nlc.hu
Tabuk nélkül

Klimax és elhízás!

Segítség, klimaxolok és nagyon meghíztam!

Való igaz, a változókor egyik felettébb kellemetlen hozadéka a kilóink gyarapodása. De a helyzet nem reménytelen, csak tenni kell ellene!

A klimax általában 40-50 éves kor között érkezik a nők életébe, ekkor áll le szép fokozatosan az ösztrogén és a progeszteron hormon termelődése, amitől elmarad a menstruáció, és egy sor utálatos tünet jelentkezik.

A menopauzáig (legutolsó menstruációig) vezető út évekig is eltarthat, időpontját utólag lehet csak megállapítani: akkor mondhatjuk magunkról, ha már minimum 12 hónapja nincs menstruációnk. Mivel nem minden rövidebb-hosszabb menstruációelmaradás jelent menopauzát, mindenképp nőgyógyásszal is konzultáljunk.

Klimax és az elhízás

Tegyünk az elhízás ellen (Fotó: Getty Images)

A klimax leggyakrabban felbukkanó „kísérői”:

  • hőhullámok
  • szorongás
  • depresszió
  • éjjeli izzadás
  • hangulatingadozás
  • alvászavar
  • hüvelyszárazság
  • csökkent libidó
  • anyagcsere-változások

Miért hízunk el a változókor alatt?

A változókorban az ösztrogénszint visszaesésével az anyagcsere-folyamatok is lelassulnak, és a petefészek is leáll, emiatt a szervezet máris kevesebb kalóriát használ fel. Ennek következtében a korábbi mértékű táplálékbevitel hízáshoz vezethet. Tovább rontja a helyzetet, hogy ebben az időszakban csak kevesen sportolnak rendszeresen. A természetesen csökkenő izomtömeg szintén lassítja az anyagcserét, és még kevesebb kalóriát használ általa a szervezet.

Tegyünk a plusz kilók ellen!

Donna Begg életmódtanácsadó a következő három területet tartja a legfontosabbnak, ha csillapítani akarjuk a klimax tüneteit, és szeretnénk formában maradni.

1. Rendszeres testmozgás

A rendszerességen hetente három óra testmozgást ért a szakértő, ugyanis egy tanulmányban már kimutatták, hogy egy éven keresztül ennyi mozgástól a fizikai és mentális egészség is jelentősen javul a klimaxoló nőknél: több lesz az energiánk, felgyorsul az anyagcsere, csökken a stressz, és jobban is alszunk tőle.

Nem mellesleg pedig a rendszeres mozgással tehetünk a hízás ellen is, sőt a kettes típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás is megelőzhető vele, arról nem is beszélve, hogy nagy segítség a menopauza alatti hangulatingadozások enyhítésében: kiegyensúlyozottabbá válunk tőle lélekben, amitől máris javul az életminőségünk.

2. Kezeljük a stresszt

A stressz felerősíti a klimax tüneteit, ezért külön figyelmet kell fordítani arra, hogy milyen stresszcsökkentő technikák hatásosak a saját életünkben: van, akinek a jóga segít, másoknak az alvás előtti relaxáció. A hormonális ingadozások miatt sűrűbben lehetünk magunk alatt, ilyenkor nem megoldás a hűtőszekrényt nyitogatni és evésbe fojtani a bánatunk, inkább helyezzük előtérbe a saját jóllétünket, kényeztessük a testünket és lelkünket, foglaljuk le magunkat, keressünk új hobbit, szakkört, testmozgást: a lényeg, hogy kerüljük a stresszevést.

3. Étrend

Ha le akarjuk győzni a tüneteket, akkor bizony az étrenden is változtatni kell. Első körben a kevesebb kávé, cukor, üdítő a megoldás – nem kell azonnal bio/vegán/nyers életmódra váltani, elég az is, ha kiiktatjuk a cukros és feldolgozott ételeket az étrendünkből.

A menopauzával gyakran együtt jár a kiszáradás is, így fontos figyelni a napi folyadékbevitelre: minimum 8-12 pohár vizet igyunk naponta, akkor nagy baj már nem lehet. A víz segít megelőzni a hízást, sőt fogyni is, valamint jót tesz a klimax alatti hormonváltozástól lelassult anyagcserének.

Olvass testkép témában:

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top