nlc.hu
Tabuk nélkül

Tévhitek a bakteriális hüvelyfertőzésről

Óriási tévhitek a bakteriális hüvelyfertőzésről

A bakteriális vaginózis az egyik leggyakoribb hüvelyfertőzés. Annak ellenére, hogy sok mindent tudunk róla, még mindig rengeteg a félreértés körülötte. Elmondjuk a legnagyobb tévhiteket!

Abban az esetben, ha a hüvely ökológiai egyensúlya valamilyen tényező miatt felborul, a Lactobacillusok száma csökken, így a hüvely egészséges savas pH-ja lúgos irányba tolódik, és elszaporodnak az olyan baktériumok, melyek gyulladást okoznak a hüvelyben. Ilyenkor a hüvelyváladék mennyisége bőséges lesz, fehér vagy szürkés színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagúvá válik.

A hüvelyflóra egyensúlya meglehetősen gyakran borul fel antibiotikumok szedését követően, hiszen az antibiotikum nem válogat jó vagy rossz baktérium között, így a hüvely védelmét ellátó, tejsavtermelő Lactobacillusok létszámát is megtizedelheti.

Sokszor okolhatjuk azonban saját magunkat is a bakteriális vaginózis kialakulásáért, ugyanis a túlzásba vitt intimhigiénia, különösen az indokolatlan, gyakori irrigálás kifejezetten kártékony lehet, mivel a hüvelyöblítéssel kimoshatjuk a normál flórát a hüvelyből.

Hüvelyfolyás és tévhitek

Fotó: Getty

Nézzük a fertőzéssel kapcsolatos legnagyobb tévhiteket:

Tévhit, hogy a bakteriális hüvelyfertőzés nem kezelhető

Mivel az ilyen típusú hüvelyfertőzést általában egyszerre többféle baktérium elszaporodása váltja ki, ezért antibiotikummal jól kezelhető, de nagyon fontos, hogy tartsuk be az orvosunk által javasolt útmutatásokat: a felírt készítményt addig és úgy használjuk, ahogyan ő előírta! Arról pedig semmiképpen ne feledkezzünk meg, hogy a fertőzés kiújulásának elkerüléséhez a hüvelyflóra regenerálására is szükség lesz, ugyanis az antibiotikum a betegség miatt már amúgy is jelentősen lecsökkent létszámú jótékony Lactobacillusokat még inkább megtizedeli.

Tévhit, hogy bakteriális vaginózis nem fordulhat elő a menstruáció alatt

A hüvely optimális, enyhén savas pH-ját a menstruációs vérzés is lúgos irányba tolja, ezért a kórokozók elszaporodásának megakadályozására a gyakori tamponcsere ajánlott.

Csak fertőzéses tevékenységek idézhetik elő: ez tévedés!

Előfordulhat, hogy egy más betegség kezelésére szedett antibiotikumnak a szervezet hasznos baktériumai is áldozatul esnek, és ennek következményeként kialakul a bakteriális hüvelyfertőzés. Sőt, a fertőzés gomba elleni lokális hüvelykezelés következtében is megjelenhet.

Fogadjuk meg! Ha évente legalább 3-4 alkalommal van visszatérő hüvelyi fertőzésünk, fontos, hogy kenetvétellel ellenőriztessük, hogy az alkalmazott terápia sikeresen elpusztította-e a kórokozókat, mert ha mégsem, akkor egy másik, hatásos kezelési mód megválasztására lesz szükség.

A terápiát segíthetjük olyan készítménnyel, amely bakteriális vaginózis megelőzésére szolgál.

Tévhit, hogy a WC-használat nem szólhat közbe

A helyes WC-használatra mindig ügyeljünk: előtte és utána is mossunk kezet, a törlés pedig elölről hátrafelé történjen, máskülönben könnyen fertőzés ütheti fel a fejét.

Tévhit, hogy nincs összefüggés az óvszer nélküli szex és a bakteriális vaginózis között

Kétségtelen, hogy a bakteriális vaginózis nem nemi úton terjedő betegség, az aktus során a hüvelybe kerülő sperma azonban megváltoztatja a hüvely pH-ját, ami felboríthatja a hüvelyflóra szokásos rendjét, és emiatt könnyedén kialakulhat a bakteriális hüvelyfertőzés. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a védekezésre óvszer helyett spermicid tartalmú fogamzásgátló készítményt (krém, hab, zselé, kúp) használunk. Hogy ezt elkerüljük, érdemes óvszert használni az együttlétek alatt.

Állítólag nincs hatással a hüvelyflórára a gyakori partnercsere. De igen!

A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat következtében is megváltozhat a hüvely baktérium-összetétele, ezáltal felborul a hüvelyflóra egyensúlya. Fontos, hogy használjunk óvszert, és ha a kapcsolat komolyra fordul, akkor is hagyjunk időt arra, hogy intim ökoszisztémánk „hozzászokjon” a partnerünkhöz.

Fontos, hogy felismerjük a bakteriális fertőzés jellegzetes tünetét: ahogy fentebb említettük, a hüvelyváladék ilyenkor bőségessé, tejsavóhoz hasonló állagúvá, szürkésfehér színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szaga lesz. Törekedjünk a hajlamosító tényezők kiküszöbölésére, továbbá tartsuk fenn a hüvely természetes baktériumflóráját és savas kémhatását megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel. Mindezek segítenek a kórokozók elszaporodása és a fertőzések kiújulása ellen is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top