nlc.hu
Tabuk nélkül

Vashiány tavasszal

A tavaszi diéta veszélyes is lehet

Gondold végig: nem teszel magaddal jót, ha drasztikus diétába fogsz, hiszen az „önsanyargató” életmódod a szervezeted vaskészleteire is negatív hatással lehet. Ne légy önmagad ellensége!

A vas kulcsszerepet játszik a sejtek működésében, anyagcsere-folyamataiban, oxigénellátásában. Ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges vasmennyiséghez, előbb-utóbb kialakul a vashiány.

A tavaszi diétáddal nem biztos, hogy jót teszel a szervezetednek

Az egysíkú, helytelen táplálkozás vagy éppen a kész- és gyorséttermi ételek túlzott fogyasztása mind-mind kiváltó okai lehetnek a vashiányos állapotnak, de ugyanúgy a diétával vagy a túlzottan intenzív sporttal is rosszat tehetsz magadnak!

Fontos! A vas felszívódását számos étrendi tényező gátolhatja, így például a tejtermékekben található kalcium, vagy a gabonafélék fitát- és lektintartalma, a koffein, valamint a teában lévő tanninok. Ezért nemcsak az a fontos, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mit mivel eszünk. Étrendünkben a vörös húsokat érdemes előnyben részesítenünk, mivel ezeknek magasabb a vastartalma, amelyből több is tud a szervezetünkben hasznosulni, mint a zöldségekből, ahol a vas felszívódását a fent említett egyéb ételkomponensek is jelentősen befolyásolják.

Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy az intenzív sporttevékenység ugyancsak több vasat „fogyaszt”

A megerőltető fizikai aktivitás ugyanis fokozza a vérkeringést és emeli a pulzusszámot, hiszen a működő izmoknak több oxigénre van szükségük. Ugyanezen okból nő a vörösvértestszám és ezzel együtt az oxigént szállító hemoglobin termelése is, ami fokozott vasszükségletet idéz elő. A sportolók mégis nemegyszer megfeledkeznek a vérképzéshez szükséges C-vitamin, folsav és vas beviteléről, holott nagyon fontos lenne erre is kellő figyelmet fordítaniuk, mert ezek hiányában könnyebben kialakulhat náluk vashiányos állapot. Ez történt Beátával is, aki a szigorú diéta mellett intenzív sportba is kezdett.

Vashiány és a diéta

Fotó: Getty Images

„Igaz, a kilók olvadtak rólam, aminek nagyon örültem, de egyáltalán nem figyeltem arra, hogy a ’kiizzadt’ ásványi anyagokat és vitaminokat valamilyen módon pótoljam a szervezetem számára, még étrend-kiegészítőket sem használtam. Egy idő után a teljesítményem csökkent, fáradékonyabb lettem és iszonyatosan hullani kezdett a hajam is. Pont verseny előtt álltam, nagyon bepánikoltam, így elmentem orvoshoz. A vérvételt követően kiderült, hogy ezért az állapotért csak és kizárólag magamat okolhatom, hiszen nem pótoltam a szervezetem számára fontos ásványi anyagokat. Igaz, zöldségféléket ettem, húsokat viszont nagyon ritkán, pedig az alapesetben is kellene, nemhogy egy olyan állapotban, amikor a szervezet óriási nyomásnak van kitéve. Igazi sportolóvá akartam válni pár hónap alatt, de kiderült, hogy ez nem így megy… Van még hova fejlődnöm és van mit tanulnom. Azóta megreformáltam az étrendemet egy dietetikus segítségével, használok étrend-kiegészítőket, C-vitamint is szedek, valamint külön figyelek a folsav és vas bevitelére is. Többé nem szeretnék vashiányos állapotba kerülni, hiszen jó pár versenyt ki kellett hagynom emiatt” – mondta Bea.

Ha vaspótlásra szorulunk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemi vastartalmát: legalább napi 100 mg elemi vas beviteléről kell gondoskodnunk ahhoz, hogy az abból hasznosuló mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet szükségletét. Emellett reformáljuk meg az étkezésünket és együnk vasban gazdag ételeket (máj, búzakorpa, tökmag, szezámmag, hüvelyesek, lenmag, pisztácia, rókagomba).

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Inna Morton)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top