nlc.hu
Tabuk nélkül

A PMS milliónyi arca

A PMS milliónyi arca – nők mesélnek a menstruáció előtti pokolról

Hogy a PMS mennyire nem női hiszti, arról ezúttal maguk az érintett nők, lányok számolnak be. Szonja pedig még fotón is megmutatja, milyen változásokat produkál a teste a nehéz napok alatt.

A menszesz előtt jelentkező PMS (premenstruális szindróma) pontos okát a mai napig nem sikerült még tisztázni, az azonban bizonyos, hogy – egyebek mellett – hormonális tényezők is szerepet játszanak benne. A női ciklust a petefészkekben termelődő két fontos hormon, az ösztrogén (tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon) vezérli. Mennyiségük a ciklus egyes szakaszaiban eltérő, majd a menstruációt megelőző napokban mindkét hormon szintje lecsökken. Ilyenkor jelentkeznek a PMS-re jellemző tünetek.

PMS nem női hiszti

(Fotó: Getty Images)

A PMS tünetei

Több mint 150 különböző tünet létezik, amely összefüggésbe hozható a PMS-sel, ezek közül talán leggyakoribb a fejfájás, az alhasi görcsök, a migrén, a labilis hangulat, a szorongás, az érzékenység, a súlygyarapodás vagy az alvászavarok.

Puffadás

Szonja például fejfájással és puffadással küzd minden egyes hónapban, amiről Facebook oldalán számolt be. Jól lehet látni, hogy hasa akkorára puffadt, mintha állapotos lenne:

„…érezzétek, a havi puffadással és fájással sem vagytok egyedül. A kezemben igen, az egy hasmelegítő maci” – írta Szonja a fotóhoz.

Az ő példája is jól mutatja, hogy a PMS nem csak hiszti, ezért ne szégyelljük, hanem igenis merjünk róla beszélni.

Migrén

„Nekem sajnos nagyon erős migrénnel jelentkezett a menstruáció előtti napokban a PMS. Gyakorlatilag csak az ágyat nyomtam, dolgozni sem tudtam. Nem egyszer fordult elő, hogy még hánytam is az erős migréntől. Gyakorlatilag mindent, de tényleg mindent kipróbáltam: gyógyszerek, kezelések, botox…Végül egy olyan dolog segített, amit nem reméltem sokat, sőt, kifejezetten szkeptikus voltam, ez pedig nem más, mint migrén-piercing. Miután kilövettem a fülem, utána 3 napon át megállás nélkül, szinte az ájulásig fájt a fejem. Már azon voltam, hogy inkább kiveszem a piercinget, amikor megszűnt a migrén. Azóta pár normál fejfájásom volt csak” – mesélte sztoriját Zsófi.

Hangulatingadozás

„Nem voltam tisztában azzal, mi is az a PMS, csak azt vettem észre magamon, hogy a menstruáció előtti napokban borzalmasan viselkedem. Kiszámíthatatlanná váltam, egyik pillanatban még sírtam, a másikban őrjöngtem. Nem bírtam tovább már sem én, sem a szüleim. Anyukám kísért el az orvoshoz, aki elmondta, hogy az összes tünetemre a PMS, azaz a premenstruális szindróma a magyarázat. Fogamzásgátló tablettát írt fel, azóta könnyebben viselem a havi vérzésem előtti napokat” – mondta Fanni.  

A PMS tünetei egyénenként más és más formában jelentkezhetnek, ezért a kezelésük is személyre szabott. Vannak, akiknél indokolt és hatásos lehet az orvos által javasolt hormontartalmú gyógyszerek alkalmazása, de a változatos panaszokat tünetenyhítő szerekkel is kezelhetjük: Hasznosak lehetnek például a gyulladáscsökkentők, a fájdalomcsillapítók, a görcsoldók, feszültségoldók vagy az altató. Hormonmentes, természetes gyógymódként pedig szedhetünk barátcserje-tartalmú gyógyszert, ugyanis a gyógynövény hatóanyagai bizonyítottan enyhítik a PMS testi-lelki tüneteit.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/Martin Dimitrov)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top