nlc.hu
Tabuk nélkül

Hüvelyszárazság és a klimax

Generációkon átívelő probléma lehet a hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság sajnos nemcsak az idősebb korosztályt sújtja, bizonyos okok miatt kialakulhat akár a fiatalabbaknál is.

A változókor során bekövetkező hormonális változások az intim területek állapotát is befolyásolják. Az ösztrogénszint csökkenésének hatására a hüvelyhám elvékonyodik, kiszárad, veszít a rugalmasságából, néha be is gyullad, emellett visszatérő fertőzések is előfordulhatnak. A száraz hüvely miatt az együttlétek fájdalommal, apróbb hámsérülésekkel is járhatnak, az égő, feszülő érzés állandósulhat, ez pedig előbb-utóbb a libidó csökkenéséhez, illetve szexuális elhidegüléshez is vezethet.

Klimax tünetei

Fotó: Getty Images

Két különböző generáció, ugyanaz a probléma

Kati és Zsófi: anya és lánya, akik mindketten ugyanazzal a problémával küzdenek, csak épp más-más okból. Katinál a menopauza szövődményeként alakult ki hüvelyszárazság, Zsófinál pedig szülés után, a szoptatás idején.

A szoptató kismamák szervezetében megemelkedik a prolaktin hormon szintje, miközben jelentősen csökken az ösztrogénszint, aminek következtében felléphet hüvelyszárazság. Ez történt Zsófi esetében is. „Anyával nagyon bizalmas a kapcsolatunk, és egy beszélgetésünk alkalmával szó esett a hüvelyszárazságról, és hogy mennyire kényelmetlenül érzem magam odalent. Megkérdeztem, tud-e valami megoldást a problémámra, ami gyors és kíméletes. Tudtam, hogy ő is hasonló gondokkal küzd a változókor következményeként. Az persze kicsit aggasztott, hogy anyának az egyéb panaszok miatt a hormonkezelés vált be, de nagyon bíztam abban, hogy van más alternatíva, hiszen még szoptatok, és nekem a baba az első, ezért hormonterápiát semmiképp sem akartam. Szerencsére anyának – mint mindig – most is volt egy jó tanácsa” – mondta Zsófi, majd az anyukájára nézett.

„A gyógyszertárakban kapható, a hüvely hidratálására, regenerálására szolgáló krémek vagy hüvelykúpok tartós, napi használata sokat segíthet. Ezt javasoltam Zsófinak, és szerencsére jobban is lett tőle” – mondta Kati.

A fiatalkori hüvelyszárazság hátterében álló további okok:

  • A termékeny korban lévő nőknél gyakran a nemi vágy csökkenéséhez lehet kapcsolni a hüvely nedvesedésének hiányát, aminek hátterében főleg párkapcsolati problémák, stressz, táplálkozási zavarok állhatnak, de antidepresszánsok szedése is kiválthatja.
  • Pajzsmirigyproblémák szintén állhatnak a hüvelyszárazság hátterében.
  • A hormonális fogamzásgátló tabletták sok esetben libidócsökkenést okoznak, a szakemberek szerint ilyenkor érdemes más típusú fogamzásgátlásra áttérni.
  • Intimzuhany alkalmazása mellett is felléphet szárazsággal járó hüvelyi irritáció, ezért sem javasolják az orvosok a gyakori hüvelyöblítést.
  • A nőgyógyászati daganatos megbetegedések kezelésének gyakori következménye az ösztrogénhormon termelésének csökkenése, így sugárkezelés, kemoterápia közben, illetve után is kialakulhat a probléma.

Ne hagyjuk kezeletlenül a hüvelyszárazságot!

Az elvékonyodott, száraz hüvelyhám sérülékennyé válik, emiatt gyengül a fertőzésekkel szembeni ellenállóképessége. Ha felborul a hüvelyflóra egyensúlya, és a savas környezet megváltozik, elszaporodnak a kórokozók, megnő a különféle hüvelyi fertőzések kialakulásának esélye. A kezeletlen hüvelyszárazság következményeként tehát gyakrabban alakulhat ki hüvelyfertőzés, illetve hólyaghurut is.

Az aktust síkosító használatával könnyebbé tehetjük, de mivel a hatás csak pillanatnyi, a hétköznapokban tapasztalt kellemetlen szárazságérzésre ez nem nyújt tartós megoldást.

Kézenfekvő lehet hormontartalmú, helyi készítmények alkalmazása, elvégre a problémát gyakran az ösztrogénhiány okozza. Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból ellenjavallt vagy kockázatos, ilyenkor érdemes inkább hormonmentes, ápoló, nedvesítő összetevőket tartalmazó kombinált készítményeket használni.

Ma már lehetőségünk van lézeres eljárást is választani. Ez a terápia a változókori hüvelyszárazságra kínál olyan megoldást, aminek köszönhetően újra élvezhetőek lesznek az intim pillanatok. A kezelés során lézerrel megerősítik a hüvelyhám alatti kötőszövetet, vagyis újra rugalmassá teszik a hüvely falát, így nem kell többet a berepedezéstől, a fertőzésektől és a fájdalomtól sem tartani. Többszöri kezelés után a gyulladt állapot megszűnik, és a szexuális együttlétek sem okoznak majd többé kellemetlen pillanatokat.

Az egészséges életmód:

 
(Nyitókép: Getty Images/itsmejust)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top