nlc.hu
Tabuk nélkül

Mik lehetnek a depresszió okai?

Mik lehetnek a depresszió okai? Milyen tényezők hajlamosíthatnak depresszióra?

Valójában a depresszió jelei nem mindig láthatóak, mivel ez felettébb összetett betegség. Légy tisztában az okaival!

A depresszió az életkedv és energia hiánya, kiüresedettség, mindenféle érzelem megélésére való képtelenség. A depressziót nem könnyű felismerni, mert az ebben szenvedők sokszor elrejtik betegségüket.

Depresszió fő okai

(Fotó: Getty Images/Igor Ustynskyy)

A depresszió kialakulásához hozzájáruló tényezők:

  • Öröklődés. Ugyanakkor nem mindenkinél alakul ki a depresszió, még ha a családjában meg is jelent korábban ez a betegség, mint ahogy olyanok is válhatnak depresszióssá, ahol a családban korábban még nem fordult elő ilyen.
  • Gyógyszerek. Egyes gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők, altatók, fogamzásgátlók) hosszú távú alkalmazása kapcsolatba hozható a depresszióval.
  • Betegségek. A krónikus betegségek, például szívbetegség, stroke, cukorbetegség, rák, vagy Alzheimer-kór fokozza a depresszió kialakulásának kockázatát. A pajzsmirigy alulműködése szintén vezethet depresszióhoz.
  • Személyiség. Bizonyos személyiségjegyek, például az alacsony önértékelés, önállótlanság, kritikus és önkritikus hajlam, pesszimizmus és a stressz kezelésének nehézsége fogékonyabbá tehetnek a depresszió kialakulására.
  • Alkohol, nikotin, kábítószerek. Használatukkal megnőhet a depresszióra, szorongásra való hajlam.

Mi hajlamosíthat még a depresszióra?

Kiváltó ok lehet még egy-egy kapcsolati konfliktus, illetve az élethelyzeti változások. Az életünkben bekövetkezett jelentős pozitív fordulatok – például a lakóhelyünk megváltozása vagy egy sikeres vizsga – ugyancsak kiválthatnak depresszív epizódot.

Hormonális változások

A genetikai hajlam is könnyen vezethet depresszióhoz, de ehhez legtöbbször társul valamely egyéb kiváltó tényező. Ilyen lehet a hormonháztartásban végbemenő változás, így például azoknál, akik premenstruációs szindrómában szenvednek, könnyebben alakulhat ki depresszió. A pajzsmirigyhormon-termelődés problémái szintén az olyan endokrin folyamatok közé tartoznak, amelyek jó eséllyel vezethetnek depresszióhoz. Szakértők a szülést is rizikófaktornak tekintik: az ilyenkor végbemenő hormonális változások ugyancsak beindíthatják a folyamatot, emiatt alakulhat ki a szülés utáni depresszió.

Stressz

A hosszan tartó stressz (megoldatlan konfliktusok, lelki megterhelés) vagy a hirtelen jött és az egyén életritmusának jelentős változásával járó stresszállapotok (munkahely elvesztése, haláleset, válás, de pozitív “megrázkódtatások”, pl. gyermekszületés) szintén előhozhatják a depressziót.

A depressziót többféle módszerrel is lehet hatékonyan kezelni. A lehetőségek között szerepel a kognitív és kommunikációs terápia csakúgy, mint a munkaterápia és a pszichoanalízis, amelyek mellett szükség esetén gyógyszeres kezeléseket is alkalmaznak – természetesen mindezt szakember felügyelete mellett.  

Fontos, hogy minél előbb ismerjük fel, ha baj van, és merjünk segítséget kérni!

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top