nlc.hu
Tabuk nélkül

Hüvelyszárazsággal járó problémák

Tegyünk rendet a hüvelyszárazság elleni lehetőségek között!

Még mindig elég nagy a zavar a hüvelyszárazság körül, ami életkortól függetlenül bárkinél kialakulhat. Van rá segítség? Ha igen, mi az? Milyen készítménytől remélhetünk tartós hatást?

Mi a hüvelyszárazság?

A hüvelyszárazság a változókor egyik jellemző tünete. A klimax során ugyanis csökken az ösztrogénszint, a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik, sorvad, romlik a vérellátottsága. A hámszövet veszít rugalmasságából és izgalmi állapotban sem éri el a megfelelő nedvességet. Ennek következtében az együttlétek fájdalommal és akár apróbb sérülésekkel is járhatnak. A száraz hüvely okozta égő, feszülő érzés akár állandósulhat is a mindennapokban.

Milyen okai lehetnek még a hüvelyszárazságnak?

A hüvelyszárazságnak oka lehet például a hormonális fogamzásgátlás vagy egyéb hormonterápia, jelentkezhet szülés után, szoptatás alatt, de cukorbetegség, stresszes életmód, kemoterápia vagy sugárkezelés miatt ugyancsak érintheti a fiatalabb korosztályt is.

Tegyünk rendet a hüvelyszárazság elleni lehetőségek között!Vannak lehetőségeink!

Nem szabad megijedni: a tünetek jelentkezésekor legjobb minél előbb felkeresni a nőgyógyászt, aki javaslatot tesz a megfelelő terápiára.

  • A különböző síkosítók az aktus előtti alkalomszerű használattal az adott pillanatban segítenek, de a hatásuk nem tartós. Semmiképpen nem érdemes azonban babaolajat, testápolókat vagy bármilyen más házi megoldást alkalmazni, ezek ugyanis irritációt okozhatnak!

Fontos! A hüvelyszárazságot nem csupán az együttlétek idejére, hanem tartósan is kezelni kell, ellenkező esetben számos egyéb következménye lehet az irritált-viszkető érzéstől kezdve egészen a hüvelyflóra megváltozásán át a hüvelyhám sérüléséig, de a hüvelyi fertőzések és a felfázásos panaszok is gyakoribbá válhatnak.

  • Amennyiben ösztrogénhiány okozza a problémát, kézenfekvő lehet a jóval tartósabb hatású hormontartalmú készítmények vagy fitoösztrogén-tartalmú helyi készítmények alkalmazása, mivel az utóbbiaknak is ösztrogénszerű hatása van.
  • Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból ellenjavallt. Ilyenkor célszerű ápoló, nedvesítő összetevőket tartalmazó kombinált készítményeket kúraszerűen, szükség szerint akár hosszú távon is használni. Ezek hormonmentesek, változatos összetételűek: hialuronsavat, tejsavat, gyógynövénykivonatokat, illóolajokat tartalmaznak, amelyek nemcsak hidratáló, hanem tartósan regeneráló hatásúak is. 
  • Az intimlézeres kezelés a változókori hüvelyszárazság enyhítésére ad lehetőséget, oly módon, hogy a kezelés során a lézerrel megerősítik a hüvelyhám alatti kötőszövetet, vagyis újra rugalmassá teszik a hüvely falát, így nem kell többet a berepedezéstől, a fertőzésektől és a fájdalomtól sem tartanod. Többszöri kezelés után a gyulladt állapot megszűnik, és a szexuális együttlétek sem okoznak majd többé kellemetlen pillanatokat. Csupán néhány percet vesz igénybe alkalmanként, és érzéstelenítőre sincs szükség.

Mi alapján válasszunk?

Dr. Caroline Mitchell, a Harvard Egyetem kutatója két különböző, a hüvelyszárazság kezelésére kifejlesztett módszert és egy placebót, azaz hatóanyag nélküli szert hasonlított össze. Az eredmények szerint a hüvelyi ösztrogén, a hüvelyi hidratáló és a placebókészítmény is hasonlóan hatékonynak bizonyult a hüvelyszárazság kezelésében.

A vizsgálatban a résztvevőket három csoportba osztották oly módon, hogy sem a résztvevők, sem a kezelő orvosok nem tudták, melyik vizsgálandó készítményt alkalmazzák. Az első csoport ösztrogéntartalmú kúpot használt két hétig minden nap, majd hetente kétszer a gél állagú placebo folyamatos használata mellett. A második csoport a hüvelyi hidratáló kúpot és a placebo-gélt használta ugyanilyen gyakorisággal, a harmadik csoport pedig a vizsgálat teljes ideje alatt csak a placebo-gélt alkalmazta. Az eredmények szerint a hormontartalmú kúp és a hüvelyi hidratáló hasonlóan hatékonynak bizonyult, sőt – a kutatók legnagyobb meglepetésére – a placebo is majdnem ilyen jól teljesített.

Pócza Iván, gyógyszerész tapasztalatai szerint sokan alkalmaznak síkosítókat, de mivel ezek hatása nem tartós, a nők nagy része (természetesen szakorvosi felügyelettel és véleménnyel) a hüvelyi hidratáló készítmények mellett teszi le a voksát. Mivel sokan tartanak a hormontartalmú terápiától, így – amennyiben lehetőség van rá – más, alternatív módszert választanak a probléma kezelésére. Az ápoló, nedvesítő összetevőket tartalmazó kombinált készítményekkel a szakember szerint a nők elégedettek, ami nem csoda, hiszen hosszan tartóan, biztonsággal használhatók.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Fotó: Getty Images/Jomkwan)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top