nlc.hu
Tabuk nélkül

hüvelyfolyás elkerülése

Top 5 tipp, hogy elkerüld a hüvelyfolyást!

Tartsunk be pár alapszabályt, így elkerülhetjük a bakteriális hüvelyfertőzéssel járó kellemetlen hüvelyfolyást. Mit tehetünk a bakteriális vaginózis ellen? Hoztunk 5 tuti tippet!

A bakteriális hüvelyfertőzés az egyik leggyakoribb intim probléma a nők körében, ami gyakran kiújulhat, és nemcsak meglehetősen kellemetlen panaszokkal, hanem akár komolyabb szövődményekkel is járhat. Emiatt a bakteriális hüvelyfertőzést mindenképpen kezelni kell, illetve érdemes a hosszú távú megelőzésre is gondot fordítanunk. Így a betegség újbóli fellángolását és a szövődményeket is kivédhetjük.

Fotó: getty

Fotó: Getty

Bakteriális vaginózis akkor alakulhat ki, amikor felborul a hüvely természetes baktérium-összetételének egyensúlya, a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el, a Lactobacillusok száma lecsökken, emiatt meggyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. Ez a környezet pedig kedvez a káros baktériumok elszaporodásának.

A bakteriális hüvelyfertőzés esetében a hüvelyváladék bőségessé, fehér vagy szürkés színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szaga lesz.

Milyen szövődményei lehetnek?

  • kismedencei gyulladás
  • visszatérő hólyaghurut,
  • koraszülés,
  • spontán vetélés,
  • szülés utáni fertőzések,
  • nőgyógyászati műtéteket követő fertőzések.

Antibiotikum-kúrával a fertőzés jól kezelhető. A fokozódó antibiotikum-rezisztencia miatt azonban törekedni kell arra, hogy megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel (kúpok vagy kenőcsök) fenntartsuk a hüvely természetes baktériumflóráját és savas kémhatását. Mindezek segítenek a kórokozók elszaporodása és a fertőzések kiújulása ellen is.

Mit tehetünk még? Top 5 tipp a megelőzésre:

1. Túlzott intim higiénia kerülése

Figyeljünk oda a higiéniára, a helyes tisztálkodásra, de ne vigyük túlzásba az intim mosakodószerek, irrigálók használatát, mert azok is felboríthatják a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát. Az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges vegyhatású, illatmentes mosakodókat, habár a szakemberek egy része az egyszerű vízzel történő mosakodást preferálja. Abban azonban egyöntetű a vélemény, hogy kerüljük az illatosított WC-papírt, a nedves törlőkendőket és illatosított tamponokat!

2. Helyes WC-használat

A nem megfelelő mosdóhasználat is okozhat bonyodalmakat, ezért erre is érdemes kiemelten figyelni. Jegyezzük meg: WC-használat előtt és után is mossunk kezet, a törlés pedig mindig elölről hátrafelé történjen.

3. Fogamzásgátlás okosan

Sok nő tabletta helyett szívesebben használ másfajta fogamzásgátló eszközöket, például hüvelygyűrűt, különböző habokat és zseléket. Ezek azonban megváltoztathatják a savas hüvelyi pH-t, ezáltal felborulhat a hüvelyflóra egészséges egyensúlya. A lúgos közeg pedig nem kedvez a kórokozókat kordában tartó Lactobacillusoknak. Márpedig, ha ezeknek a száma megfogyatkozik, akkor a hüvelyben élő más baktériumok gátlástalan szaporodásnak indulhatnak, amiből kialakulhat a hüvelyfertőzés. Mindenképp kérjük ki orvosunk véleményét, ha fogamzásgátlót szeretnénk választani, vagy ha változtatni szeretnénk a meglévő módszeren.

4. Fehérneműt csak hatvan fokon mossunk!

Egyrészt az alsónemű megválasztásánál nagyon fontos, hogy pamutot viseljünk, mert ez az optimális az intim zónánk számára: kényelmes és jól szellőzik. Azonban nem mindegy, hogy hány fokon mossuk ki ezeket a textileket. Bár a legtöbb ruhadarabnál azt írják, hogy 30-40 fokon indítsuk el velük a mosógépet, ez viszont nem igaz a fehérneműk esetében, ugyanis a baktériumok vígan túlélik a kézmeleg fürdést. Az alsóneműket mindig 60 fokon mossuk!

5. Menstruáció és a hüvelyfertőzés: figyeljünk oda jobban!

Menstruáció alatt legalább alváshoz váltsunk valami másra tampon helyett, főleg, ha hajlamosak vagy a hüvelyi fertőzésekre. Sokkal egészségesebb, ha éjszakára betétet használunk, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy 5 óránál tovább ne maradjon bent tampon a hüvelyben. Menstruáció idején figyeljünk oda még jobban a higiéniára, a napi rendszeres tisztálkodásra és a kézmosásra.

+1 Óvatosan a szaunában és a medencében télen is!

A bakteriális hüvelyfertőzés jelentkezhet uszoda- vagy szaunahasználat után is. Ha már nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először mindig tusoljunk le tiszta vízzel, majd cseréljük át a nedves fürdőruhát szárazra.

Tudj meg többet a testedről!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top