nlc.hu
Tabuk nélkül

Az élvezetes változókor

Az élvezetes változókor 3+1 alapszabálya

Attól, hogy változókorba lépünk, az életünk nem ért véget. Önsajnálat helyett inkább használjuk ki a korral és az új helyzettel járó lehetőségeket.

A változókor vagy klimax általában a nők negyvenes éveiben kezdődik, és beletelik pár évbe, amíg a folyamat lezárul.

A változókorral járó testi panaszok, mint például a hőhullámok, az éjszakai izzadás, fejfájás, hízás vagy hajritkulás mellett jelentkezhetnek lelki tünetek is, amelyek szintén komolyan megterhelik a nőket: hangulatingadozás, ingerlékenység, fáradtságérzés, szorongás, sőt akár depresszió is jelentkezhet. Ne engedjük, hogy a hormonok átvegyék felettünk az irányítást a mindennapokban: inkább hozzuk ki a legtöbbet ebből az életszakaszból is.

Legyen élvezetes a változókor, mutatjuk hozzá a tuti receptet:

Étkezés

A kiegyensúlyozott étrend, különösen a kalcium- és D-vitamin-tartalmú élelmiszerek pozitív hatással lehetnek a hormonális változások okozta panaszokra. A kalória mennyiségének csökkentésével, illetve a rostdús gyümölcsök, zöldségek és sovány tejtermékek rendszeres fogyasztásával szintén tehetünk a kellemetlen tünetek ellen. A sok zöldség és gyümölcs mellett fogyasszunk halat és olívaolajat is. Vigyünk be kevesebb szénhidrátot, tartózkodjunk az édességektől, a csípős ételektől, illetve a sok sótól: helyette inkább zöldfűszereket használjunk. Lehetőség szerint szakítsunk a dohányzással.

Változókor nehézségei

Fotó: Getty Images

Mozgás

Próbáljunk meg elegendő időt szentelni a pihenésnek: hallgassunk meditációs zenét, relaxáljunk, igyekezzünk tudatosan kontrollálni az alvásunkat. A rendszeres mozgás szintén fontos, de mindenképpen válasszunk olyan mozgásformát, ami örömet ad: a tánc, a csapatsportok ilyenkor rengeteg pluszt tehetnek az életünkhöz. Támogatást jelent, ha a sorstársainkkal beszélgetünk: szervezzünk barátnős programokat, menjünk moziba, iratkozzunk be tanfolyamra, járjunk workshopokra. Keressük a lehetőségeket, a kihívást, amelyek erősítenek és feltöltenek bennünket, hogy újra megtalálhassuk önmagunkat.

Tipp: A biciklizés például remek mozgásforma, ha a szívet, az ízületeket és a térdet szeretnénk kímélni. A kerékpározás felpörgeti a pulzust, kitágítja az ereket, fokozza a vérkeringést, így csökkenti az infarktus és az agyvérzés esélyét is. Mindemellett egy kis reggeli vagy esti gyaloglás, erdei kirándulás ugyancsak formálja a testet.

Gyógynövényekkel is érdemes próbálkozni:

  • vörös here és szója: ösztrogénszerű hatásuk révén a testi tüneteket enyhítik
  • orbáncfű: hangulatjavító, hatásos az enyhe depresszió ellen
  • poloskavész: régóta alkalmazzák „női bajokra”, napjainkban elsősorban a változókor testi tüneteinek csillapítására
  • citromfű: nyugtató, feszültségoldó hatású
  • macskagyökér: álmatlanság ellen lehet a hasznunkra

Bármelyik gyógynövényt is alkalmazzuk, mindig járjunk utána, mely készítményekkel szedhetők együtt, a használatukról pedig feltétlenül tájékoztassuk kezelőorvosunkat is!

Az intimitás fontossága

Előfordulhat, hogy változókorban hüvelyszárazság is kialakul, aminek következtében fájdalmassá válik az együttlét. Vigyázzunk, mert ebből egy idő után komoly konfliktusok adódhatnak a párkapcsolaton belül, főleg akkor, ha nem mondjuk el őszintén a párunknak, mi is történik velünk. Mindig van megoldás: hüvelyszárazság esetén a szexuális aktus síkosítók használatával megkönnyíthető, ezek azonban csak átmenetileg jelentenek gyógyírt. Ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor kifejezetten a hüvelyszárazság kezelésére javasolt, lehetőleg hormonmentes hüvelyi készítmények közül válasszunk.

A rendszeres együttlét segíthet az örömteli szexuális élet fenntartásában.

Tipp: A hüvelyizomzat gyengülésébe nem kell belenyugodni. Már fiatalabb korban megéri megtanulni és gyakorolni ezeknek a rejtett izmoknak az edzését: érdemes szakember segítségét kérni és részt venni egy néhány órás intimtorna-tanfolyamon.

Az egészséges életmód:

 
(Nyitókép: Getty Images/DusanManic)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top