nlc.hu
Tabuk nélkül

Véltozókor könnyedén

Vedd könnyedén a változókorral járó akadályokat: így változtass az életmódodon!

A változókorral járó hormonális változások sok nőnél okoznak testi-lelki kellemetlenségeket, de életmódbeli változtatásokkal sokat tehetsz a klimaxszal járó legzavaróbb panaszok megelőzéséért.

A változókor a nőknél egy több éven át tartó, általában a negyvenes életévek közepétől kezdődő folyamat. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem az ennek következtében kialakuló kellemetlen tünetek is megkeseríthetik a nők mindennapjait.

Tapasztalatok szerint a változókor nehézségeinek megelőzésére, illetve a legzavaróbb tünetek enyhítésére az egészséges életvitel a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb módszer: azaz kiegyensúlyozott étrend, a dohányzás kerülése, valamint a rendszeres testmozgás.

Változókor és a sport

Tegyél magadért! Változtass az életmódodon! (Fotó: Getty Images)

Hogy változtass az életmódodon?

Keress egy új hobbit!

A klimaxszal egy új életszakasz kezdődik, amely a nehézségek ellenére számtalan új lehetőséget kínál. Vágj bele egy tanfolyamba, válassz egy kedvedre való, új időtöltést. Ez erősíti megtépázott önbizalmad, és javítja a kedélyedet is.

Sportolj rendszeresen!

Sokan szembesülnek a változókor alatt észrevétlenül felkúszó pluszkilókkal, illetve a csökkenő nemi vággyal. A rendszeres mozgás nemcsak a test karbantartására szolgál, de a libidóra is pozitív hatással van, hiszen a nők akkor hiszik el igazán magukról, hogy szexik, ha fittnek, fiatalosnak érzik magukat. Arról nem is beszélve, hogy egy kis gyaloglás, erdei kirándulás amellett, hogy a testet formálja, a lelkünket is erősíti!

Figyelj oda, mit eszel!

A kalciumban (tej, tejtermékek, mandula, mák) és D-vitaminban (szardínia, gomba, máj, tojás) gazdag táplálkozás elsősorban a csontritkulás megelőzése érdekében fontos, de az egyéb vitaminok (A-, B-, E-vitamin) és ásványi anyagok (pl. cink, magnézium, vas) kellő mennyiségű bevitele szintén hozzájárulhat a kellemetlen tünetek mérsékléséhez.

Tipp: A testi-lelki tünetek kezelésére próbálkozhatunk a gyógynövények kúraszerű használatával: például főzz teát orbáncfűből, használj gyógynövénytartalmú készítményeket.

A túl fűszeres, forró ételeket, a cukrozott, szénsavas üdítőket viszont jobb elkerülni, ezek ugyanis felerősítik a klimax idején jelentkező hőhullámokat. Érdemes inkább sok szénsavmentes ásványvizet vagy gyógyteát fogyasztani.

Mire érdemes még figyelni:

  •   A húsokból és tejtermékekből származó telített zsírok növelhetik a szívbetegségek esélyét, ezért amikor csak teheted, használj növényi zsiradékot!
  • A finomított szénhidrátoktól is jobb, ha óvakodunk, a fehér kenyér, a tészták és a különböző péksütemények fogyasztása csak mértékkel ajánlott.
  •  A cukrot, koffeint és alkoholt tartalmazó élelmiszereket is lehetőleg mellőzzük.

Segíts magadon, hozd ki a legtöbbet a helyzetből!

Azok a nők, akik nem tragédiaként élik meg az átalakulást, hanem inkább új életszakaszként tekintenek rá, nyugodtabban viselik a klimaxot, és könnyebben dolgozzák fel ezt az időszakot. Sokan közülük tudatosan új hobbit választanak, de vannak, akik akár hivatást, szakmát is ilyenkor váltanak. Tehát: fogadd el önmagad, merj beszélni a problémákról, de ha nem megy, ne szégyellj szakemberhez fordulni, ha egyedül nem boldogulsz.

Fontos! A család támogatása sokat segít a változókorban lévőknek abban, hogy a nehézségeken túljussanak. Az őszinte beszélgetések után a környezetükben élők is jobban alkalmazkodnak majd a helyzethez, és emberi kapcsolataik is javulhatnak. A pozitív légkör kialakítása az egyik alappillére a tünetek mérséklésének.

Olvass testkép témában:

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top