nlc.hu
Tabuk nélkül

Aludjunk jól télen is

5 tipp, hogy télen is jól aludjunk

Egyszerű és hasznos trükkök, hogy télen is kellemesen és pihentetően teljenek az éjszakák.

A lefekvést megelőző órákban megalapozhatod a jó alvást: nincs is más dolgod, csak pár apró dologra figyelni.

Figyelj arra, mit eszel lefekvés előtt

Nem véletlenül isznak tejet a kisgyerekek lefekvés előtt, ám a tejfogyasztás ugyanúgy jótékonyan hat a felnőttekre is. További élelmiszerek, amelyek magas magnézium- és káliumtartalmuknak köszönhetően izomlazító hatásúak, valamint hozzájárulnak az alvást elősegítő melatonin hormon termeléséhez:

  • banán
  • cseresznye
  • szőlő
  • mandula
  • méz

Tedd le a telefont!

A legtöbb mai telefonnak LED-kijelzője van: ezek az apró, alacsony energiafogyasztású, de nagyon erős fényforrások teszik lehetővé, hogy a telefon képernyőjét szorult helyzetben akár elemlámpaként is használhatjuk. Egy nemrég megjelent kutatási anyag szerint azonban az ilyen típusú fény jelentősen ronthatja az alvás minőségét. Bármennyire is szívesen böngészed esténként a közösségi oldalaidat, a nyugodt alvás érdekében a lefekvés előtti órákban jobb, ha leteszed a telefonod!

Tippek alváshoz

(Nyitókép: Getty Images)

Délben sétálj a napon

Télen általában szinte a teljes napunkat mesterséges fényben töltjük, ami nem tesz jót a szervezetünknek, hiszen nemcsak a biológiai óránkat borítja fel, hanem D-vitamin-hiányt is okozhat. Érdemes mindennap legalább néhány percre kimenned sétálni a napra. 

Éjjel legyen hideg a szobád, de takarózz be

A testünk akkor reagál jól az alvásra, ha a hálószobánk hőmérséklete alacsonyabb (20 fok körüli), viszont alaposan be vagyunk takarózva. A hideg levegő ugyanis belélegzés közben lehűti a hajszálereinket, amitől csökken a vérnyomás és így könnyebben elalszunk.

Állj ellen a délutáni szundinak

Semmiféle biológiai szükséglet nem indokolja, hogy télen többet aludj, mint nyáron. A szakemberek szerint nem szabad olyan tevékenységeket sem társítani az ágyhoz, amelyek alapvetően felébresztik az embert (például tévézés ágyból), mert így nehezebben fogsz elaludni.

+1 Lehetőleg ne a tévé előtt aludj el!

Annyira kimerültnek érzed magad, hogy még a tévét sincs erőd kikapcsolni – ismerősen hangzik? Pedig legfeljebb abban a pillanatban tűnik csak jó ötletnek tévézés közben elaludni, ám az éjszakád így aligha lesz békés. Ha a tévé előtt alszol el, sokkal nagyobb esélyed van a nyugtalan alvásra, mintha lefekvés előtt inkább egy kicsit meditálnál vagy olvasnál.

Tipp: Egy rossz matrac is megkeserítheti az éjszakákat. Ahhoz, hogy kipihenten és frissen ébredj, olyan ágyra van szükséged, amelynek a matraca kellőképp támasztja a hát izomzatát. Hogy megtaláld a tökéletes fekhelyet, érdemes akár szakember segítségét kérned.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/Catherine McQueen)

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top