nlc.hu
Tabuk nélkül

Előzd meg a hüvelygombát

5 tipp, hogyan előzd meg a hüvelygombát

A hüvelygomba – főleg, ha időközönként vissza is tér – a fájdalom mellett komoly fejtörést okozhat a mindennapokban, amikor megoldást kell találnunk rá. Ne jussunk el idáig, inkább fordítsunk több figyelmet a megelőzésre!

Gombás hüvelyfertőzésről beszélünk, ha a hüvelyflóra természetes egyensúlya felborul, és az ott élő Candida gombák túlzottan elszaporodnak. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísér.

Hüvelygomba megelőzése

(Fotó: Getty Images)

Mit tehetünk, hogy a hüvelygomba elkerüljön minket?

1.     Támogassuk az immunrendszerünket

Szedjünk vitaminokat, sportoljunk, figyeljünk az étkezésünkre és aludjunk legalább napi 8 órát! Fogyasszunk párolt és nyers zöldségeket, valamint sovány húsféléket, halat, olajos magvakat és hidegen sajtolt olajokat, élőflórás natúr joghurtokat, citrusféléket és teljes kiőrlésű termékeket. Kifejezetten jót tesz a Candida ellen ezen kívül még néhány gabonaféle is: a köles, az árpa, a hajdina, a zabliszt, a zabkorpa, a zabpehely, a barna rizs és a rozs.

2.     Nem mindegy, milyen alsóneműt hordunk

A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek, vagy mert nem ideális az anyaguk – például műszálból készülnek –, elősegítik az elszaporodásukat. A szűk nadrágok, harisnyák és az éjszakai alsónemű viselése is hasonló problémát okozhat. Használjunk inkább pamutból készült alsóneműt.

3.     Legyünk résen a mensi alatt is

A menstruációs ciklus alatt ingadozó ösztrogénszint miatt a peteérés utáni és a havi vérzés előtti időszakban fogékonyabbak a nők a hüvely gombás megbetegedésére, és ilyenkor intenzívebben jelentkeznek a betegség tünetei is.

Az sem mindegy, hogy milyen betétet használunk menstruáció idején, ugyanis ami műanyagot tartalmaz, az hasonló hatást eredményezhet, mint a műszálas fehérnemű. A megfelelő tisztasági betét kiválasztásakor is törekedjünk arra, hogy jó légáteresztő és parfümmentes változatot vásároljunk.

4.     Az őszi wellness alatt is legyen nálunk váltás fürdőruha

Ha wellness-hétvégére megyünk, és már nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először mindig tusoljunk le tiszta vízzel, majd cseréljük át a nedves fürdőruhát szárazra, ugyanis a nedves környezet nagyon kedvez a gombák szaporodásának.

Tudtad? Megfelelő kezeléssel a gombás hüvelyfertőzés tünetei gyorsan elmúlnak, és az esetek 90 százalékában nem is térnek vissza – de vannak nők, akik évente 4-5 alkalommal is szenvednek ezektől.

5.     Óvatosan a könnyed kalandokkal

A hüvelygomba nem nemi betegség, de ha megvan a baj, nem árt némi önmegtartóztatás, amíg ki nem kezeltetjük. Ha minden kötél szakad, akkor legalább használjunk óvszert. Máskülönben kialakulhat a „pingpong effektus”, azaz a párunkkal oda-vissza adogathatjuk egymásnak a fertőzést. Gyakran visszatérő hüvelygomba esetén a partner kezeléséről is gondoskodni kell.

+1. Cukorbetegség esetén…

Cukorbetegségben szenvedőknél olyan Candida-alfajok is okozhatják a hüvelyfertőzést, melyek ellenállóbbak a szokásos gombaellenes szerekkel szemben, ezért ilyenkor – hüvelyváladékból végzett tenyésztést követően – a nőgyógyász kiegészítheti a szokásos kezelést bórsavas készítménnyel.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitó kép: Getty Images/IRINA KROLEVETC)

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top