nlc.hu
Tabuk nélkül

Klimax és az indián nyár

Lélegezz fel, és hozd ki a maximumot a változókorú nők kedvenc időszakából, az indián nyárból!

Ha elvonult a nagy nyári meleg, akkor eljön azoknak az ideje, akik a klimax kellemetlen tüneteitől szenvednek. Élvezzük ki a nap utolsó meleg sugarait!

Imádjuk a meleget, a ragyogó napsütést, de negyvenéves kor fölött, különösen ötven felé közeledve nekünk, nőknek valahogy megváltozik a véleményünk a nyárról. Ha már ránk törte az ajtót a klimax, a hormonhiányos állapot miatt kialakuló jellegzetes változókori tünetek sokunk mindennapjait nehezítik meg, és ezen a nyári meleg aligha segít.

A változókor leggyakoribb és talán legkellemetlenebb velejárója a hőhullám, valamint a fokozott izzadásra való hajlam, ami nemcsak zavaró, hanem elrejteni, kiküszöbölni is felettébb nehéz.

A jó hír, hogy szeptemberre elvonul a kánikula, az ezt követő „indián nyár” pedig igazán kedvező időszak azoknak, akiket a változókor kellemetlen tüneteivel küzdenek.

Klimax és a mozgás

Fotó: Getty Images

Hogy használjuk ki?

Érdemes erre a pár hétre kirándulásokat, szabadtéri és társas programokat szervezni vagy épp egy utolsót csobbanni valamelyik strandon. De lehet a barátokkal együtt az erdőt is járni, netán új városokat felfedezni. A rendszeres mozgás jót tesz a testnek, léleknek egyaránt és a klimax tünetei ellen is felveszi a harcot. Szervezzünk csoportos foglalkozásokat, például őszi biciklitúrákat, esetleg jógát a szabadban.

Érdemes lehet a hűvösebb hegyvidék felé is vennünk az irányt. A mediterrán országok helyett elutazhatunk például Skandináviába, de ha nem szeretnénk ennyire messzire menni, Ausztria hegyei is kínálnak gyönyörű helyeket.

Tudtad? Az extra kalóriák elégetéséhez leghatékonyabbak az aerob és a kardió-, vagyis az intenzív zsírégető és alakformáló mozgásformák, így a futás, az úszás, a kerékpározás vagy a cross fit. Naponta legalább 400 kalóriát kell ledolgoznunk ahhoz, hogy az addigi, ösztrogén által támogatott zsíranyagcsere helyreálljon.

A rendszeres mozgással nemcsak a hízás ellen tehetünk, hanem a kettes típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás is megelőzhető vele, arról nem is beszélve, hogy nagy segítség a menopauza alatti hangulatingadozások enyhítésében: lélekben kiegyensúlyozottabbá válunk tőle, amitől szintén javul az életminőségünk. Keljünk fel tehát a kanapéról, hiszen az indián nyár időszakában már a kánikulára sem foghatjuk, miért nem mozdulunk ki!

Mire figyeljünk?

  • Azok, akik a menopauza tüneteivel küzdenek, gyakran tapasztalhatják, hogy az egyik pillanatban még fáznak, a másikban viszont már teljesen leizzadnak a melegtől. Az öltözködést tekintve tehát javasolt felkészülnünk mindenféle hőmérsékletre, a légkondis helyek hidegére ugyanúgy, mint a kinti, magasabb hőfokokra. Lehetőleg könnyű, jól szellőző ruhadarabokat válasszunk, és kerüljük a sötét színeket, amelyek csak magukba szívják a meleg napsugarakat.
  • Bárhol is kirándulunk, sportolunk, mindig legyen nálunk ivóvíz, amivel pótolhatjuk a verejtékezés során távozó folyadékot. Akár jégkockát is belerakhatunk az italba, így könnyebben fel tudunk frissülni.
  • A fűszeres, illetve forró ételektől kimelegszünk, amitől a klimax okozta hőhullámok is rosszabbodhatnak. Válasszunk inkább hideg leveseket, frissítő salátákat, hűsítő desszerteket, illetve szoba-hőmérsékletű előételeket.

Az egészséges életmód:

(Nyitókép: Getty Images/ MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top