eshet.

Alvászavar kialakulásához vezethet a szellemi túlterheltség, a felgyülemlett, megoldatlan feladatok, a munkahelyi stressz, az éjszakai munka vagy a három műszakos időbeosztás csakúgy, mint a magánéleti problémák, például a családon belüli viták.

Ha egész éjjel csak forgolódunk, stresszelünk, szorongunk, akkor érthető, ha másnap fáradtan, leverten, dekoncentráltan indul a napunk.

Tudtad? Az alváshiány stroke és cukorbetegség kialakulásához is vezethet!

Alvászavarra utalhat:

  • ha fáradtabban ébredünk fel, mint ahogy lefeküdtünk;
  • ha napközben is szinte bármikor, bárhol el tudnánk aludni, vagy el is szundítunk hosszabb-rövidebb időre;
  • ha egyre nehezebben tudunk koncentrálni és egyre gyakrabban felejtünk el dolgokat;
  • ha nehezen alszunk el, illetve éjszaka többször is felébredünk.
Az alvászavar és okai

Fotó: Unsplash

Az alvászavar típusai

Az inszomnia, azaz álmatlanság olyan állapot, amikor fáradtak vagyunk, nagyon szeretnénk aludni, de nem tudunk, illetve ha felületesen alszunk, éjszaka többször felébredünk, esetleg túl korán ébredünk fel. A tartósan fennálló inszomnia hátterében állhatnak különböző testi vagy mentális betegségek, egyes gyógyszerek, élvezeti szerek, életmódbeli és lelki tényezők egyaránt.

  • Hiperszomnia áll fenn, ha nappal annak ellenére fáradt valaki, hogy éjszaka elegendő ideig aludt. A hiperszomnia oka lehet bizonyos gyógyszerek, főként altatók vagy nyugtatók túladagolása, de a fokozott alvásigény utalhat testi betegségekre is.
  • Narkolepszia: ez a legnehezebben diagnosztizálható alvászavar, amely váratlan alvásrohamokkal, átmeneti bénultsággal, hallucinációkkal jár, és gyakran évtizedeken át okoz nagyon kellemetlen tüneteket.
  • A nyugtalan láb szindróma legfőbb tünete a végtagokban, főleg a lábakban érzett kellemetlen, nehezen leírható diszkomfortérzés, ami nemcsak az elalvást, de a nappalokat is jelentősen megnehezíti.
  • Az alvási apnoét, vagyis légzéskimaradást a garatban kizárólag alvás, illetve szendergés közben kialakuló, ismétlődő elzáródás okozza.

Fontos! Ha egy hónapnál hosszabb ideig, tartósan fennáll az alvászavar, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Ismert okhoz (időzónaváltás, stressz, családi, munkahelyi konfliktus, betegség) társuló átmeneti alvászavar esetén megoldást jelenthetnek a következő módszerek:

  • Nappali feszültség és idegesség esetén növényi hatóanyagokat tartalmazó altatószereket célszerű választani. Ezeknek nyugtató, feszültségoldó hatásuk van, és nem okoznak nappali fáradtságot, levertséget. Elalvási zavaroknál előnyösek a növényi hatóanyagokat nagyobb koncentrációban, illetve a különböző hatóanyagokat kombináltan tartalmazó altatószerek. Ha a panaszok két hétnél hosszabb ideig fennállnak, vagy a kezelés ellenére rosszabbodnak, feltétlenül orvoshoz kell fordulni a háttérben meghúzódó okok tisztázására és szakszerű kezelésére. Segíthetnek egyes gyógynövények, például az orbáncfű, a macskagyökér, a citromfű, a komló, a kamilla.
  • Fontos, hogy semmiképpen ne rettegjünk már előre attól, hogy megint nem lesz jó éjszakánk, mert az álmatlanságtól való félelem miatt ez könnyen be is következhet. A fejünkben kavargó nyomasztó gondolatokat akár úgy is el tudjuk hessegetni magunktól, hogy egyszerűen „kicseréljük” őket kellemes, megnyugvást, ellazulást hozó gondolatokra, melyekkel könnyen juttathatjuk el magunkat a jól megérdemelt álomba. Felidézhetjük például egy korábbi szép utazás, családi, vagy társasági esemény meghitt élményeit.
  • Sem teli hassal, sem pedig éhesen nem jó lefeküdni. Vacsorázzunk időben, de figyeljünk arra, hogy az esti órákban ne együk túl magunkat.
  • Ne igyunk alkoholt lefekvés előtt, mert az rontja az alvás minőségét!
  • Lefekvés előtt lehetőleg két órával már ne nyomkodjuk a tabletet vagy a telefonunkat, és ne nézzünk olyan filmeket, amelyek feszültséget, izgalmat okozhatnak.
  • A nyugodt, pihentető alvást számos tényező befolyásolhatja (pl. környezeti hatások, a matrac minősége, hőmérséklet, fényviszonyok, étkezési szokások stb.), ha törekszünk az alváshigiéniára vonatkozó szabályok betartására, akkor – amennyiben más, az alvást negatívan befolyásoló tényező nem áll fenn – könnyen visszatalálhatunk egészséges alvásritmusunkhoz.

Fontold meg: az alvászavarok gyakran hosszabb idő alatt alakulnak ki. Hasonlóan sok időre lehet szükség a zavar megszűnéséhez. Felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot, ha megfelelően képzett szakember segítségével elsajátítunk olyan technikákat (relaxációs gyakorlatok, autogén tréning, légzőgyakorlatok stb.), melyeknek rendszeres gyakorlása segíti az elalváshoz szükséges ellazulást.

(Nyitókép: Unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top