nlc.hu
Tabuk nélkül

Felfázás kezelése

Kihagyhatatlan praktikák a felfázás kezelésére

Minél előbb cselekszünk, annál jobb: már az első tünetek észlelésekor fel kell venni a kesztyűt a felfázással szemben! Nyugalom, vannak bevált, bombabiztos praktikák.

A fájdalmas, csípő vizeléssel, állandó vizelési ingerrel, súlyosabb esetben lázzal, deréktáji fájdalommal járó felfázás, azaz hólyaghurut leggyakoribb kiváltó oka az E. coli nevű baktérium. A húgyutakban elszaporodó baktériumok eljuthatnak a vesékhez, és akár vesemedence-gyulladást is okozhatnak! Ezért cselekedjünk azonnal, ha jelentkeznek a hólyaghurut tünetei, mert magától nem biztos, hogy elmúlik.

Bevált praktikák felfázás ellen

Ahhoz, hogy elkerüljük a felfázás súlyosbodását, ami már gyógyszeres kezelést, legtöbbször antibiotikum-kúrát igényel, apró, de hatékony trükköket is bevethetünk a hólyaghurut első tüneteinek jelentkezésekor.

Felfázás kezelése

Fotó: Unsplash

Bőséges folyadékbevitel, gyakori pisilés!

Aki hajlamos húgyúti fertőzésre, mindenképpen fogyasszon sok folyadékot. (Az ajánlott napi folyadékbevitel 2-2,5 liter). Emellett célszerű a vizeletet gyakran üríteni. A pisilést nem szabad túl sokáig visszatartani, mivel a húgyhólyagban pangó langymeleg vizelet ideális közeg a baktériumok szaporodásához.

Medveszőlőlevél

A hólyaghurut első tüneteinél érdemes bevetni ezt a gyógynövényt, amelynek antibakteriális és enyhe vizelethajtó hatása régóta ismert és mára már tudományosan is bizonyított. A belőle készült tea adagolásával érdemes vigyázni, mivel gyomorpanaszokat, émelygést is okozhat. A szárított levélből egy-két teáskanál elég szokott lenni. Legfeljebb tíz napig használjuk, mert ha ennél tovább alkalmazzuk, akkor már szembesülhetünk a kellemetlen mellékhatásokkal.

Igyunk gyógyteát

A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó többek között a csalán-, a rozmaring-, az aranyvessző- vagy a hibiszkusztea. Öntsünk le egy-két evőkanál szárított gyógynövényt forró vízzel, majd hagyjuk állni 15 percig, végül szűrjük le és igyuk meg.

Tünetenyhítés: görcsoldás, fájdalom- és gyulladáscsökkentés, borogatás

A bőséges folyadékfogyasztás mellett az időben elkezdetett tünetenyhítés is nagyon fontos: a recept nélküli fájdalom- és gyulladáscsökkentők, görcsoldók mellett borogatással ugyancsak lehet próbálkozni. Ez készülhet kamillateából, cickafarkfűből, de konyhasóval is: 3-4 evőkanálnyi sót kell egy liter vízhez adni, majd a borogató ruhát belemártani. A borogatást ezután helyezzük a hólyag fölé, az alhas területére.

Fontos! Ha valaki visszatérő hólyaghuruttal küzd, feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, az antibiotikum-kúra után pedig a hüvelyflóra természetes egyensúlyának visszaállítására is törekedni kell!

Probiotikumok

A probiotikus élelmiszerekben vagy étrend-kiegészítőkben található hasznos baktériumok erősítik az immunrendszert, segítik a tápanyagok felszívódását és az emésztés egészséges működését. Emellett megakadályozzák azoknak a bélbaktériumoknak az elszaporodását, amelyek a hüvelyben és a húgyutakban lévő mikroorganizmusokkal együtt problémákat okozhatnak.

Megfelelő öltözet

A fertőzések megelőzése, de a minél gyorsabb gyógyulás szempontjából is kritikus fontosságú az évszaknak megfelelő öltözködés. A természetes anyagú alsóneműk viselése javasolt, illetve fontos a szoros ruhadarabok kerülése, mert ezek megakadályozzák, hogy a bőr lélegezhessen.

Figyeljünk az étrendünkre!

Ha húgyúti fertőzésünk van, akkor bizonyos ételeket, italokat jobb kerülni, mert csak feleslegesen irritáljuk vele a húgyhólyagot, vagy éppen dehidratáljuk a szervezetet. Ezért ilyenkor ne fogyasszunk túl sok kávét, ne igyunk alkoholt, sem koffeines üdítőket, illetve kerüljük a túl fűszeres ételeket és a mesterséges édesítőket is.

Alapszabályok, amelyeket télen-nyáron be kell tartani!

  • Az uszodában, strandon, ha kijöttünk a medencéből, minél hamarabb törölközzünk meg, és cseréljük szárazra a vizes fürdőruhát.
  • Ne viseljünk műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatunk, aminek fertőzés lehet a vége.
  • Ha pisilni kell, akkor azonnal menjünk a mosdóba! Semmiképp se tartsuk vissza, mert az csak súlyosbítja a problémát.
  • Bármilyen okból is antibiotikumot kell szednünk, utána mindig gondoskodjunk a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának helyreállításáról.
  • A helyes WC-használatra mindig ügyeljünk: ne csak utána mossunk kezet, hanem előtte is! Mindig elölről hátrafelé töröljük meg magunkat odalent, máskülönben hamar felütheti a fejét a fertőzés.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top