nlc.hu
Tabuk nélkül

A tüsszentés, mint allergiás reakció

A tüsszentés, mint allergiás reakció – valóban szükséges rossz?

A tüsszentés a szervezetünk legtermészetesebb reakciója olyankor, ha az orrunkba és a légzőszerveinkbe hirtelen idegen anyag kerül, vagy valami irritálja ezt a területet. Több oka is lehet azonban annak, ha folyamatosan tüsszögünk.

Bár irtó kellemetlen tud lenni a tüsszögés, de a legtöbbször azért történik, mert valamilyen apró részecske vagy idegen anyag került az orrüregünkbe, és elérte a nyálkahártyát. Ennek hatására hisztamin termelődik, ami elkezdi ingerelni az orrban található idegsejteket. Ez tüsszentést provokál, ami nem más, mint a levegő erőteljes kipréselése az orrüregen keresztül.

Allergia ellen

(Fotó: Getty Images)

Védelmi reakció, a szükséges „rossz”

Szervezetünk célja a tüsszentéssel, hogy a testidegen anyagot kilökje magából, és megszüntesse az irritációt. Ha ezután is folytatódik a tüsszögés, akkor az orrüreget irritáló anyagok valószínűleg még mindig ott vannak, vagy folyamatosan újra megjelennek. A hirtelen, folyamatossá váló tüsszögésnek azonban több oka is lehet: az egyik az allergia.

Légúti allergiásoknál nagyobb eséllyel jelentkeznek a tüsszögés mellett egyéb tünetek is: orrfolyás, orrviszketés és orrdugulás.

Allergia esetén az orrunk receptorait a levegőben lévő, allergiát kiváltó részecskék, így például a pollenek, folyamatosan irritálják. Ebben az esetben a tüsszentés nem hoz megkönnyebbülést, hiszen a folyamat azonnal újraindul. Előfordulhat, hogy többször is tüsszentünk egymás után: ennek oka, hogy a szervezetünk egyetlen tüsszentéssel nem volt képes minden irritáló anyagot kisöpörni magából. Érdemes ilyenkor jó erősen kifújni az orrunkat, hogy rásegítsünk, vagy este gőzölnünk egyet, ami szintén segít kitakarítani az orrjáratokat.

Mi hozhat enyhülést?

A pollenallergiás időszak évről évre hosszabbra nyúlik, jellemzően kora tavasztól késő őszig is eltart. Az allergiás szénanátha kellemetlen tünetei, mint az állandó orrfolyás és tüsszögés megkeseríthetik a mindennapokat. Sokan használnak valamilyen szintetikus orrspray-t, hogy az orrfolyást és az orrdugulást megszüntessék, ám az ilyen szerekkel jobb csínján bánni, hiszen ezek közül sokat 7-10 napnál tovább nem is lehet használni, mivel függőséget okoznak, illetve idővel csak egyre rosszabb állapotot idézhetnek elő.

Ha a lokális kezelés (az orrspray-k mellett például szemcseppek használata) nem elegendő, akkor antihisztamin-tartalmú gyógyszer szedése is szükséges lehet allergiaszezon idején. Szteroidokat viszont csak nagyon ritkán, az olyan súlyos esetekben alkalmaznak, amikor egyéb kezelés már nem segít.

Vigyázat! Ha csukott szájjal és befogott orral tüsszentünk, úgy erősebb nyomás éri a dobhártyát, ami sértheti annak felületét, és ritkább esetekben szédülést vagy akár hallásvesztést is okozhat. Ráadásul így a káros anyagok sem távoznak a testünkből. Meglehet, hogy a tüsszögés – a sajátunk és a másoké is – idegesítő, mégse „tartsuk vissza”, hiszen fontos szerepet tölt be.

Olvass még többet az allergiáról az nlc.-n: 

 
(Fotó: Getty Images/IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY)

(Forrás: Allergiaközpont, benu.hu)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top