nlc.hu
Tabuk nélkül

Sport és a változókor

Meggyőzünk, miért fontos a rendszeres sport a változókorban

A rendszeres sport nagyon sokat segíthet a változókori tünetek enyhítésében, sőt megelőzésében. Használd ki a mozgás adta lehetőségeket!

Tapasztalatok szerint a változókor nehézségeinek megelőzésére, illetve a legzavaróbb tünetek enyhítésére az egészséges életvitel, azaz a kiegyensúlyozott étrend, a dohányzás mellőzése, valamint a rendszeres testmozgás a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb módszer.

De mit kezdjünk magunkkal?

A hormonális változások következtében a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség nagyobb valószínűséggel jelentkezhet változókorban, illetve hosszú távon kialakulhat csontritkulás, csonttörések – mindezek megelőzésében vagy kordában tartásában rengeteget segíthet a körültekintően megválasztott, rendszeres mozgás. Azon túl, hogy a testmozgás erősíti az immunrendszert és javítja a keringést, még az öregedést, a szervezet leépülését is lassítja. Ám a testmozgás csak akkor használ, ha olyan edzést választunk, ami a korunknak és fizikai állapotunknak is megfelelő!

Klimax és a sport

Fotó: Getty Images

Ne feledjük!

Ebben az életszakaszban már csökken a teljesítőképesség, az ereink rugalmassága, valamint az izomtömeg. A regenerálódás sem megy úgy, mint ifjúkorunkban, így egy egyszerű izomlázzal is meggyűlhet a bajunk, ha nem vigyázunk. Ráadásul 50 felett az ízületeink már kevésbé bírják a terhelést, úgyhogy egy rosszul elvégzett feladatsor akár hosszú hetekig fennálló fájdalmat is okozhat. Érdemes tehát fokozatosan elmélyedni a sport világában azoknak, akik eddig szinte fel sem álltak a kanapéról!

Tuti tippek a változókori sportoláshoz

  • Érdemes előnyben részesítenünk a csoportos edzéseket, hiszen ilyenkor lelkileg is támogathatjuk egymást, főleg, ha hasonló korosztályúakkal mozgunk együtt. Előnye még a csoportos tornának, hogy itt a mozgást általában szakképzett edző felügyeli, aki arra is figyel, nehogy sérülést szenvedjünk.
  • A biciklizés is remek sportág, ha kímélni szeretnéd a szíved, az ízületeidet és a térdedet. A kerékpározás felpörgeti a pulzust, kitágítja az ereket, fokozza a vérkeringést, így csökkenti az infarktus és az agyvérzés esélyét is.
  • Bicikli tekerése helyett vagy mellett a rendszeres séta is szinte csodákra képes. A nordic walking például olyan mozgásforma, amely növeli az oxigénfelvételt, javítja a vérkeringést és segít összehangolni a két agyfélteke működését. Akár még túlsúllyal is elkezdhető!
  • Az úszás ugyancsak aranyat ér az egészségünk szempontjából, sokat segíthet többek között a mozgásszervi fájdalmak enyhítésében. Fontos, hogy 50 év felett rendszeresen erősítsük a támasztó- és mozgatórendszer izmait, hogy megelőzzük az ízületi bántalmakat.
  • Végezzünk nyújtó és erősítő tornagyakorlatokat, így az izomzatunk erősebb lesz, a koordinációnk is javul, a hátunk pedig jó eséllyel nem fog fájni. Erre a célra kitűnő választás lehet a jóga, a pilates, vagy akár a vízi torna.
  • A gerinctorna ellazítja és nyújtja az izmokat, amivel a nyak-, váll-, hát- és derékfájást csillapíthatjuk, illetve előzhetjük meg. Fejleszti az egyensúlyt, mely minden életkorban segít kivédeni a sérüléseket.
  • A jógán túl: a Callanetics-torna során a lassú, apró, de célzott mozdulatokkal mindenekelőtt a csípő, a has és a fenék mélyizmaira koncentrálnak az edzők. A Callanetics alapelve a gyakori ismétlés. A kezdők, illetve azok, akik korábban keveset sportoltak, tíz-húsz alkalommal ismételnek egy-egy mozdulatsort, a haladók esetében ez a szám akár az ötvenet, sőt a százat is elérheti. A gyakorlatok során a hátat és a gerincet nem éri túlzott terhelés, rendszeres elvégzésük pozitív hatást gyakorol a testtartásra.

Az egészséges életmód:

 
(Nyitókép: Getty Images/PhotoAlto)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top